יום העצמאות הזה לא הולך להיראות כמו אף יום עצמאות שאנחנו זוכרים. הפארקים יהיו ריקים, חוף הים נטוש ואפילו באיי התנועה לא נראה הפעם מנגליטסים. "חג הבשר השתבש. זה חג הבשר האישי, לא השפע שהיינו רגילים", אומר בחצי חיוך ממורמר בן אסולין "מאיציק הגדול".
איך התחושות?
"שמע, אנחנו איבדנו המון בגלל המסעדה. שיחררנו מעל 60 עובדים ביום בהיר אחד. מחג שמח ואווירה זה הופך להיות משהו דכאוני. בוא נקרא לילד בשמו, דיכאון. הכל ריק הכל עומד"
ובכל זאת, אתם עושים משלוחים במרכז הארץ, מה אנשים בעיקר מזמינים?
"הרבה אנשים הזמינו בשר לבישולים, בשר וואגיו לבישול שזה נהדר. לעצמאות זה קודם כל הקבבים והנקניקיות והמבורגרים" הקצביה של איציק הגדול, שעושה משלוחים לרוב הארץ, מתמחה בעיקר בבשר הוואגיו שהיא מגדלת "אנשים יכולים לשים אותו על המנגל או מחבת וזה עובד נהדר. אי אפשר להרוס אותו" אומר אסולין.
בסניפים של "מרינדו" ברחבי הארץ הכינו מארזים מיוחדים ליום העצמאות. "הכנו שלושה סוגים של מארזים שההבדל בניהם הוא בעיקר בסוג הבשר", מספר רועי תבור הבעלים של הקצבייה. מחיר המארזים החל מ-299 שקלים ועד מארז פרימיום ב-599 שקלים. "אם אנשים עושים בדרך כלל חפלות של 20 ו30- איש אז הפעם זה חייב להיות הרבה יותר אינטימי. בחצרות, במרפסות ואפילו במחבתות ולכן ילכו פחות על סטייקים גדולים. אנחנו ממליצים לאנשים לקחת קצת מכל דבר, ולצרף סטייק אחד". תבור מספר גם שיש הבדל בהזמנות בין הסניפים של מרינדו ליד המושבים והקיבוצים לבין הסניפים בערים, "בבתחים הפרטיים, הקניות זהות לשנה שעברה כי אנשים שיש להם חצר יארחו ויעשו בגדול. אבל בחנויות אחרות שלנו שהן יותר בערים, כמו בתל אביב, אז הקניות מאוד מצומצמות כי אנשים יעשו בתוך בית ולא בחצרות".
גם ב"חוות צוק”, שמפעילה משלוחים במרכז ובשפלה, הכינו ערכות מוכנות למשפחה. "הערכה הקטנה תספיק לשלושה אנשים והגדולה לשישה אנשים", מספר אסף שנער, שבוחר להסתכל על חצי הכוס המלאה בעל האש מצומצם. "פעם היית מתחשבן בברביקיו למי לתת קודם - לילדים או למבוגרים, בונה טקטיקות. עכשיו אתה יכול להתפנק ולעשות את זה בקצב שלך עם פילה וצלעות לכל סועד. יש לזה קטע יפה". למזלם של המסעדנים, תקופת הקורונה לפחות נפלה על החגים שיוצרים איזשהו פיק: "בפסח היה מטורף כי אנשים לא יצאו מהבית והיה מלא הזמנות. בינינו, אנשים קנו הרבה ויותר מדי מהלחץ".
טרנד הערכות תפס תאוצה בחג המנגלים הזה. בקצביית "מיטמרקט" בשוק הכרמל הכינו אריזות מיוחדות לעד חמישה אנשים במחירים של 390 שקלים ועד 670 שקלים. "בגלל שהכל סגור אנשים רוצים שזה יהיה ממש עשוי ולא להתעסק עם האוכל”, אומר ירון קסטנבוים הבעלים. "כמובן שיש ירידה לעומת חג קודם. כל הרעיון של יום העצמאות זה לאכול בחבורות, הזמנות שהיו ל-30 איש ירדו ברבע. מזל שלנו שהיה פסח ויום העצמאות כי אחרת היה קטסטרופה. אבל אתה יודע שזה עוד יגיע".
כמה טיפים למנגליסט הביתי?
"להדליק שעה לפני עד שהפחם אפור! נתח עבה, חום נמוך. להוציא את הבשר מהמקרר שעה לפני, ואם עושים מרינדה לנתח אז עדיף לילה לפני כדי שיספוג את הטעמים".
בקצביית "טריגר אנד טום" של השף טום אביב עושים משלוחים בכל אזור המרכז וטום אביב מספר שגם הם מכינים מארזים יותר אינטימיים. "אנחנו עושים גם חיתוכים וקיצוב לבשר שאפשר להכין על מחבת ובתנור כי לא לכולם יש מרפסת או מנגל בבית".
איך האווירה אצלכם?
"שנה שעברה היו הזמנות בטירוף שבוע לפני, היה טירוף. היום יותר חלש. אתה מרגיש שאנשים לא יוותרו על בשר בכל זאת, אבל לא בכמויות הקודמות".
אסאדו מוכן עד הבית
ויש גם אופציות מוכנות. מריאנו שיינקמן, הבעלים והשף של "קייטרינג דרום אמריקאי" שהפך את הקייטרינג למשלוחי אסאדו עד הבית מתל אביב ועד חיפה, עושה את העבודה הקשה למי שאין לו חשק להדליק מנגל, "אני מכין כבר את הבשר הצלוי, האסדו על האש הוא גמור - כ-80 אחוז עשייה, וזה מגיע רק להכניס לתנור וזה מוכן. אני מכין את זה על גריל ארגנטינאי, אצלנו אסאדו זה דת".
"הפאניקה מוכרת. אנשים נלחצים ומזמינים. בהתחלה כשנכנס הסגר אנשים הזמינו כאילו יש מלחמה", מספר מאור ולדמן מקצביית meateo בחולון שעושה משלוחים בגוש דן. "אנשים קונים יותר בקניות קטנות, לא 'על האשים' של פעם של יום העצמאות שעושים בפארק שלושים איש, היום יותר ממוקדים".
טיפ למי שעושה מנגל לבית?
"בעיקר אנשים משתעממים מהדברים הרגילים אז אנחנו עושים דברים יותר מיוחדים גם ברמת הקצבייה. חותכים את הסטייק לסלייסים יותר קטנים למשל. מי שלא עושה על מנגל פחם, מומלץ ללכת על נתחים יותר דקים מאשר נתחים עבים. ונתחים פחות שומניים שלא יהיה הרבה עשן בבניין".
"תוותרו על מנגל בבית"
גם יקי ויצמן, מנהל רשת "חינאווי" מספר שהפאניקה עדיין מורגשת בקניות, "כמו שראינו בפסח, אנשים קנו כמויות בגלל הפן הפסיכולוגי של המילה סגר". עבור "חינאווי" יום העצמאות זה הפיק של השנה, "עצמאות הזה הולך להיות שונה. אנשים יהיו סגורים בבתים. אני עדיין מאמין שכל משפחה שרגילה לעשות את המנגל תעשה את זה גם השנה, מי שיש לו גריל גז במרפסת ומי שאין לו - אני מאמין שאנשים יעשו בתנור או בבישול. אנשים התאהבו בתקופה הזאת בבישול בבית".
ב"קנקון" במודיעין מספרים שהתורים ארוכים מהרגיל, "המון אנשים נשארו בארץ ולא טסו בתקופה הזאת", מספר עוזי פתאל, הבעלים של מפעל הבשרים. “אנשים לא טסים ויעשו יותר בבתים. מי שאוהב בשר לא מוותר על ההנאה". גם ישראל אהרוני שפתח בשנה האחרונה "קצבייה בשנקין" ביחד עם בנו מספר שיש עלייה במכירות לקראת החג, אבל השף הוותיק גם מצנן את ההתלהבות "זה הולך לגמרי להיות קשוח מאוד לענף שלנו. למרות שבפסח ועצמאות יש פיק זה כוסות רוח למת", מספר אהרוני וממליץ לוותר על האש בבית. "הייתי עושה קבבים על מחבת, לוותר על האש. כנפיים בתנור צלויות זו אחלה ארוחה".
ולמי שלא אוכל בשר, לא לדאוג. השף שאול בן אדרת ממליץ על מנגל אלטרנטיבי. "מי שבקטע של גבינות אז חלומי זו הגבינה הכי טובה לגריל. היא מתנהגת על המנגל כמו בשר וזה יוצא ממש כמו סטייק. כל הגבינות המסריחות כמו קממבר, ברי, רוקפור, אפשר לשלב אותם עם כל מיני פירות או ירקות, אננס או תפוחים, זה יוצא נהדר. לפעמים הדברים המוזרים הם הכי טעימים ומיוחדים. הדברים הכי פופולריים למי שלא אוכל בשר זה חצילים שרופים על הגריל עם שום וטחינה גולמית, גם תירס לילדים עם תערובת תבלינים או טופו שיכול ללכת נהדר עם רוטב טריאקי. שיפודי ירקות קשים כמו סלק וגזר שאפשר להרתיח אותם בבית ואז לפרוס על הגריל, לא הרבה יודעים אבל זה יוצא נהדר".