שר הכלכלה עמיר פרץ, החליט היום (שישי) בניגוד לעמדת הוועדה המייעצת להעלות את היטל ההיצף על יבוא מלט מטורקיה ומיוון בשיעור של בין 0% ל-17.25%. ההיטל נועד להגן על חברת נשר שהתלוננה שחברות מטורקיה ויוון מוכרות מלט במחירים נמוכים במיוחד כדי להביא לסגירתה. במקביל, נשר התחייבה שלא להעלות מחירים בחמש השנים הקרובות. זמן קצר לאחר קבלת ההחלטה הודיע שר האוצר: "מנוגד להשקפת עולמי - בכוונתי לדחות את ההמלצה על הסף"
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בהודעה שפרסם השר פרץ נטען שההחלטה לא תשפיע על מחירי הדיור. "המלט המיובא לישראל במחירי היצף, הביא בשנים האחרונות לירידת מחירי המלט אשר לא גולגלה לצרכן ומלבד פגיעה בענף היצרני המקומי, ירידת המחירים לא הביאה להפחתה של מחיר הבטון או להפחתה במחירי הדיור", טען. "מחירי הדיור בשנים האחרונות לא רק שלא ירדו, אלא האמירו. לכן, ברור שמחירי הדירות אינם מושפעים ממחירי המלט, וזאת כיוון שתשומות המלט זניחות במחיר הדירה לצרכן".
אלא שבחוות דעת של ועדה מקצועית בנושא נכתב כי ההחלטה דווקא כן תוביל לגל התייקרויות. "הטלת היטל היצף עלולה לפגוע באופן משמעותי בתחרות בשוק ותביא לעליית מחירים ולצמצום הכמויות", נכתב בהודעה. "על בסיס ממצאים אלה ההמלצה היא להימנע מהטלת היטל".
חבר הכנסת שלמה קרעי מהליכוד תקף את ההחלטה: "לא יקרה. אם שר האוצר לא יעצור זאת, אין חבר אחד מהקואליציה בוועדת כספים שיאשר את ההיטל הזה. לא אאפשר לשר לקדם את הגישה הכלכלית שלו שתהרוס את כלכלת ישראל".
מחברת סימנט נמסר בתגובה להחלטה: "החלטת השר פרץ מבקשת להחזיר את ישראל לשלטון המונופולים והוועדים. ההחלטה עשויה בתפרים גסים ומתעלמת לחלוטין ממסקנות הוועדה המקצועית להיטלי סחר שהחליטה שאין מקום להגדיל ההיטל. הניסיון להחזיר את ישראל לימי השלטון הכלכלי של מפא"י שהציף את הארץ במונופולים, ריכוזיות ויוקר מחיה - ייכשל.
בהחלטתו השר פרץ מטיל למעשה "מס מונופולים" שיעלה לציבור רוכשי הדירות כ-100,000 ש"ח וייקר במאות מליוני שקלים את הוצאות המדינה על תשתיות. השלכות החלטה זו הן הרס התחרות בתחום הבניה והתשתיות והחזרת המשק לידי מונופול נשר.
בזכות התחרות הצלחנו לפתח תעשיית מלט ובטון חדשה בישראל המעסיקה אלפי עובדים ולהביא לירידת מחירים של כ-30%. עצוב, ולא מפתיע, לראות שהשר מעדיף את טובתה של קבוצה קטנה וכוחנית של כ-120 מנהלים במונופול נשר על פני עשרות אלפי עובדים בתעשיית הבטון, המלט והבניה בישראל כשהוא מסווה זאת בטיעון פופוליסטי של צורך להגן על מקור פרנסתם של ישראלים. אנו סמוכים ובטוחים ששר האוצר שנושא התשתיות יקר לליבו וששם על דגלו לקדם תחרות ולהוריד את יוקר המחיה בישראל ימנע מצב שבו הציבור הוא זה שישלם את המחיר".
ממשרד האוצר נמסר: שר האוצר יקבל לידיו את ההחלטה , יקיים את הליך התיעצות המתבקש ויקבל את ההחלטה הנדרשת.
מחברת נשר נמסר: אנחנו מוקירים את ההחלטה, שמדגישה את חשיבות התעשייה הישראלית ומרכזיותה במשק הישראלי. אנו נפעל בהגינות ובשקיפות הן לבניין הארץ ותשתיותיה והן מתוך ההכרה בחשיבות יוקר המחייה בישראל. נעשה כל שביכולתנו להוכיח כי אנו ראויים לאמון בתעשייה הישראלית ובעובדיה ולכן גם התחייבנו- החלטה משמעותית- שלא להעלות את מחירי המלט בישראל.
גורמים רשמיים המעורים בעניין: "ההבטחה של נשר לא להעלות מחיר היא מסמך שלא ניתן לאכוף אותו. הוא גם מתייחס רק לחוזים קיימים ומאפשר לחברה להעלות את המחיר חד צדדית אם תטען שעלו התשומות. גם היום נשר מוכרת את המלט במחיר יקר מהמתחרות, הגדלת נתח השוק שלה יעלה את מחיר המלט הממוצע. ההחלטה של שר הכלכלה פוגעת בעסקים הקטנים ותעלה את מחירי הדירות.
עורך דין ניב זקלר, לשעבר היועץ המשפטי של רשות התחרות וכיום בעלי משרד הבוטיק זקלר -ארגוב, שייצג את היצרן היווני בהליך סיפר בשיחה עם N12: "במקום לברך על כך ששוק המלט נפתח לתחרות והציבור נהנה מירידת מחירי המלט השר מגדיר תחרות וירידת מחירים כ'נזק' שצריך למנוע. במקום לקדם מקומות עבודה על דרך עידוד צמיחה של חברות היודעות לייצר מוצרים טובים וזולים בתנאי תחרות, מעודדים חברות לפנות לממשלה על מנת שתמנע תחרות על דרך היטלים אבסורדים.