הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום (שלישי) מספר דוחות המשקפים את השפעות נגיף הקורונה בתחומים שונים, ביניהם שוק הדיור והעבודה בישראל. השפעת המשבר על שוק הדיור ניכרת בעיקר בביקוש ובמכירת הדירות החדשות שירדו משמעותית, ובשוק העבודה נרשמו מספר משרות מועט למדי – אולם מחודש מאי, אז החלו ההקלות על המשק, הורגשה עלייה מתונה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

שוק הדיור: ירידה של יותר ממחצית במספר הדירות החדשות שנמכרו

נתוני הלמ"ס מצביעים על ירידה במכירת דירות חדשות שהחלה בחודש מרץ – והגיעה לשיאה באפריל, תקופת משבר הקורונה בישראל. בבחינת הדירות החדשות שנמכרו בחודשים אלו נרשמה ירידה של כ-55%-65% לעומת הממוצע שנרשם טרם המשבר, בחודשים ינואר-פברואר. ההערכה היא שבתקופה זו נמכרו בין 990 ל-1,280 דירות בלבד. מספר עסקאות הנדל"ן של מכירת דירות חדשות עומד על 540 – נמוך בכ-80% מהממוצע שקדם למשבר.

אתר בנייה בתל אביב (צילום: Jose HERNANDEZ Camera 51, shutterstock)
אתר בנייה, תל אביב |צילום: Jose HERNANDEZ Camera 51, shutterstock

בדו"ח שפרסם הלמ"ס נעשתה השוואה בין הכמות המבוקשת של דירות חדשות בפברואר עד אפריל 2020 – לעומת שלושת החודשים הקודמים, נובמבר עד ינואר. בחודשים האחרונים עמדה הכמות המבוקשת של דירות חדשות על כ-8,320 דירות, מה שמעיד על ירידה של 43.1% לעומת החודשים הקודמים; רובן בדרום הארץ ואזור המרכז.

אתר בנייה (צילום: Oleg Zaslavsky, shutterstock)
שוק הדיור: ירידה של יותר ממחצית במכירת דירות חדשות|צילום: Oleg Zaslavsky, shutterstock

גם בבחינת הדירות החדשות שנמכרו נרשמה ירידה של 48.4% בחודשים פברואר-אפריל. מספר הדירות הגבוה ביותר נמצא גם כן במרכז הארץ, ובדרומה. בין היישובים בהם נמכרו מספר גבוה יחסית של דירות, חלה ירידה של כ-64% ברמת גן, ו-48% בירושלים.

שוק העבודה: ירידה חדה במספר המשרות הפנויות במשק

מנתוני הלמ"ס נראה כי שיעור המשרות הפנויות היה בתחתית בחודש מרץ, אז נרשמו 1.43% משרות בלבד, ובחודש אפריל חלה עלייה קלה למדי שהגיעה ל-1.88%.

משרדי שירות התעסוקה‎ (צילום: שירות התעסוקה)
משרדי שירות התעסוקה|צילום: שירות התעסוקה

עוד מעידים הנתונים כי ההקלות על המשק שנכנסו לתוקף בחודש מאי היו נקודת המפנה, והובילו להתאוששות מתונה במספר המשרות הפנויות במשק. כך למשל, נרשמו בחודש זה כ-42.7 אלף משרות פנויות – לעומת 29.4 בלבד בחודש אפריל.

בחלוקה לענפים, ניתן לראות ירידה חדה בכלל הענפים במשק בחודשי המשבר, מרץ עד מאי – אולם בענפי הבינוי, המסחר, האירוח והאוכל, השירותים העסקיים והחינוך הורגשה התאוששות בחודש מאי עם ההקלות על המשק. למרות זאת, בענפי התעשייה וההיי-טק מספר המשרות הפנויות ממשיך לרדת גם בחודש זה. בלמ"ס ציינו כי יש להתחשב במרכיב העונתי ואיסוף הנתונים שנפגע שעלולים להשפיע על התוצאות.