נכון למחצית הראשונה של חודש אוגוסט, 503,600 מהישראלים עדיין מובטלים – כך על פי סקר כוח האדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שהתפרסם היום (שני). מדובר בירידה של 0.3% בשיעור האבטלה מחודש יולי, ולמרות שהדבר מעיד על שיעורי אבטלה רחבים יחסית, הרכישות באשראי נשארות גבוהות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במסגרת סקר כוח האדם של הלמ"ס רואיינו באופן שוטף כ-9,800 בני 15 ומעלה, ביניהם תושבים קבועים של מדינת ישראל, תיירים ותושבים ארעיים השוהים בישראל יותר משנה ברציפות. על פי הלמ"ס 12.1% מכוח העבודה נותר מובטל בתחילת אוגוסט. מדובר בירידה קלה משיעורי האבטלה של חודש יולי שעמדו על פי הלמ"ס על 12.4%. שיעור הבלתי מועסקים כשלעצמו עלה מ-5.7% בחודש יולי ל-5.9% בחודש אוגוסט, ואולם כשסוכמים אותו יחד עם הנעדרים זמנית מעבודתם, למשל עובדים בחל"ת, מזהים את הירידה.
בחודש הקודם העריכו בהלמ"ס כי ישנם 510.1 אלף מובטלים ואילו החודש האומדן נמוך בכ-6,500 איש. נזכיר כי ישנם גופים שונים בישראל המפרסמים נתונים שונים על אודות האבטלה. הנתון של ביטוח לאומי בדרך כלל נמוך יותר מזה של הלמ"ס, אבל הוא לא כולל את מקבלי הבטחת הכנסה ואת מי שביקשו הבטחת הכנסה ודמי אבטלה אך סורבו. המספר של שירות התעסוקה גבוה משמעותית ועל פיו רשומים 846,536 מובטלים, אולם מעריכים שם שהוא מוטה במידת מה על ידי אי דיווח על חזרה לעבודה.
עלייה חריגה ברכישת מחשבים
על אף מצב התעסוקה הקשה, הרכישות בכרטיסי אשראי מצויות בעלייה ביחס לשנה שעברה. עלייה חדה נרשמה בתחום המוצרים והשירותים: 11.5% יותר משנה שעברה ובתחום המזון והמשקאות, שם נרשמה עלייה של 8.7%. העלייה הכללית בסך הרכישות בין יולי השנה לשנה שעברה עומדת על 2.5%. כשמסתכלים על השנה כולה נרשמה עלייה חריגה במכירות של מחשבים ותוכנה, הן עלו ב-48.8% בחודשים פברואר-אפריל ואז נרשמה עליה נוספת של 32% בחודשים מאי עד יולי.
עם זאת, חשוב לציין שהעלייה שנרשמה ככלל השנה ברכישות באשראי, 0.9%, נמוכה מהעלייה שראינו בשנים קודמות. בשנה שעברה למשל נרשמה עלייה של 7.9% ביחס לשנה שלפניה. הסיבה היא צניחה משמעותית ברכישות בשיא המשבר, במחצית הראשונה של השנה. ישנם תחומים שגם בשעה זו בחישוב שנתי נמצאים בירידה ברכישות ביחס לשנה שעברה, ביניהם מוצרי תעשייה שרשמו ירידה של 2.9% - הלבשה והנעלה, רהיטים, מוצרי אלקטורניקה ועוד.