הישראלי איתן סטיבה בן ה-62, טייס קרב בעברו, צפוי להמריא בסוף שנת 2021 למשימה בתחנת החלל הבין-לאומית ובכך להיות הישראלי השני שמגיע לחלל, כך הכריזו היום (שני) נשיא המדינה וקרן רמון. בחודשים הקרובים יחל סטיבה את הכשרתו לקראת הנסיעה לחלל, כאשר בשלושת החודשים שלפני הנסיעה יעבור סדרת אימונים מרוכזת בארצות הברית, גרמניה ורוסיה. מעבורת החלל צפויה להיות משוגרת מפלורידה בסוף שנת 2021.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
סטיבה עתיד לשהות בתחנה 200 שעות יחד עם שני אסטרונאוטים פרטיים נוספים, במהלכן יבצע שורת ניסויים חסרי תקדים בהיקפם, בטכנולוגיות ובפיתוחים מדעיים ישראליים של חוקרים ובסטארט-אפים שייקח עמו לחלל. נוסף על כך, הוא צפוי לקיים פעילויות להנגשת עולם החלל לילדי ישראל.
קרן רמון שזוכה לתמיכה רשמית של מדינת ישראל, תוביל את המשימה, ובנוסף גם משרד המדע והטכנולוגיה וסוכנות החלל הישראלית. יחד הם יפעלו לבחור את הניסויים והטכנולוגיות שיגיעו לחלל ולבניית התוכנית החינוכית עבור הילדים בישראל. בראש המשימה יעמוד מנכ"ל קרן רמון, רן לבנה. המשימה הוכרזה באופן רשמי במשכן הנשיא על ידי הנשיא ריבלין, שר המדע יזהר שי ומנכ"ל קרן רמון.
אל"מ במיל', איש עסקים וטייס קרב בעברו
איתן סטיבה עצמו הוא אלוף משנה במילואים ושימש כטייס קרב בחיל האוויר במשך 43 שנים. הוא השתתף בעשרות מבצעים צבאיים. לאחר שחרורו ייסד את קרן Vital Capital Fund, ופעל ב-35 השנים האחרונות למען פיתוח יזמות עסקית ומימון פרויקטים במדינות מתפתחות, שנותנים מענה לתשתיות חיוניות לאוכלוסיות מוחלשות. כמו כן, הוא אחד ממייסדיה של קרן רמון ומכהן בוועד המנהל של הקרן.
את המשימה הבין-לאומית יזמה והובילה חברת Axiom Space. בהגיעם לחלל, הנוסעים ישהו בתחנת החלל הבין-לאומית בכפוף לאישור נאס"א. מפקד המשימה מטעם החברה הוא האסטרונאוט האמריקני וסגן נשיא Axiom Space, מייקל לופז-אלגריה. ללופז-אלגריה יש יותר מ-40 שנות ניסיון בעולמות התעופה והחלל. הוא טס כבר 4 פעמים לחלל ופיקד על משימה מס' 14 לתחנת החלל הבין-לאומית.
באירוע ההכרזה היום אמר סטיבה: "בעוד שנה תהיה לי ההזדמנות להשתתף במסע לתחנת החלל הבין-לאומית. מדובר במסע מרתק אל המדע, החינוך וחקר רוח האדם. תחנת החלל הבין-לאומית היא אחד ממוקדי שיתוף הפעולה הגדולים בעולם, שבה אסטרונאוטים ממדינות רבות, חיים, עובדים ולומדים יחד – אחווה שכל כך נחוצה לנו, במיוחד בימים מאתגרים אלה של התמודדות עם משבר הקורונה".
הוא הוסיף: "לאחר האובדן הכואב של אילן ואסף, הקמנו יחד עם רונה את קרן רמון וראינו כיצד חקר החלל מגרה את כל החושים, מעורר את הסקרנות ואפילו מאתגר את הדמיון הפרוע ביותר. תקוותי שמסענו המשותף לחלל יפתח ערוצים חדשים לשיתוף פעולה, לשלום ולאמונה. ביכולתנו לשמור על הכוכב היפה שלנו, לטובת הדורות הבאים".
יערוך ניסויים בחלל באמצעות טכנולוגיות ישראליות
משימה זו תהיה המשימה הראשונה לתחנת החלל הבין-לאומית, בכפוף לאישור נאס"א, שתאויש כולה על ידי אסטרונאוטים פרטיים. סטיבה, שצפוי להיות האסטרונאוט הישראלי השני בהיסטוריה, מתכנן להקדיש את זמנו בחלל לעריכת הניסויים ויתרום את זמנו ואת כל עלויות הנסיעה, לרבות שיגור הציוד הנדרש לניסויים ואחסונם.
בשבועות הקרובים, קרן רמון בשיתוף משרד המדע והטכנולוגיה יפרסמו קול קורא למדענים, חוקרים ויזמים שיוזמנו לשלוח את הצעותיהם לניסויים. הניסויים המוצעים ייבחרו על ידי ועדה מדעית בלתי תלויה, המורכבת מנציגי מוסדות אקדמיים, מכוני מחקר מובילים בישראל וגופי המרכז והפיתוח הממשלתיים.
הנשיא ריבלין אמר באירוע ההכרזה: "זהו יום של שמחה לאומית וגאווה אדירה. לא בכל יום אנחנו מכריזים על אסטרונאוט ישראלי שיוצא לחלל. בקרוב תמריא מכדור הארץ מעבורת חלל ובאחד ההגאים שלה יאחוז, שוב, 'אחד משלנו'. טייס ישראלי שעל כתפו רקום דגל כחול-לבן, שיוכיח פעם נוספת, כמו שאנחנו מוכיחים כאן כבר 72 שנה, שאפילו השמיים אינם גבול".
ריבלין פנה לסטיבה וברך אותו: "שם למעלה, מעבר לרקיע השביעי, אתה תבצע שורה של ניסויים בטכנולוגיות ישראליות שחלקן פותחו על ידי נערים ונערות ישראלים. אתה תהיה שליחם של אותם מוחות מבריקים, דורות ההווה והעתיד של המחקר הישראלי המשובח, ותסייע להם להבין איך העולם עובד כשמסתכלים עליו מבחוץ. אתה תהיה נציג של ישראל במאמץ האנושי להבין את המנגנון המופלא שמאפשר את החיים על פני הכדור הזה, ולפצח את רזי היקום".