מספר המתים מקורונה בישראל מתקרב כבר ל-3,000, ומאז פרוץ המגפה חלה עלייה של כ-9% בסך מקרי התמותה בארץ. אלא שלמרות המורבידיות שאפיינה את שנת 2020, נראה כי הישראלים דווקא פחות מתכוננים למוות. מתחילת השנה ועד חודש נובמבר הוגשו אצל הרשם לענייני ירושה 3,941 צוואות בלבד – כמחצית ממספר הצוואות שהופקדו בשנים הקודמות. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אז מה יכול להסביר את המגמה ההפוכה מההיגיון? הילה צאירי, עו"ד ומגשרת בדיני ירושה, ממשרד גדעון פישר ושות', אומרת כי על אף שרצוי שלכל אדם מעל גיל 40 תהיה צוואה, בפועל היא לרוב נערכת רק בגיל השלישי. בעקבות הקורונה, קבוצת הגיל השלישי, שנמצאת בסיכון, מיעטה לצאת מהבית – וזו ככל הנראה הסיבה שחלה ירידה חדה במספר הצוואות שהופקדו.

"עד חודש ספטמבר 2020, הפקדת צוואה אצל הרשם לענייני ירושה, נעשתה רק על ידי התייצבות של עורך הצוואה בפני הרשם", אומרת צאירי, "אז יכול להיות שאנשים ערכו צוואות, אבל פשוט לא הגישו אותן, כי זה דרש לצאת מהבית. למרבה השמחה, במשרד המשפטים הבינו את הבעייתיות ונפתחה אפשרות להפקיד צוואות באופן מקוון - לסרוק את הצוואה ולהגיש אותה באופן מקוון לרשם".

הפקדת צוואה אצל הרשם היא לא חובה, אבל בהחלט מהווה דרך יעילה לוודא שהצוואה אכן תתגלה בבוא העת. ניתן גם לכתוב צוואה ולהשאירה בבית - אבל לא פעם מסמכים נאבדים ונעלמים, ואין כל ערובה שהיא תתגלה.

הירידה החדה במספר הצוואות שהופקדו והעלייה באחוז התמותה ואי הוודאות בצל המגפה, מעלים חשש שאם הצוואות תאבדנה – יווצרו סכסוכי ירושה רבים. צאירי סיפרה על מקרה שבו נוצר ויכוח בין אחים, מפני שהצוואה נעלמה.

עו
עו"ד הילה צאירי. "הצוואה החדשה שלא הופקדה - אבדה"|צילום: שי שקולניק

"הגיע אליי בן של מנוח, שאמר שאביו השאיר אחריו צוואה לא שוויונית בינו לבין אחיו – והחלק שלו קטן משמעותית", אומרת צאירי, "הוא סיפר שזה לא הגיוני כי אביו הציג בפניו לפני מותו את הצוואה שהכין, שחילקה את הסכום שווה בשווה בין כל האחים. אבל מה שקרה, זה שלאחר המוות נמצאה רק הצוואה הישנה של אביו, שנערכה בזמן שהיו בסכסוך, והצוואה החדשה השוויונית – אבדה. הפקדת הצוואה הייתה מונעת את כל אי הנעימות, ומוודאת שבבוא היום הצוואה הנכונה תתגלה ורצונו האמיתי והאחרון של האב יתממש".