הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום (חמישי) את נתוני האבטלה בישראל במחצית הראשונה של ספטמבר, שמשקפים את המצב במשק רגע לפני שנכנס הסגר. על פי נתוני סקר כוח האדם של הלמ"ס, 471 אלף ישראלים היו מובטלים כבר בימים שלפני הסגר, כלומר שיעור אבטלה של 11.5%. לפי שירות התעסוקה, מאז החל הסגר עלה שיעור האבטלה באופן משמעותי. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

שיעור האבטלה ירד בחודשים שלפני הסגר: במחצית השנייה של חודש אוגוסט שיעור האבטלה היה גבוה מספטמבר והגיע לכמעט 11.8%, שהם יותר מ-483 אלף מובטלים. עדיין מדובר בנתון גבוה מאוד ביחס לשגרה וביחס למצב שבו נכנסנו לסגר הראשון. 

חשוב לזכור שהלמ"ס פרסם את שיעורי האבטלה לפני הסגר בלבד. אם להסתמך על נתונים של גוף אחר שעוסק בנושא, שירות התעסוקה, מאז נכנסו התקנות המחמירות לתוקף באמצע החודש, נוספו עוד 188,221 דורשי עבודה חדשים.

חנויות סגורות בירושלים (צילום: עמית ולדמן, n12)
רחובות ריקים מעסקים. הסגר העלה את שיעור המובטלים|צילום: עמית ולדמן, n12

נתוני הלמ"ס מסתמכים על סקר בקרב כ-10,000 בני 15 ומעלה. אוכלוסיית הסקר כוללת את התושבים הקבועים של מדינת ישראל, תיירים ותושבים ארעיים השוהים בישראל יותר משנה ברציפות. הסקר מאפשר מעקב אחר ההתפתחות בכוח העבודה, גודלו ותכונותיו, היקף האבטלה ועוד.

הסקר מראה גם ירידה בשיעור הבלתי מועסקים, שמשקף רק את אלו שפוטרו ולא את מי שנמצאים בחל"ת, מ-6% במחצית השנייה של אוגוסט ל-5.8% במחצית הראשונה של ספטמבר. הנתון שניתן בתחילת הידיעה (11.5%) מתייחס לבלתי מועסקים, למי שנעדרו מעבודתם בשל מגפת הקורונה וכן של מי שלא משתתפים בכוח העבודה בעקבות סגירת מקום העבודה או פיטורין. אילו מורידים ממנו את הלא משתתפים בכוח העבודה, שיעור האבטלה עמד במחצית השנייה של ספטמבר על 9.7%. 

הישראלים ממשיכים לעשות קניות

בד בבד פרסמה הלמ"ס נתונים על פדיון רשתות השיווק בחודש אוגוסט. על רקע המשבר, הישראלים קנו יותר מבשנה שעברה, עלייה של 6.7% במכירות כלל רשתות השיווק והן במכירות רשתות המזון.

ואולם, עם העלייה המחודשת בתחלואה בסוף אוגוסט ואולי גם מסיבות עונתיות אחרות, רואים ירידה במכירות ביחס לחודש יולי, 0.7% בכלל רשתות השיווק וירידה חדה יותר של 1.3% ברשתות המזון. חשוב לזכור כי כעת עם הכניסה המחודשת לסגר צפוי שינוי חד בנתונים ואנו נצטרך להמתין ולראות אותם.