תוצאות הבחירות לנשיאות ארה"ב יתחילו לזרום היום (שלישי) בלילה, ולמרות שהסקרים צופים ניצחון למועמד הדמוקרטי, ג'ו ביידן, כולנו כבר יודעים שאין דבר צפוי כמו הפתעת בחירות. הסיכוי שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ימשיך לכהונה שנייה, ממשיך להיות ממשי, וגם אם ביידן באמת ינצח, לא ברור אם הוא יזכה לרוב בקונגרס. לכל תרחיש כזה יהיו השלכות על הכלכלה האמריקנית ועל התנהגות השווקים, אבל יש תסריט נוסף, שממנו חוששים הכלכלנים והמשקיעים כאחד: חוסר הכרעה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
התסריט הסביר: ביידן מנצח
"ההבדלים הגדולים בין שני המועמדים הם הגודל של תוכנית הסיוע שתיושם במקרה שכל אחד מהם ייבחר", מסביר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות. "ביידן והדמוקרטים מדברים על תוכנית של 3.5 טריליון דולר. זאת תוכנית ענקית, היא כוללת הרבה סעיפים, השקעה בתשתיות, מענקים, רשת ביטחון לעסקים קטנים ולתעשייה חלשה. חלק מהתוכנית ימומן כנראה על ידי העלאת מס החברות. כלומר החברות הגדולות יראו העלאות מסים, והשכבות החלשות יזכו לסיוע בצל המשבר.
"מבחינת סקטורים והתמקדות של המשקיעים, כבר עכשיו אפשר להגיד שאם ביידן יהיה נשיא סקטור האנרגיה הירוקה ייהנה מאוד. הדמוקרטים מתכננים תוכנית גרנדיוזית בתחום הזה. גם סקטור התשתיות ירוויח מבחירה בביידן, חלק מהתוכנית הכלכלית שלו כולל העברה של קצת יותר מטריליון דולר למדינות ולעיריות שישקיעו בתשתיות ברמתן".
ומי יפגע? "ביידן נשמע הרבה יותר נחוש להחמיר את הרגולציה בתחום הטכנולוגיה, בפרט דברים שישפיעו על חברות הענק כמו גוגל, פייסבוק, אמזון ואפל. כל מה שקשור לרשתות חברתיות, לשמירה על פרטיות ולאיסוף מידע על משתמשים. הדמוקרטים כבר דיברו על שבירת המונופולים הטכנולוגים האלו. אם ביידן ייבחר חברות הענק יושפעו לרעה".
ניצחון של ביידן גם יחליש מאוד את הדולר, החלש ממילא. התוכנית של ביידן ליציאה מהמשבר כוללת הוצאות עצומות לממשל האמריקני, דבר שיצריך הדפסה של כסף וימשיך את המגמה הקיימת של היחלשות המטבע האמריקני ביחס למטבעות אחרים בעולם.
התסריט האפשרי: טראמפ מנצח
"לעומת ביידן, טראמפ והרפובליקנים מבטיחים שלא יעלו את מס החברות, ואולי אפילו טיפה יורידו אותו", הסביר גרינפלד. "בהתאם הם לא ישפכו כל כך הרבה כסף למשק, והתכנית הכלכלית שלהם קטנה באופן משמעותי – כ-1 טריליון דולר. מי שייהנה מניצחון של טראמפ זה יותר התעשיות הגדולות והשכבות הגבוהות ופחות העסקים הקטנים.
"בממשל של טראמפ הסקטורים שירוויחו הם התעשייה, האנרגיה המסורתית ובמידה מסוימת גם ענף הפיננסיים. טראמפ בקדנציה הראשונה שלו מאוד לחץ על הפד (הבנק המרכזי האמריקני) להוריד את הריבית ואפילו תהה למה לא מורידים את הריבית לשלילית. אם יהיו לו עוד 4 שנים בבית הלבן סביר להניח שהריבית לא תעלה עוד הרבה מאוד זמן, גם אם תהיה אינפלציה, ושהרבה כסף יזרום מהבנק המרכזי לסקטור הפיננסי".
ומי ייפגע? "זאת שאלה אם קדנציה שנייה של טראמפ תהפוך אותו ליותר ניצי ממה שהוא היה או דווקא להפך. היסטורית נשיאים בקדנציה השנייה שלהם, בלי הרצון להיבחר שוב, עושים פחות מאשר בקדנציה הראשונה, אבל במקרה של טראמפ לא ברור שאנחנו יכולים ללמוד מההיסטוריה".
מלחמת הסחר
"בהיבט של מלחמת הסחר ראינו בשנים האחרונות שזה לאו דווקא עניין של תמיכה פוליטית עבור טראמפ, זה נושא שהוא משמעתי באג'נדה שלו. בנוסף, סין יצאה מהקורונה הרבה יותר חזקה מארה"ב, היא הכלכלה היחידה שלמעשה לא נפגעה כמעט מהקורונה, ולפי התחזיות של קרן המטבע הבינלאומית אפילו ב-2020 סין צפויה לצמוח בזמן שכל שאר העולם במיתון עמוק.
"טראמפ בטח לא אוהב את זה והוא ינסה לעצור את זה. לכן אם הוא יבחר שוב, כל החברות שתלויות בשוק הסיני עלולות להיפגע: מאפל שמייצרת בסין, דרך חברות קמעונאיות כמו נייקי שמוכרות שם, וחברות בין לאומיות שאסטרטגיית הצמיחה שלהם הייתה להגדיל את המכירות בסין.
"יכול להיות גם מצב של החמרה אמתית, למשל שהאמריקנים מטילים סנקציות על וואווי הסינית בניסיון להקשות על החברות הסיניות להתפתח, והסינים יכולים לעשות מהלכים דומים ולנסות לפגוע בחברות אמריקניות".
השווקים, טוען גרינפלד, אמנם לא אוהבים מלחמות סחר אבל הם לא התרגשו ממנה יותר מידי ב-4 השנים האחרונות. "יש איזושהי הנחה שגם כשיש מלחמת סחר היא מתנהלת בצורה אחראית, אבל אנחנו לא יודעים איך זה יתפתח, זה משהו שקשה לחזות. כשזה החריף זה הלך למקומות שהשווקים לא אהבו. וחשוב לזכור שאם ביידן ינצח זה לא ששתי המדינות יהפכו להיות חברות, כי סין היא בסופו של דבר איום מבחינת ארה"ב. אבל זה יהיה הרבה יותר דיפלומטי".
התסריטים המפחידים
מה שחשוב לכל העולם, וגם לישראל, זה שארה"ב תתאושש מהר מהמשבר. בשביל זה צריך שהנשיא שייבחר יזכה גם לרוב בקונגרס שיאפשר לו לאשר תוכניות במהירות. התרחיש שבו נשיא, ולא משנה אם זה טראמפ או ביידן, נבחר בלי רוב עלול להיות בסיס לקיפאון כלכלי שינבע מחוסר היכולת לקבל החלטות וליישם אותן.
תרחיש גרוע עוד יותר הוא תרחיש אי ההכרעה – טראמפ מפסיד אבל התוצאות קרובות מידי, יש בלגן בספירת ההצבעות שנשלחו בדואר וטראמפ מחליט לערער על התוצאות. זה יכול להימשך ימים ספורים, אבל זה יכול גם להיגרר לבתי משפט ולהימשך שבועות.
"התרחיש שבו אין לנו הכרעה במשך תקופה מסוימת בעייתי מכמה סיבות: קודם כל מבחינת הכלכלה – שני הצדדים רוצים ליישם תוכנית סיוע נוספת, בטח עכשיו כשהתחלואה הולכת ועולה. אם לא תהיה הכרעה זה יעכב את התוכנית ובעצם יעכב את ההתאוששות הכלכלית של ארה"ב ושל העולם כולו בעקבותיה. מעבר לזה התרחיש הזה הוא רע ברמת השווקים: זה תרחיש של אי ודאות קיצונית, דבר שהשווקים מאוד לא רוצים לראות".