יותר מרבע מיליון ישראלים יקבלו מחר (ו') מענקי אבטלה חד-פעמיים בסך 2,000 שקלים, שיועברו באופן אוטומטי לחשבונות הבנק. מה בדיוק יחולק הפעם, למה צריך עוד מענקים והאם סוף סוף יצליחו לעודד תעסוקה? דנה זטלאוי-כהן, יועצת מס בכירה, סגנית ראש לשכת יועצי המס, ופעילה חברתית למען העסקים הקטנים בישראל, עם כל התשובות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על איזה מענקים סיכמו משרד האוצר והביטוח הלאומי?
בטיוטת הסיכום בין משרד האוצר לבין ביטוח לאומי, שישלם בפועל את המענק לזכאים, מצוינים שני סוגים של מענקים.
1. מענק חד-פעמי של 2,000 שקלים למובטלים - שיועבר מחר
2. מענק יומי למפוטרים ששבים לעבוד - שנמצא עדיין על שולחן הדיונים
מי יקבל את מענק האבטלה?
מובטל (בין אם קיבל דמי אבטלה בגלל חל"ת או בגלל פיטורין) שעונה על הקריטריונים הבאים יהיה זכאי למענק חד-פעמי בסכום של 2,000 ש"ח:
1. המובטל היה באבטלה לפחות 100 ימים (ברצף או שלא ברצף) בין 1 במרץ ועד ל-17 באוקטובר השנה.
2. השכר ממנו נגזר שיעור דמי האבטלה של המובטל נמוך מהשכר היומי הממוצע במשק שעומד על כ-422 שקלים ליום עבודה.
נוסף על כך, על פי טיוטת ההסכם, בני זוג הזכאים שניהם למענק חד-פעמי, יהיו זכאים כל אחד מהם לתוספת למענק בסכום של 500 שקלים. התשלום יועבר על ידי המוסד לביטוח לאומי ישירות לחשבון הבנק שאליו משולמים דמי האבטלה.
מי יקבל את המענק היומי, לאחר שהמענק יאושר?
אם לא יחולו שינויים מהמוצע בטיוטה, גם את המענק הזה ישלם הביטוח הלאומי, לאחר הגשת בקשה מקוונת, לעובדים שעומדים בתנאים הבאים:
1. עובד שהופסקה עבודתו באופן מלא במשך 100 ימים רצופים לפני 17 באוקטובר 2020 וקיבל דמי אבטלה עבור תקופה זו.
2. העובד החל לעבוד לפני סוף 2020 ועבד לפחות 30 ימים ברצף עד ל-31 בדצמבר.
מה בדיוק יכלול המענק היומי?
מדובר על מענק לכל יום בחודש שבו עבד העובד, והוא מוגבל בתקרה של ארבעה חודשים עד לסוף אפריל 2021. גובה המענק היומי יהיה הנמוך מבין אלה:
1. 200 שקלים ליום.
2. ההפרש בין 632 שקלים לשכר היומי הנוכחי.
3. אם העובד חזר לעבוד בשכר נמוך יותר משכרו הקודם, אז המענק יהיה שיעור הירידה בשכר החדש לעומת השכר הישן, אחרי שהוא מוכפל בדמי האבטלה היומיים שהיה מקבל אם היה נשאר בחל"ת. לדוגמה: עובד שהזכאות היומית שלו לאבטלה הייתה בסך 210 שקלים, שהשכר הנוכחי שלו עומד על 150 שקלים ליום, ולפני האבטלה קיבל שכר יומי של 300 שקלים - יקבל מענק יומי של 105 שקלים ליום.
יש כבר דמי אבטלה – למה צריך עוד מענקים?
הסגר השני שהוטל על המשק הזניק את ממדי האבטלה. מספר המובטלים בישראל נושק למיליון איש, וקרוב למחצית מהם לא חזרו לעבודה עוד מתקופת הסגר הקודם. בדיקה של דמי האבטלה הממוצעים שנערכה בתקופת הסגר הקודם, העלתה כי הם עומדים על 3,500 שקלים למובטל. הסיבה לממוצע הנמוך היא שהראשונים להיפלט משוק העבודה היו הצעירים והעובדים הבלתי מקצועיים שמרוויחים שכר נמוך מלכתחילה.
בגל השני של הקורונה, ובסגר שהגיע אחריו, הוצאו לחל"ת עובדים רבים בפעם השנייה, ובהם גם מפוטרים מימי הסגר הראשון שהצליחו למצוא עבודה חדשה. על פי נתוני שירות התעסוקה 78% ממובטלי הסגר השני הם עובדים שנמצאים בחל"ת בפעם השנייה.
למעשה, נוצר מצב שלאורך חודשים ארוכים, עשרות אלפי מובטלים מתקיימים מדמי אבטלה בשיעור נמוך במיוחד. בשל כך החליטו במשרד האוצר להעניק מענק חד-פעמי למובטלים אלו, הנמצאים בתקופת אבטלה ממושכת ומקבלים דמי אבטלה נמוכים.
למה לשלם כסף למי שחוזר לעבוד?
טיוטת ההסכמות בין שר האוצר לביטוח לאומי עוסקת בתמרוץ העובדים לחזור למעגל העבודה. בתקופת הסגר הראשון הכריז האוצר על הבטחת תשלום האבטלה עד ליוני 2021, כל עוד שיעור האבטלה במשק על פי נתוני הלמ"ס מעל 10%. אחת הבעיות הנלוות לכך היא קושי לתמרץ עובדים לחזור לשוק העבודה. הקושי קיים בגזרת המעסיקים אשר נמצאים בחוסר ודאות לגבי המשך ההקלות על המגזר העסקי במשק, ולכן לא ממהרים להחזיר את העובדים מהחל"ת. ובנוסף הקושי קיים בגזרת העובדים, אשר נהנים מאבטלה מובטחת ולא ממהרים לחפש עבודה חלופית.
בעבר האוצר התמודד עם הקושי בצורה של מתן מענקים למעבידים על השבת עובדים מהחל"ת, אולם תוכנית זו לא השיגה את התוצאות הרצויות. לכן כעת מנסים להתמודד באוצר עם הקושי בדרך של מתן מענק לעובדים שיחזרו לעבודה עד לסוף השנה.