לא מחכים לממשלה: התארגנות ברשתות החברתיות קוראת בימים האחרונים לבעלי עסקים לפתוח למרות הסגר, כבר ביום ראשון. הקריאה הזו מגיעה אחרי שראש הממשלה, בנימין נתניהו, הודיע שלשום (ב') בקבינט הקורונה שההחלטה האם להקל בסגר תתקבל רק בשבוע הבא. כעת, בשיחה עם N12, מגלים ארבעה בעלי עסקים כי לא יחכו להחלטה ויפתחו את העסק בניגוד לתקנות ביום ראשון הקרוב.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עשרות אלפי עסקים בישראל נסגרו במשבר הקורונה במהלך הסגר הראשון ולאחריו כפי שסיקרנו בהרחבה בין היתר בפרויקט המיוחד של N12 מדינה להשכרה. רבים נוספים חוששים שגורלם יהיה דומה אם ישארו סגורים לאורך הסגר השני כולו. אחת הקבוצות שמקדמות את המהלך היא קבוצת "לא יהיה בסגר" בפייסבוק המונה כבר 60 אלף חברים ומציעה ייעוץ משפטי לעסקים שיפתחו ביום ראשון ויקבלו קנסות.
"אין ברירה, העסק מפרנס ארבע משפחות"
"אלה וגילי עיצוב אופנה בתל אביב" הוא סטודיו שמנוהל על ידי אם ובתה, משווק לעשרות בוטיקים בארץ וכן ללקוחות פרטיים. אלא שכעת הוא עומד סגור. "מרוב ייאוש הגענו לכאן עכשיו לעשות סדר", מספרת בשיחה בעלת העסק אלינורה אתגר. "זה לא כמו חנות מתנות שאני יכולה להשאיר את הסחורה ולחכות, זו קולקציה שיצרנו בעצמנו, תפרנו אותה והיא לא מתאימה כבר לעונה הבאה".
אלה ובתה גילי יפתחו את העסק ביום ראשון הקרוב. "אני חוששת מהאכיפה", מודה אתגר, "אבל הגענו למצב שאין ברירה. העסק מפרנס ארבע משפחות, שלי, של בתי ושל שתי התופרות שלנו. לקח לנו זמן להתאושש מהסגר הראשון ושוב סגרו אותנו. היינו מהראשונים בארץ להכין מסכות בד וזה החזיק אותנו קצת מעל המים, אבל זה לא מפסיק. יש שכר דירה, משכורות לשלם, מע"מ של 18 אלף שקל".
"התחושה שיש אפליה, איפה ואיפה", מוסיפה אתגר שמתגאה שהיא משלמת מיסים כבר 40 שנה. "חנויות טבע, ירקות, בשר, כלים, כלים חד פעמיים - כולם פתוחים והסטודיו שלי סגור הלקוחות לא יכולים להגיע. מול הנחיות לא הגיוניות, ככל שתהיה התארגנות רצינית בראשון, אין ברירה אלא לפתוח. נעבוד כמו שעבדנו קודם בתו הסגול, אחד אחד נכנסים לחנות וכולם עם מסכה. אני החזרתי את העובדות כי המדינה ביקשה, אני לא יכולה לשלוח אותן עכשיו הביתה".
"הגעתי למצב שאני בוחר בין להחזיר הלוואה לאוכל לפני החג"
יורם הוא הבעלים של "עץ השדה צימרים לאירועים" במושב שדה צבי שבדרום. הוא מתכוון לפתוח את הצימרים ביום ראשון הקרוב. "אני פותח את העסק גם אם אקבל קנס", אמר ל-N12. "אני במצוקה כלכלית וכבר אין כסף, נגמר הכסף. אנשים שילמו מקדמות לחגים, זה מימן לי את ההוצאות השוטפות בעסק, עכשיו אני צריך להחזיר בגלל הסגר ונגרם לי נזק. אני חייב להתקיים, אי אפשר כל הזמן לקחת הלוואות, הבנק כבר סגור בפנינו".
"אין כבר מה לאכול", אומר יורם בכאב של ממש בשיחתנו, "אני נשבע ביקר לי, בבריאות שלי, שלפני ראש השנה הייתי צריך לבחור לשלם הלוואה או לקנות אוכל. בחרתי לקנות אוכל. קיוויתי שראש השנה ירים אותי קצת אבל הוא הלך עם הסגר הזה. אני מפחד שתגיע משטרה ויתנו לי קנס, כי אין לי מאיפה לשלם אותו".
יורם מתאר כי מדובר במצב של אין ברירה של ממש. "התמיכה של המדינה זה שקר", טען, "אתה הולך לבנק מבקש הלוואה ולא נותנים. אתה ניגש לרשות המיסים והם גם לא מחזירים כלום. שנים אני משלם מס הכנסה, שירתתי את המדינה, לחמתי ונפצעתי בצוק איתן, עכשיו היא נטשה אותי. אנחנו בדרום גם ככה סובלים מהמצב הביטחוני. אם כבר הצלחתי שיהיו הזמנות, עכשיו לקחו לי אותם".
"כל מי שיקבל קנס - נערער ונלך לבית המשפט"
תמיר ברלקו, יזם בתחום המסעדנות, הוא ממובילי מרד העסקים הקטנים ומנהלת את קבוצת "לא יהיה בסגר". "אני נמצא עכשיו במספרה בבאר יעקב" שיתף בשיחתנו, "היא תפתח בראשון בטח בעקבות מה שראינו עם שרה נתניהו (שהסתפרה בזמן הסגר). אין אנשים מורמים מעם. הגזרות שהביאו לא הגיוניות ואם לה מותר, אז גם לעסקים הקטנים מותר".
"אנחנו לא אומרים לפתוח אולמות אירועים", הדגיש, "אני מדבר על עסקים קטנים שיפתחו תחת מגבלת ההתקהלות של עשרה אנשים. אני רואה את אותם 60 אלף עצמאים בעלי עסקים קטנים בקבוצה. הם מסכנים, אף אחד לא דואג להם".
היוזמה למרי בעלי העסקים נולדה בשיחה בין ברלקו וחבריו לפני שבועיים. "חלק גדול מהעסקים כבר נפתחו", סיפר, "אלפי עסקים יהיו פתוחים בראשון. אנחנו מבטיחים שכל מי שיקבל קנס אנחנו נערער עליו ונלך עם זה לבית משפט, עד הסוף ביחד. ביחד זה הכוח שלנו".
"אנשים כבר מזמינים תורים מאתמול"
קרן פורטה מנהלת מביתה שני עסקים, אחד שמשווק אדניות ובריכות ונקרא Urban Retro Garden והשני Urban Fire, שמוכר טאבונים ומעשנות לשטח ולגינה. "הלכתי להיות עצמאית כי אני לא רוצה להסתמך על המדינה", מצהירה פורטה בפתח שיחתנו, "אומרים לעסקים הקטנים: שבו בית וקחו מענק. אבל אנחנו גם חוששים שבסופו של דבר יבקשו ברשות המסים החזרים שלא נוכל לשלם".
החל מאתמול ניתן להזמין תור מראש לביקור בעסק של פורטה שבחצר ביתה במושב בני דרור. "אני מוודאת שכל לקוח יהיה כאן לבד, מה יותר בטוח מזה?", היא מסבירה, "אני עוברת על ההגבלות כי אין לי ברירה, אני לא יכולה להגיע ללקוחות והם לא יכולים להגיע אלי. לא אומרים לנו מתי זה יגמר. אני לוקחת סיכון ששוטר יתפוס אותי, זה יישוב קטן, אבל כמו שהפעוטון שבבית לידי נפתח לפי התקנות, כך גם אני חייבת להתפרנס".
"ההנחיות לא הגיוניות", מסכימה פורטה עם חבריה בעלי העסקים הקטנים, "לא יכול להיות שאני אהיה כל הזמן למעשה פורעת חוק, רק כי אני רוצה להתפרנס בעסק שלא מסכן אף אחד. ההנחיות הן שבלתי חוקיות בעליל, לא הפתיחה של העסקים שלנו", מסכמת פורטה.