קרוב למיליון מובטלים, גם כיום: מספר דורשי העבודה בישראל התקרב למיליון בשיא הסגר השני, וירד במעט ל-940 אלף איש בסוף חודש אוקטובר. את הנתונים המדאיגים האלו חושף דוח "דופק שוק העבודה" של שירות התעסוקה שפורסם היום (ראשון), ומנתח את מגמות החודש החולף.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עוד חושף הניתוח כי מעגל האבטלה הקבועה מתרחב. 16.1% מדורשי העבודה באוקטובר פוטרו, שיעור גבוה יותר מבסגר הראשון, אז העדיפו המעסיקים להוציא את העובדים לחופשה ללא תשלום. מי שגם כן שוברת שיא מדאיג היא קבוצת הצעירים ביותר, עד גיל 24. חלקה מבין המובטלים עלה לשיא בחודש אוקטובר - 22%.
על פי הנתונים המלאים שמציג שירות התעסוקה בדו"ח שהוגש לשר הכלכלה והתעשייה, עמיר פרץ, מספר דורשי העבודה בתחילת אוקטובר עמד על 995.7 אלף. באוקטובר נרשמו 108.5 אלף דורשי עבודה חדשים, שיתווספו ל-249.5 אלף דורשי עבודה חדשים בספטמבר.
אחוז המפוטרים זינק מנתון של 9.3% בספטמבר ל-16.1% באוקטובר. מדובר גם בזינוק בהשוואה לסגר הראשון אז נרשמו שיעורים של 6.3% ו-11.4% בחודשים מרץ ואפריל בהתאמה. העלייה בבחירה של מעסיקים בפיטורים על פני חל"ת מדאיגה את שירות התעסוקה. "השיעור הנמוך של קבוצת המפוטרים מבין החוזרים לעבודה באוקטובר (6.8%) מגביר החשש כי שילובם בחזרה של מי שאיבדו מסגרת תעסוקתית עלול לקחת זמן רב", נכתב בדו"ח.
קבוצת הגיל הצעירה ביותר, עד גיל 24, מנתה בספטמבר האחרון יותר מחמישית מהנרשמים החדשים בשירות התעסוקה. כעת הנתון עלה מ-20.7% ל-21.9%. גם בקבוצת הגילאים 34-25 חלה עלייה, מ-29.2% בספטמבר ל-30.7% באוקטובר, וביחד היוו הקבוצות הצעירות 52.6% מבין נרשמי אוקטובר.
עם זאת, מבין החוזרים לעבודה באוקטובר, היוו שתי הקבוצות הצעירות יחד רק 42.2%. בשירות התעסוקה חוששים שהדבר יפגע במסלול הקריירה של הצעירים וקוראים לפעול בתוכניות ייעודיות להשבתם למעגל העבודה.
נשים נפגעו יותר
הפער המגדרי עדיין גדול ומעיד על פגיעה נרחבת יותר של הסגר על נשים. אחרי שבספטמבר היה הפער הגדול ביותר מבין חודשי המשבר, 62.4% נשים מול 37.6% גברים בקרב דורשי העבודה, במיוחד עקב השבתת מערכת החינוך, באוקטובר הפער הצטמצם - ועמד על 55.6% מול 44.4%. גם החזרה לעבודה של נשים היא בשיעורים נמוכים יותר, אך פתיחת מערכת החינוך ככל הנראה סייעה לנתוני החזרה להיות טובים יותר מאשר בסגר הראשון.
אך יש גם סיבה לאופטימיות. בסך הכל, באוקטובר חזרו לעבודה 25.5% מכלל הנרשמים כדורשי עבודה בספטמבר-אוקטובר. זה נותן בולט בהשוואה לאפריל, אז חזרו רק 5.5% מנרשמי מרץ-אפריל.
"נראה שהמשק הישראלי לומד להתאושש מהר יותר ממצבי סגר", העריכו בשירות התעסוקה, "אולם עם זאת, העלייה המחודשת בתחלואה צפויה לשוב ולהשפיע על שוק העבודה, עלולה לעכב את חזרתם של נפגעי הגל השני ואת אותם דורשי עבודה שטרם חזרו לעבודה גם בחודשים הקודמים".