קבינט הקורונה החליט על הקלות נוספות, ואישר לפתוח עסקים שנותנים שירות "אחד על אחד" ואת בתי הכנסת, אך את חנויות הרחוב הותיר סגורות. בקרב בעלי החנויות שורר כעס רב על הממשלה והם טוענים לאפליה בינם לבין הסופרמרקטים והרשתות הגדולות. חלקם, לא חוששים לפתוח בניגוד להנחיות. בתוך כך, הבוקר (ראשון) רשת החנויות ביג הודיעה שתפתח ממחר את מתחמי הקניות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
שר האוצר ישראל כ"ץ קרא הבוקר לפתוח את חנויות הרחוב כבר ביום שלישי הקרוב, וכינה את החלטת משרד הבריאות שלא לפתוח את החנויות עד כה כ"התעקשות מיותרת וחסרת בסיס עובדתי שמובילה לאנרגיה והיעדר פיקוח שרק יגבירו את התחלואה". במקביל, בקבוצת העצמאיים "אני שולמן" קראו לבעלי החנויות לפתוח את העסקים כבר מחר, מבלי לעבור על החוק. הפתיחה תתאפשר באמצעות הוספת שירותים המותרים על פי ההקלות החדשות: "חנות בגדים? תוסיפו קוסמטיקאית. חנות צעצועים? תעשו חוג ספורט לילדים. חנות תכשיטים? תנו מתנה שרשרת למי שקונה פסטה".
"הם אטומים לגמרי"
שוחחנו עם משה, בעל חנות בגדים בדרום תל אביב, שהעביר ביקורת חריפה על שיקול דעתם של השרים: "זה לא עניין של מנותקים, הם אטומים לגמרי. כי ברגע שיש חנויות רחוב שיכולות להכניס 2 אנשים אפילו, או בן אדם אחד שיחכו בתור בחוץ – הם לא עושים את זה. אבל בסופרים ובכל 'המקסטוקטים' ובכל חנויות הפארם אפשר להצטופף מאות אנשים".
משה פתח בפנינו את המחסנים והציג לנו ארגזי סחורות, שלדבריו בשווי של מיליוני שקלים שמחירם יורד ככל שהזמן עובר. "קצו מים עד נפש", אמר משה. "כבר אין לנו מה לעשות עם הסחורות. זה סחורות חורף, אין לנו למי למכור אותם, עוד מעט נעשה כמו שההוא מאלנבי עשה, נזרוק את כל הסחורה בחוץ". בהמשך הוא הסביר את החלטתו לפתוח את החנות בניגוד להנחיות: "יש עכשיו בלאק פריידי, למי נחכה? חייבים לשלוח את הסחורות עכשיו לחנויות, החנויות לא עובדות אז אין לנו ברירה - אנחנו מוכרים למי שבא".
עם כל יום שעובר, בעלי החנויות חוששים מקריסה כלכלית. "אנחנו יושבים על סחורות במיליוני שקלים", ציין משה. "אין לנו מה לעשות איתם. זה סחורה, זה אופנה, זה דברים שמשתנים. אנחנו לא יכולים להחזיק יותר מעמד, ואף אחד לא מבין אותנו".
התייאשו מלהפגין
שוחחנו גם עם דורית ודוד זכריה, בעלי החנות מיס קאזה, שהתייאשו מלהפגין. "אתה ראית מה היה פה עם כל שרפת הצמיגים – זה לא הרבה עזר", אמרה דורית. "אנחנו נחכה בסבלנות, אין מה לעשות". יחד עם זאת, הם מדגישים כי הם שומרים על ההנחיות וכרגע עובדים רק עם משלוחים ולא מקבלים לקוחות.
הזוג זכריה מצפים לפתיחת החנות במהרה. "כל הלקוחות שלנו כבר לא מחזיקים מעמד", סיפרה דורית. "לא יכולים להתקדם עם זה. אי אפשר. אי אפשר ככה. צריך כבר בעזרת השם לפתוח, לתת לנו לעבוד, אנחנו כבר כמעט חודשיים במצב הקטסטרופה הזה".
איציק אל-חלבי, בעל חנות אופנה רוטנה, סיפר שגם הם עובדים כרגע רק עם הזמנות, אך מתרעם על כך שבזמן שאותו סגרו – הסופרים פתוחים ללא כל הגבלה: "אי אפשר יותר, זהו, נמאסתם עד פה. למי זה מפריע? תראה את החנות? לך תראה מה הולך בסופרים, אלף איש כל סופר, כל הסופרים מכניסים בגדים – הכול מכניסים". לדבריו, אם יבוא לקוח וירצה להיכנס לחנות, הוא לא חושש למכור לו ולקבל קנס "אין פחד - על מה דוח?", הוא חצי שואל, חצי מתלונן.
יורם חסידים, בעל חנות אופנת Grass, גם החליט לפתוח את החנות ללקוחות – אך בפועל אף אחד לא בא. "אני בא כל יום שעה-שעתיים רק לצאת מהבית, לפתוח שעה-שעתיים לראות מה יש ולחזור הביתה", הוא אומר. "בעיקרון אין שום לקוח, אף אחד לא מגיע ואף אחד לא רוצה. מה שאתה רואה זה הכול ככה מלפני החג, כל הסחורה אותו דבר, תקוע".
לדבריו, אם הסגר יימשך, בתוך זמן קצר החנויות יקרסו כלכלית וייסגרו לצמיתות. "עוד חודש-חודשיים פה לא יהיה אף אחד", הוא מבהיר. "אם אתה תעשה סיבוב ביפו, תל אביב, אתה תראה אולי מעל 70 אחוז מהחנויות להשכרה".