הממשלה תתכנס היום (רביעי) כדי לדון בהארכת הסגר ובאסטרטגיית היציאה, אך במשרד הבריאות כבר הבהירו כי גם אם יהיו הקלות בשבוע הבא - הן יהיו מצומצמות ביותר. בזמן שמרכזי הקניות הגדולים הודיעו שיפתחו בהקדם בלי קשר להחלטת ממשלה בנושא, העסקים הקטנים, שאין מי שישמיע את קולם, כורעים תחת עול החובות וההפסדים. שלושה מהם שוחחו עם N12 וביקרו בחריפות את הממשלה: "ראש הממשלה ושר האוצר מבינים את המצוקות רק של עצמם, אף אחד לא דואג לנו".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"אם הסגר יוארך אני אצטרך להביא כסף מבחוץ", אמר חיים לוי, בעל מספרה שמחזיק את העסק שלו סגור בניגוד לרבים אחרים שעוברים על ההנחיות ומגיעים לבתי הלקוחות כדי לשרוד. "את כל ההלוואות שאקח צריך להחזיר", הוסיף. "לקחתי כבר הלוואות אישיות בתוך המשפחה כדי להתקיים, כדי לקנות אוכל".
"הממשלה לא יודעת מה היא רוצה ולא יודעת להתמודד עם הנגיף", אמר לוי בביקורת חריפה על הממשלה. "אנחנו העצמאים הכבשה השחורה של המדינה, אנחנו מממנים את כל המוסדות ולא קיבלנו פיצוי אמיתי".
"לא קיבלתי שקל עד עכשיו כי פתחתי לפני שנה וחצי, נפלתי בין הכיסאות", סיפר לוי. "אני עם הפסדים של יותר מ-200 אלף. אם הממשלה הייתה רוצה לעזור לעצמאים היא הייתה קודם כול עוצרת את המיסוי. גם כשנותנים מענק לוקחים אחר כך הכול במיסים. ראש הממשלה ושר האוצר מבינים את המצוקות רק של עצמם, אף אחד לא דואג לנו".
"מודל החל"ת הוא כישלון. כשאני מבקש מעובדים לחזור לעבוד, הם צוחקים לי בפנים. אחד העובדים אמר לי: 'הצחקת אותי, למה שאני אחזור לעבוד כשאני מקבל כמעט את אותה משכורת מלשבת בבית'"
אבי צפלאוי, בעל מלון בחיפה
"המכירות בירידה - אם הסגר יוארך נהיה בבעיה רצינית"
יואב אדר הוא הבעלים של "טפליא", רשת מוצרי תינוקות וילדים שסגורה. "אם המצב ימשיך כנראה שנקרוס" , הזהיר אדר בשיחה עם N12. "התקופות בין הסגרים היו מצוינות, המכירות ברשת גם עזרו, אבל החודש האחרון זה סיפור אחר. האונליין בירידה גדולה, עוד חודש של סגירת החנויות ואני בבעיה רצינית".
"טפליא" נכנסה למשבר בתור רשת איתנה כלכלית, אך נכנסה כעת למעגל של עסקים שחרב מונפת מעל צווארם. "המצב שעסקים טובים מגיעים אליו זה פועל יוצא של ההתנהלות המבישה של הממשלה", אמר אדר.
"רק אצלנו בחנויות הרחוב יש שמירה אמיתית על התו הסגול", הוסיף. "בזמן הזה מאפשרים למגזרים אחרים להפר את ההנחיות ולא מיישמים תוכנית רמזור דיפרנציאלית. מאפשרים התקהלות ברשתות הגדולות שהתחילו למכור את המוצרים שלנו. זה ממש בבחינת 'הרצחת וגם ירשת'".
"בסיוט מתמשך, המענקים לא מכסים חצי"
אבל לא רק בעלי העסק הקטנים נפגעים מהמשבר, גם העצמאים בעלי העסקים הגדולים יותר נקלעו למצוקה כלכלית. "האמת שאני מרגיש שאני חי בסיוט מתמשך", סיפר אבי צפלאוי, בעל מלון סאטורי בחיפה. "המענקים לא מכסים אפילו חצי מהשכירויות ויש בעיה רצינית מול בעלי הנכסים, מה שיוצר מצב של פשיטת רגל. עד היום הלוויתי חצי מיליון שקל מהמשפחה ומהבנקים ואם הסגר ממשיך, אני כנראה לא אשרוד".
"לא ניתן לעמוד בתשלום הוצאות האחזקה ואני ועוד משפחות רבות בדרך לפשיטת רגל", אמר צפלאוי. "חייב לקבוע בחוק או בהוראת שעה אחוזי הנחה בשכירות או פתרון אחר. ענף התיירות ניזוק פי כמה וכמה לעומת ענפים אחרים. נוצר מצב שבחסות המדינה סקטורים אחרים ממשיכים לעבוד ואנו מחויבים להפסיק".
צפלאוי הזהיר מפער כלכלי וחברתי שלא יהיה ניתן לגשר עליו. "מודל החל"ת הוא כישלון. כשאני מבקש מעובדים לחזור לעבוד, הם צוחקים לי בפנים", הסביר, "אחד העובדים אמר לי: 'הצחקת אותי, למה שאני אחזור לעבוד כשאני מקבל כמעט את אותה משכורת מלשבת בבית'. המלון נמצא באזור הדר בחיפה שהמשטרה והעירייה מזניחות, ומתמלא בתקופת קורונה בעסקים לא חוקיים. אני בחור צעיר מלא שאיפות שרוצה להצליח בארץ וכרגע רואה שאין על מי לסמוך".