קרן העושר הנורווגית, שמשקיעה 1.3 טריליון דולר בחברות ברחבי העולם, מכרה את אחזקותיה בשתי חברות נדל"ן ובנייה ישראליות, בשל פעילותן בגדה המערבית, ואף הודיעה כי לא תשקיע בהן שוב - כך דווח הבוקר (חמישי) ב"בלומברג".
הקרן חיסלה את אחזקותיה ב"שפיר הנדסה ותעשייה" וב"מבנה נדל"ן" במהלך 2020, בעקבות המלצה של ועדת האתיקה שלה, ולפיה קיים סיכון שהחברות האלו "תורמות להפרה סיסטמתית של זכויות הפרט במצב של קונפליקט או מלחמה".
מדובר בקרן העושר הגדולה בעולם, אשר מחזיקה ב-1.5% מהמניות ברחבי הגלובוס, והיא מנוהלת על פי מספר קווים מנחים ועל בסיס המלצות ועדת האתיקה שלה. בהודעה נפרדת מסרה הוועדה כי "ההתנחלויות הישראליות בגדה המערבית נבנו תוך הפרה של החוק הבינלאומי והקיום שלהן יחד עם הרחבתן הבלתי פוסקת, גורמות לפגיעה משמעותית באוכלוסייה הפלסטינית באזור".
הקרן דרשה להתנער מנכסים שנמצאים בירושלים
בתקופה האחרונה הודיעה הקרן על חיסול אחזקותיה במספר רב של חברות ברחבי העולם בעקבות המלצת ועדת האתיקה. ביחד עם שתי החברות הישראליות הודיעה הקרן על כך שתפסיק להשקיע בחברה יפנית לבגדי נשים, "האניס הולדינגס", בגין הפרת זכויות עובדים בשניים ממפעלי החברה במיאנמר. כשבוע לפני כן פירסמה הקרן הודעה על חיסול אחזקותיה ב-12 חברות שפעילותן כרוכה בדלקים פוסיליים מזהמים.
על פי הדיווח בבלומברג, הקרן החזיקה במניות בשווי 12 מיליון דולר ב"מבנה נדל"ן" ובמניות בשווי מיליון דולר ב"שפיר הנדסה", מדובר בשיעור אחזקה זניח ביותר בשתי החברות. כעת מחזיקה הקרן מניות של 7 חברות ישראליות: החברה לישראל, בנק דיסקונט, אלקטרה, סלקום, בזק, בנק לאומי וחברת אפריקה ישראל. סך אחזקותיה בחברות ישראליות מוערך בכ-238 מיליון דולר.
פעילותן של שתי החברות הישראליות שהקרן החליטה להחרים, אינה שונה באופן מהותי מפעילותן של חברות ישראליות רבות אחרות, שמספקות שירותים הן בתחומי הקו הירוק והן מעבר לו, ללא הבחנה. חברת "שפיר" אחראית לדוגמא לבניית קו הרכבת הקלה בירושלים, שעובר גם במזרח העיר ומשמש את התושבים הערביים לצד התושבים היהודיים, פרויקט שיזמה ומימנה ממשלת ישראל.
שתי החברות גם עוסקות בבנייה מעבר לתחומי הקו הירוק, במעלה אדומים או בגבעת זאב. עם זאת יש לציין כי בתגובה לפניית N12, הבהירה חברת "מבנה" כי הקרן ביקשה ממנה להסיר נכסים שהיא מחזיקה בעיר ירושלים עצמה, ולא מחוצה לה.
מחברת "מבנה נדל"ן" נמסר בתגובה: "ל'מבנה' כ-2 מיליון מטר רבוע של נכסים, ממטולה ועד אילת, והיא אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל. קרן העושר הנורווגית פנתה אלינו לפני כשנה בבקשה להסיר מפרופיל החברה את הנכסים שאנו מחזיקים בירושלים. משסרבנו, היא הודיעה כי תמכור את אחזקתה שנאמדה בפחות מ-0.5% בחברה. יש לציין כי פרופיל הנכסים של החברה נקבע על פי שיקולים עסקיים בלבד ולא על פי בקשותיה הלא ענייניות של קרן כזו או אחרת".