בית המשפט פסק פיצוי של עשרות מיליוני שקלים בתביעה ייצוגית שהגיש משה רון, נהג מונית, לאחר שגילה שהוא מחזיר בנוסף להלוואה שלקח מחברת המימון "פמה" גם תשלום חודשי קבוע של 17 שקלים. התשלום הזה, כך מתברר, הוא חלק מהסתרת העלות האמיתית של ההלוואה. "אם אתה רוצה כותרת לכתבה הזאת אני אתן לך – 'נהג המונית ששינה את פני מערכת ההלוואות חוץ בנקאיות'", אומר משה ל-N12.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הסיפור החל כשמשה לקח הלוואה מחברת "פמה" לצורך מימון מונית חדשה, אבל פתאום בחשבונית הוא שם לב למשהו מוזר. "התחילו להגיע חיובים. אני רואה שכל חיוב, כל הורדה, כל חודש, מורידים לי 17 שקל נוספים", הוא מספר. "פניתי לחברה, אמרתי להם 'מה זה? למה אתם גובים מממני 17 שקל? אמרו לי 'זה עבור הוראת קבע'. אמרתי להם שאני לא שמעתי על דבר כזה שהוראת קבע עולה 17 שקל – אמרו לי 'זה מה שיש".

בלית ברירה הוא המשיך לשלם. בוקר אחד משה אסף במונית את עו"ד בן ציון רזניק שהיה בדרכו לדיון בבית המשפט העליון. "סיפרתי לו את הסיפור בדרך ואז הוא אומר לי שיש פה מקום לתביעה ייצוגית", משה ממשיך לספר. "הוא התחיל להסביר לי על 'חוק חוזים אחידים' וכל מני דברים כאלה, מושגים משפטיים שאני לא מבין בהם יותר מדי. הוא לקח את התיק לטיפול ומשם הכול התגלגל".

משה רון (צילום: החדשות 12, החדשות12)
משה רון|צילום: החדשות 12, החדשות12

יחד הם הגישו תביעה ייצוגית נגד חברת המימון "פמה", ומתברר שבהסכמי הלוואות החברה לא הציגה את העלות הממשית של האשראי. כלומר, לא הציגה ללקוחות את שיעור התשלום הסופי בהחלט שכולל בתוכו גם את האגרה של 17 שקלים בחודש.

"הסיפור הוא שהם הולכים אחרי לאנשים המוחלשים בחברה שלא יכולים לקבל הלוואות בבנקים ומעמיסים עליהם כל מני עמלות שלא קיימות ושלא הגיוניות גם, ומפה נגזר כל התוספות האלו", מסביר משה. "מסתבר שאתה לוקח הלוואה שכותבים לה 7-6 אחוז והיא הופכת ל-13".

בית המשפט פסק לבסוף לטובת משה והחליט להשיב לו את העמלה האבודה. אבל לא מדובר רק בו -  אלפי שקלים יוחזרו לעשרות אלפי לקוחות. הסכום המצטבר לפי הערכות הוא בין 55 ל-65 מיליון שקלים. "הלקח שלי הוא לא לוותר אף פעם על מה שאתה חושב שמגיע לך, על הצדק שלך, ופשוט להילחם", אומר משה.

עו
עו"ד בן ציון רזניק|צילום: החדשות 12, החדשות12

אז למה צריך לשים לב כשחותמים על הלוואה מהסוג הזה? עו"ד בן ציון רזניק מסביר: "אם אדם משלם מעבר לריבית גם עמלת או דמי גבייה או יש לזה כל מני שמות כמו 'בדיקת מסמכי ביטוח' או 'עמלת שיעבודים', צריך לשים לב ולראות שיש בחוזה סעיף שמפרט את העלות הממשית של האשראי, וכמובן רצוי לבדוק עם רו"ח ולבדוק אם החישובים הם נכונים".

תגובת חברת פמה: "על אף שהחברה דוחה את הטענות שהועלו נגדה בעילות שונות כבר למעלה משש שנים, היא מכבדת את פסק הדין ומקיימת את פסק הדין כסדרו".