השר לשירותי דת, מתן כהנא, הציג היום (שלישי) יחד עם שר האוצר, אביגדור ליברמן, את הרפורמה המתוכננת במערך הכשרות. אם הדבר יצא לפועל, מדובר ללא ספק במהפכה בתחום, שנשלט עד היום באופן כמעט בלעדי על ידי הרבנות הראשית. כהנא מבטיח מענה מלא לתנאי העסקת משגיחי הכשרות, יצירת תחרות בין גופי הכשרות ועד יצירת סטנדרטים אחידים ועלייה ברמת הכשרות. במשרד האוצר הוסיפו כי הרפורמה צפויה להקל את הנטל הרגולטורי ולהפחית את יוקר המחיה.

משרד האוצר ומשרד הדתות מקדמים את התוכנית במסגרת חוק ההסדרים והיא עתידה להתחיל לפעול בתוך כשנה. עד להפעלת התוכנית באופן מלא, תיקבע הוראת מעבר שתיצור רכיב ראשוני בצעד לקידום התחרות, זאת באמצעות פתיחת אזורי הכשרות לתחרות, כך שכל רב מקומי יהיה רשאי לתת אישור כשרות גם מחוץ לתחום אחריותו.

מתן כהנא (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
השר לשירותי דת, מתן כהנא. ארכיון|צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

עיקרי המהפכה בכשרות של כהנא:

  1. שוק הכשרות ייפתח לתחרות: תאגידי כשרות שיעמדו בקריטריונים ההלכתיים שתקבע הרבנות הראשית, יוכיחו אמידות כלכלית וניהולית יוכלו להעניק תעודות כשרות.
  2. גופי הכשרות הפרטיים יעסיקו ויפקחו על משגיחי הכשרות: בראש גוף כשרות פרטי יעמוד "מרא דאתרא" בעל כושר לרבנות עיר. גופי הכשרות יפרסמו לציבור את הסטנדרט ההלכתי (שקבעה הרבנות הראשית) שבו הם מתחייבים לעמוד.
  3. יוקם גוף פיקוח עליון של הרבנות הראשית שיפקח על גופי הכשרות הפרטיים ויוודא שהם עומדים בסטנדרט ההלכתי שבו בחרו.
  4. תאגיד כשרות שירצה, יוכל לבחור לעמוד בסטנדרט בסיסי יותר מזה שהגדירה הרבנות שיאושר על ידי שלושה רבני עיר.

מטרת התוכנית היא בין השאר להפחית את הנטל המושת הן על יצרני מזון מקומיים והן על בתי עסק המספקים שירותי הסעדה, כלומר בתי מלון, מסעדות ובתי קפה. ההוזלה צפויה להתגלגל גם לצרכנים הביתיים, הן בצריכה ביתית והן באכילה בחוץ, ומוערכת בעשרות מיליוני שקלים בשנה, כך על פי משרד האוצר.

ליברמן בישיבה הראשונה של ממשלת השינוי (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
שר האוצר, אביגדור ליברמן. ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

במסגרת התוכנית, תועבר הסמכות למתן תעודות כשרות בישראל לכלל בתי העסק, וללא מגבלה, וזאת לעומת המצב הקיים, שבו הרבנים המקומיים הם בעלי הסמכות הבלעדית למתן תעודת הכשר. גופי הכשרות הפרטיים יקבלו רישיון הפעלה מהשר לשירותי דת ולאחר קבלת אישור זה, יפעלו באופן חופשי ברחבי הארץ. הרבנות הראשית תהיה אמונה על קביעת סטנדרטים הלכתיים בסיסיים, אך גופי הכשרות יוכלו להרחיב עליהם. בנוסף, יינתן מענה לגופי כשרות שיבקשו לקבוע סטנדרטים ייחודיים שיוכלו גם לפעול ולתת תעודות הכשר.

במסיבת העיתונאים שבה הציגו את התוכנית, אמר השר כהנא: "מערך הכשרות של מדינת ישראל חייב לעבור התייעלות משמעותית. רק לפני מספר חודשים התוודענו לאירוע טרגי שבו אישה צעירה נפטרה אחרי שאכלה קינוח חלבי במסעדה בשרית-כשרה. דוחות מבקר המדינה חושפים פעם אחר פעם את מחדלי מערך הכשרות הקיים.

"לאזרחי ישראל מגיעה כשרות טובה יותר. המהפכה בכשרות שאני מוביל תחזק את הרבנות הראשית לישראל, תביא להקמת גופי כשרות מקצועיים, תשפר את איכות הכשרות, תייצר תחרות שתוזיל מחירים, תאפשר לעסקים לבחור בין תאגידי כשרות שונים ותשפר את תנאי ההעסקה של המשגיחים. מהפכת הכשרות תביא בשורה אדירה לציבור שומרי הכשרות בישראל".

 

משר האוצר נמסר: "יצירת תחרות בשווקים השונים היא אבן יסוד, שאותה אני מקדם במספר תחומים. גם בתחום הכשרות, המשפיע ישירות על עלות המזון ויוקר המחיה בישראל, יש הכרח להביא לשינוי מהותי לביטול המונופול הקיים היום. צעד זה יביא בראש ובראשונה לשיפור השירות לאזרחי מדינת ישראל, מכלל הזרמים, וכן יביא להוזלת מחירים. אני מודה לשר לשירותי דת, מתן כהנא, על גיבוש החלטה משותפת שתביא לשינוי שישפיע על אזרחי מדינת ישראל כבר בשנה הקרובה".

מועצת הרבנות גינתה את המהלך: "הרבנות הראשית לישראל דוחה מכל וכל את היוזמה המסוכנת של המשרד לשירותי דת להרס הכשרות בישראל, ה'תוכנית' שהוצגה היום לשינויים במערך הכשרות משמעותה היא ביטול הכשרות במדינת ישראל, פתיחת בזאר של גופים בעלי אינטרסים עסקיים שיעניקו כשרות ומתן אפשרות לכל מאכער להעניק כשרות כשהתוצאה היא אחת הרס וחורבן הכשרות".

"זוהי חלק ממגמה כללית של מלחמה בשירותי הדת שמטרתה הסופית היא ביטול זהותה היהודית של מדינת ישראל", הוסיפו במועצת הרבנות. "הרבנות הראשית וכלל רבני ישראל יעמדו בפרץ ויפעלו לבלימת היוזמה המסוכנת, העם ישראל המקפיד ברובו על כשרות כהלכה מצביע ברגליים ונותן אמון מלא ברבנות הראשית, לפיכך יוזמות מסוכנות אלה דינן להתבטל".