ועדת הכספים אישרה הבוקר (שלישי) סופית את המס על כלי פלסטיק חד פעמיים, והכניסה בו מספר שינויים משמעותיים. המס על כוסות קפה חד פעמיות, ובכלל על כלים שעשויים בחלקם מנייר, יופחת משמעותית בהתאם לשיעור הפלסטיק שנמצא בהם. בנוסף, יצרנים ויבואנים של כלים רב פעמיים, שעובי הפלסטיק בהם נמוך מהתקן שנקבע בצו, יוכלו להגיש בקשות לביטול המס בהתאם לתנאים מסוימים.
ההצעה של המשרד להגנה הסביבה, שהתקבלה בסופו של דבר, מפחיתה את המס שמוטל על כלים שעשויים בחלקם מנייר, לפי משקל הפלסטיק בכלי. במקום מס של 11 שקלים לק"ג ימוסו הכוסות החד פעמיות לקפה ב-3.3 שקלים לק"ג, בהתאם ליחס הפלסטיק בין שני המוצרים (5 גרם פלסטיק בכוס חד פעמית רגילה מול 1.5 גרם פלסטיק לכוס חד פעמית מנייר). בכלים אחרים, כמו צלחות עשויות מנייר, יופחת המס על פי אותה נוסחה.
סוגיה נוספת שעלתה לדיון והוכנסה לתצו המתוקן היא המס על מוצרי פלסטיק רב פעמיים שהעובי שלהם נמוך מסף העובי שנקבעו בצו המס כיום. בעקבות השינוי ניתן יהיה להגיש בקשה לביטול המס על כלי פלסטיק רב פעמיים שעוביים נמוך מהסף הנקבע בצו. כך למשל ניתן יהיה להגיש בקשה לביטול המס על כוסות, צלחות וקערות שעוביין בין 1 מ"מ ל-2 מ"מ (סף העובי בצו), על סכום שעוביו בין 0.6 ל-1.2 מ"מ ועל קשים שעוביים החל מ-0.5 מ"מ.
הבקשה תיעשה בשלב הראשון במייל למשרד להגנת הסביבה, ובהמשך דרך המערכת המקוונת של רשות המיסים. בבקשה יצטרכו לכלול הצהרה של היצרן או היבואן, שבה נאמר שהמוצר מיועד לשימוש רב פעמי, ואישור תקן בטיחות שכבר קיים היום, שבו כתוב בצורה ברורה שהמוצר עבר בדיקה לשימוש רב פעמי.
יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר, אמר בדיון: "אני רוצה להגיד בצורה ברורה, המיסוי על כלים חד פעמיים הולך לשמור על הטבע ועל המגוון הביולוגי, על הסביבה ועל הבריאות של כולנו, שמושפעת מאותו מיקרו-פלסטיק שחודר לתוך הגוף שלנו וגורם להרבה מחלות. הנזקים הבריאותיים שנגרמים בעקבות השימוש המופרז בכלים חד פעמיים, קשים מאוד לאומדן בעתיד. לכן אני חושב שהצו הזה נכון, ואני מאוד שמח שהצלחנו להתקדם ולהגיע לשינויים בתוך הצו על מנת גם לאזן את הבעיות והאתגרים שזיהינו".
באיגוד המסעדות כמובן בירכו על הפחתת המיסוי על כלים שעשויים מנייר. שי ברמן, מנכ"ל האיגוד, מסר: "בהעדר אלטרנטיבות ראויות וזולות, העלאת המס על כלים חד פעמיים מנייר לא הייתה תורמת לשימוש מופחת בכלים אלו במסעדות. אנחנו סבורים שהחלטת ועדת הכספים ויו"ר הוועדה, חב הכנסת אלכס קושניר, יש בה איזון נכון בין שמירה על הסביבה למניעת העלאת יוקר המחייה".
הצו, שעליו חתם שר האוצר אביגדור ליברמן, מטיל מס של 11 שקלים על כלים חד פעמיים לפי משקל הפלסטיק שבהם. על אף שהצו כבר נכנס לתוקף לפני כחודש, ומחיר הכלים החד פעמיים לצרכן עלה, הוועדה יכולה לשנות אותו ואף לבטל אותו לחלוטין. היועצת המשפטית של הכנסת הביעה ביקורת על הממשלה, שהחליטה לאשר את הצו ולקבוע את מועד הכניסה לתוקף לפני שלב הביקורת של הכנסת, מה שמפחית במידה מסוימת את יכולתה לבטל אותו.