אמנם ממשלת ישראל לא הטילה הגבלות חדשות על עולם האירועים, אך מדובר באחד הענפים שמרגישים את המשבר יותר מכל. גל ביטולים שוטף את מארגני האירועים, ומוביל להפסדים של עשרות מיליוני שקלים שהולכים ומצטברים. על פי איגוד האמרגנים והמפיקים, שערך סקר בקרב העוסקים בתחום, ההפסדים מגיעים ללא פחות מ-68 מיליוני שקלים.
"אנחנו נמצאים כרגע בסוג של משבר שקט", מגדיר זאת איתי יהלום, ממנהלי חברת ההפקות "Two productions". "מצד אחד יש פאניקה כללית בציבור מכל מסיבות העיתונאים וההצהרות שמגיעות מכל הקודקודים של המדינה על כל במה אפשרת, ומצד שני אין את המילה סגר כי המילה הזאת תכפה עליהם תשלומים".
יהלום מספר על שני אירועים גדולים שבוטלו לו בחודש ינואר, אירוע אחד בעליות של מעל חצי מיליון שקל "שאנחנו פשוט לא יודעים מה לעשות איתו", לדבריו. הספקים כבר עבדו על האירוע וקיבלו את המקדמות, ומשום שאין סגר או הגבלות, אם האירוע יתבטל הם ירצו את הכסף. ומצד שני הלקוחה, שחוששת לקיים את האירוע ואי אפשר להאשים אותה. בנוסף בוטלה לחברה מסיבת סוף שנה גדולה שהייתה אמורה להיות עכשיו עם 1,000 איש.
רשימת האירועים המבוטלים הולכת ומתארכת
יהלום הוא רק אחד. רמי בז'ה, מפיק, דובר איגוד האמרגנים והמפיקים ויו"ר פורום העצמאיים, טוען כי בסקר בין שלל העוסקים בתחום עולה כי ההפסדים הצטברו לכ-68 מיליון שקלים. "עיריות, רשויות מקומיות ומשרדי ממשלה ממהרים לבטל אירועים מתוכננים. חלקם אף נתלים בהמלצה בכדי לחסוך תקציב, חלקם לא מעוניינים לקחת אחריות להדבקות בהתקהלויות", הוא טוען.
"אירועי סוף השנה האזרחית בחברות ההייטק והעסקיים מתבטלים, ולצערי אפילו לא נדחים כי סוף השנה לא יחזור. ועדי העובדים כנ"ל. נוסיף לזה עצירה של מכירות כרטיסים למופעים באחוזים ניכרים ונקבל סגר זוחל והגבלות שמשפיעות על ענף שלם המתפרנס מקהל".
בז'ה מפרט על מספר אירועים שכבר הספיקו להתבטל בימים האחרונים בעקבות העלייה בתחלואה והחשש הכלליף ביניהם 4 אירועים וכנסים של קוקה קולה, קרלסברג, דיסקונט, פוליקר וגידי גוב. משרד החקלאות ביטל אירוע של 1,000 איש עם שלומי שבת, אירוע לשירותי הכבאות בישראל בוטל, המופע של הפרויקט של רביבו, שני מופעים לנשות עיריית ראשון לציון ואירועי הנובי גוד שתוכננו להתקיים במדרחוב שבעיר והרשימה לא נגמרת.
אירועים שנדחו מהגל הרביעי מתבטלים בגל החמישי
"הבעיה האקוטית נובעת מהצהרות הממשלה היוצרות פחד ותחושת אי וודאות", סיפר ל-N12 אסף מור, סמנכ"ל השיווק והמכירות של קבוצת זאפה. "ברגע שבציבור ובמיוחד במגזר העסקי מחלחל הפחד ונוצר חשש, ההשלכות מיידיות וברורות: ביטול אירועים גם אם כביכול כרגע אין הגבלות וממשיכים לפעול על פי התו הירוק".
הפחד הציבורי משפיע בעיקר על אירועים במגזר העסקי, מסביר מור, זאת בניגוד למגזר הפרטי שממשיך להגיע וליהנות ממופעים. "הממשלה חייבת להכיר בהפסדים אלה ולפצות", הוא טוען. "חודש דצמבר ידוע כחודש משופע וגדוש באירועים עסקיים, חברות חוגגות אירועי סוף שנה, מסיבות סילבסטר, סיכום תוצאות עסקיות, כנסים וועידות. לצערנו קיום אירועים אלה מוטל בספק רב, אנו חווים ביטולים רבים ומדובר בנזק מצטבר של מיליוני שקלים ועבודה מאומצת שיורדת לטמיון".
כך למשל מספר מור כי בחודש אוגוסט היה אמור להופיע במועדון זאפה ת"א החדש הגיטרסט דומיניק מילר, אך הגעתו, שהייתה מלווה בהוצאות לא מבוטלות - נדחתה לדצמבר. "והנה אנחנו שוב לצערנו באותה סיטואציה ושוב ההפסדים הולכים ונערמים לסכומים אדירים וזו רק דוגמא אחת", סיפר מור בתסכול. "אירועים עסקיים של חברות מובילות במשק שבחרו לקיים הפעילות בזאפה מתבטלים, מדובר באירועים גדולים ומושקעים שבכל אירוע אמורים להשתתף כ-1,000 איש ויותר, זה נזק ברור ומיידי של עשרות מיליוני שקלים ועל כן הדרישה לפיצוי לגיטימית והוגנת".
"ברוכים הבאים לאירוע האחרון"
"תכלס אנחנו לא מבקשים שום דבר", מבהיר יהלום. "עבודה אנחנו יודעים להביא וזאת השורה התחתונה. אנחנו לא מחפשים תרומות. אבל אם יש בעיה, כמו שראש הממשלה אומר, ויש דרמה וטירוף, אז נהיה ילדים טובים כולנו, נשב בבית ותן את מה שמגיע. כי אני לחודש הקרוב כבר נמצא עם 2 ביטולים.
בדצמבר עוד הספקתי לעשות אירועים. לפני יומיים היה לי אירוע עם אדיר מילר ואפילו הוא התחיל את ההופעה שלו ב'ברוכים הבאים לאירוע האחרון'. ממש הרגשנו שהצלחנו לגנוב אירוע לפני שסוגרים. וגם זה היה עם המון כאב ראש, עם תו ירוק כמובן, וגם עמדות לבדיקה מהירה בכניסה למועדון. אבל הוכחנו שאפשר לגרום לזה לקרות".