פרסום ראשון: לאחר תחקיר "תוכנית חיסכון", המועצה לצרכנות הודיעה כי תגיש תביעה ייצוגית נגד הבנקים, שסוגרים סניפים ומעלים את העמלות בכספומטים המרוחקים. לאחר הדיון במהיר שוועדת הכלכלה קיימה אתמול (שני) בנושא, היו"ר מיכאל ביטון החליט על ישיבה נוספת שתיערך בחודש וחצי הקרוב, ובו שר האוצר אביגדור ליברמן והשרה לשוויון חברתי מירב כהן יחויבו להשתתף.

פריסת הכספומטים הפרטיים עלתה במאות אחוזים בשנים האחרונות, במקביל לסגירת סניפי הבנקים שפוגעת באזרחים הוותיקים. ביטון מסר כי בדיון לא התקבלו תשובות שהניחו את דעתו ואת דעת שאר חברי הכנסת שלקחו חלק בדיון, ומתח ביקורת על בנק ישראל, רשות התחרות ורשות שוק ההון ש"הסירו אחריות" מהנושא.

ביטון הוסיף כי "עמלות הכספומטים הכפולות הן לא פחות מעוולה ויתרה מכך, מדובר בעוולה קשה בעבור האוכלוסיות המוחלשות בישראל. דווקא אלה המתקיימים מקצבת זקנה או הבטחת הכנסה דלה, דווקא מי שבוחרים להתנהל במזומן על מנת לשלוט בהוצאותיהם - עשויים להוציא 5% מסך ההוצאה החודשית בעבור עמלות הכספומטים. לא ייתכן שבנק ישראל לא בולם את סגירת סניפי הבנקים ואף מאשר אותם ללא בקרה על מענה חליפי ראוי לציבור. לאחר סגירת סניף שכזה, כמו פטריות לאחר הגשם צצים כספומטים פרטיים שפשוט עושקים את הציבור".

מנכ"ל המועצה לצרכנות, עופר פיינשטיין, הוסיף כי "הסגירה הסיטונאית של סניפי בנקים פוגעת קשות בצרכנים המוחלשים. הצבת מכשירי בנק אוטומטיים פרטיים אינה פותרת את הבעיה. על כל זה גביית עמלה בנקאית בגין שירותים חיצוניים אלו מהווה הטעיה ברורה של הציבור, הסבור כי די בעמלות המופקעות שגובות החברות הפרטיות בעלות המכשירים".

יו
ח"כ מיכאל ביטון|צילום: כנסת ישראל

כיום, כ-2,041 כספומטים בנקאיים נמצאים צמודים לסניפי הבנק, וזאת לעומת 4,620 כספומטים פרטיים – פי 2 יותר מאשר הבנקאיים. וכך גם העמלה שכפולה בכספומטים הפרטיים. חברת כספונט שמהווה את השחקן הגדול ביותר בשוק הכספומטים הפרטיים ומחזיקה מעל 75 אחוזים מנתח השוק, היא בבעלות של בנק דיסקונט וחברת כרטיסי האשראי כאל, עם 10% בעלות לכל אחת מהחברות. חברת כרטיסי האשראי כלל נמצאת בבעלות משותפת של דיסקונט (כ-71.8% אחוזים) וקבוצת הבינלאומי (כ-28.2%).