פרסום ראשון: "אופק", אגודת האשראי היחידה בארץ, תחל לספק שירותים דומים לבנק רגיל כבר בשנת 2022. בעלי האגודה הם למעשה הלקוחות וכל אדם המעוניין להצטרף רוכש מניה אחת. בכך מבטיחים ב"אופק" שההחלטות המתקבלות תהיינה הוגנות ולטובת החברים. משפחה ממוצעת בישראל מוציאה כמעט 10,000 שקלים בחודש על פעילויות בבנק, ולטענת "אופק", אצלם תוכלו להשיג עד 50% חיסכון.
הרעיון להקמת האגודה התגבש בעקבות המחאה החברתית בשנת 2011, ומאז עמלו המקימים על קבלת האישורים המתאימים, שאותם הצליחו סוף סוף להשיג במרץ האחרון. השבוע הגיעה האגודה ל-10,000 חברים, ודרושים לה עוד 5,000 על מנת להתחיל לפעול. הרעיון באגודת אשראי הוא כביכול פשוט, אך מהפכני - לעומת הבנקים, הפועלים לרוב על מנת להשיג רווח מקסימלי על חשבון הלקוחות, באגודה הבעלים הם הלקוחות בעצמם. אגודות אשראי מקובלות ביותר ברחבי העולם, ובארצות הברית לדוגמא 43% משוק הבנקים הינן אגודות. בישראל פעלו מספר אגודות לפני קום המדינה, אך הן נסגרו ואופק היא האגודה היחידה שקמה מאז.
השירותים שתחל אופק לספק כבר השנה דומים לבנק רגיל: חשבונות עובר ושב, כרטיסי אשראי, הלוואות, פיקדונות ויתר השירותים הדיגיטליים שלקוח ישראלי מקבל היום מהבנק שלו. ההבדל היחיד הינו שבשלב הראשוני לא יספוקו משכנתאות וניירות ערך, אך גם הם צפויים להתווסף בהמשך.
ההחלטות מתקבלות באופן שוויוני ודמוקרטי בין כל החברים, ומפני שהלקוחות הם בעצמם הבעלים - אין אינטרס לקחת ריביות נוספות ועמלות מיותרות רק לשם הרווח, כמו שנעשה בבנק רגיל. על פי נתוני האוצר (כפי שהוצגו לוועדת שטרום) משפחה ממוצעת בישראל מוציאה כ-9400 שקלים בשנה על הבנקים: 2,600 שקלים על עמלות, ועוד 6,800 שקלים בריביות, אוברדראפט ומשכנתא. ב"אופק" מבטיחים שאצלם אותה משפחה ממוצעת תוכל להשיג עד 50% חיסכון של ההוצאות.
"הסיבה לעמלות והריביות הגבוהות שהבנקים גובים היא פשוטה - יש להם בעלי מניות שרוצים להרוויח כסף על חשבון ציבור הלקוחות", אומר עו"ד תום דרומי-חכים, מנכ"ל 'אופק אגודת אשראי'. "מדובר בסכומי עתק, ולציבור הישראלי אין ברירה אלא להיכנע לזה כי כל המערכת הבנקאית פועלת למטרת רווח. הכניסה של אופק לתחומים השונים תביא לשינוי עמוק - כי באופק בעלי הבית הם הלקוחות עצמם המבקשים שאגודת האשראי שלהם תנהג בהוגנות כלפיהם - והחברים/לקוחות הם אלה שישפיעו על ההחלטות הנכונות עבורם".
בנוסף, אופק קיבלה לאחרונה את "תו כסף נקי" - תו תקן של ארגוני הסביבה בישראל, מפני שכספי החברים באופק לא מופנים להשקעות מזהמות. "בגלל שאת אופק לא מנהלים טייקונים עם אינטרסים זרים, לא רק שנוכל לנהל את הכספים של החברים שלנו בצורה הוגנת - אלא נוכל לקחת גם החלטות שנכונות לחברה הישראלית כולה," מסביר יהודה טלמון, יו"ר 'אופק אגודת אשראי'. "לדוגמא, לא נשקיע את כספי חברי אופק במפעלים שמזהמים את הסביבה הישראלית. ההחלטות אצלנו נלקחות בצורה דמוקרטית שמשקפת את הערכים של החברים שלנו, ולא אינטרסים של בעלי הון. ברגע שנספק שירותים מלאים זאת תהיה מהפכה אדירה שתחייב גם את הבנקים הגדולים להגיב אליה. זהו אופק אמיתי לחברה וכלכלה טובים יותר".