לפני שלושה חודשים בנק ישראל השיק בחגיגות את מערכת הניוד המקוון שמאפשרת ללקוחות לעבור בין בנקים במהירות וביעילות, כל זאת במטרה להגדיל את התחרות בשוק. אבל לבנקים יש את הדרכים שלהם להקשות ולשים רגליים לתחרות המתפתחת - בעיקר שמדובר בכרטיסי האשראי.
בדיקת תוכנית חיסכון מגלה שאם תרצו לפתוח חשבון מבלי להוציא כרטיס אשראי מהבנק, כי בחברות האשראי השונות מציעים לכם כרטיס אשראי בתנאים טובים יותר, הבנק ינסה לטרפד את המהלך. בנקים רבים מתנים את ההטבות השונות בכרטיס בהוצאת כרטיס בנקאי על אף שמדובר בעבירה על החוק.
כך למשל בשיחה עם נציגת בנק לאומי הפטור מעמלות והטבות נוספות הותנה בכך שהלקוח ישתמש בכרטיס בנקאי בלבד. בבנקים אחרים ניסו לגרום ללקוח להבין שהכרטיס החוץ בנקאי בטוח פחות מהכרטיס הבנקאי או שהבנק לא מחוייב לכבד אותו, על אף שהדברים לא נכונים.
עוד מכשול שהבנקים מערימים על הכרטיסים החוץ בנקאיים הוא לא לאפשר ללקוח לחבר את הכרטיס לחשבון המט"ח שמנוהל בבנק ובכך להוזיל עלויות המרה. בבנקים טוענים שמדובר בטכנולוגיה שעדיין לא פותחה. בהתחשב בכך שהבנקים רק מתגאים ביכולות הטכנולוגיות שלהם ומוצאים פתרונות מהירים כשזה מסייע להם לחסוך בעלויות, התשובה הזו מעלה סימני שאלה.
המדריך לכיס של N12:
- איך משיגים פטור מעמלות וחוסכים מאות שקלים?
- כך תבטלו את תשלום דמי כרטיס האשראי
- מסמך אחד יחסוך לכם את עמלות הבנקים
וזה מצליח להם: לפי נתוני בנק ישראל, נכון לחודש ספטמבר 2021 קיימים בשוק כ-6 מיליון כרטיסי אשראי בנקאיים, בעוד שבחברות האשראי הונפקו רק חצי מהסכום – כשלושה מיליון כרטיסים.
"כל הדברים שתוארו בכתבה הם דברים שהם בלתי חוקיים", הבהיר עו"ד דרור שטרום, לשעבר יו"ר הרשות להגבלים עסקים ויו"ר הועדה להגברת התחרות. "לפי החוק הבנק חייב להציע ללקוח בתנאים שווים לגמרי את הכרטיס הבנקאי והכרטיס החוץ בנקאי, הכרטיס החוץ בנקאי כרוך בהטבות ופטורים שבבנק כן משלמים ולכן הבנק רוצה למנוע מהלקוחות את הכרטיס החוץ בנקאי".