האינפלציה השנתית בטורקיה הגיעה ל-36.1% בחודש שעבר, הנתון הגבוה ביותר ב-19 השנים האחרונות, כך דווח היום (שני). הלירה הטורקית ממשיכה לצנוח מול הדולר, לאחר התאוששות קלה בשבוע שעבר. בכך מסכמת טורקיה את השנה הכלכלית הקשה ביותר שלה מאז עלייתו לשלטון של הנשיא, רג'פ טאיפ ארדואן, לפני כמעט שני עשורים. בהדרדרות הזו אפשר להאשים בעיקר את הנשיא עצמו, שפעל על פי המוטו - "מה שווה הבנק המרכזי, אם אני לא שולט בו?".
בדצמבר לבדו ביצע מדד המחירים לצרכן קפיצה דו ספרתית, ועלה ב-13.58%, ובכך כרסם עוד קצת בחסכונות ובמשכורות של אזרחי טורקיה. ברויטרס צופים שהמדד יגיע לעלייה שנתית של 30.6% ב-2021. הלירה איבדה 44% מערכה מול הדולר האמריקני ארה"ב במהלך השנה וכיום היא מוערכת בכ-13.22 לירות טורקיות לדולר.
כלכלנים מעריכים כי האינפלציה בלירה הטורקית עלולה להגיע ל-50% עד האביב הקרוב, אם לא יתבצע שינוי משמעותי במדיניות המוניטרית. האינפלציה הטורקית מדורגת כרגע במקום השמיני והלא מחמיא בעולם, מאחורי זימבאבוואה וארגנטינה ומעל אירן ואתיופיה.
הבנק המרכזי הוריד את הריבית שלו ב-500 נקודות אחוז מאז ספטמבר, בלחץ הנשיא ארדואן שדחף "תוכנית כלכלית חדשה" שמתמקדת באשראי וביצוא למרות קריסת הלירה והאינפלציה הגואה. כדי לרסן את חולשת הלירה, ארדואן חשף תוכנית שבה המדינה מגנה על פיקדונות מקומיים מפני הפסדים מול מטבעות זרים, מה שעורר לשבוע עלייה חדה של 50% בלירה (עם תמיכה מהבנק המרכזי) אבל הלירה שקעה שוב בשבוע שעבר.
הזינוק במחירים וירידת ערך הלירה הופכים את תושבי טורקיה לעניים: החסכונות שלהם מצטמקים לנגד עיניהם והמשכורת שלהם כבר לא שווה הרבה. המצב הכלכלי גורם לרבים להפסיק להוציא כסף, מה שמחמיר בתורו את הקפאון במשק. ביום שישי האחרון ארדואן, שהדירוג שלו הסקרים יורד לקראת בחירות 2023, אמר לטורקים לשמור את כל חסכונותיהם בלירה ולהעביר את הזהב לבנקים.