שר האוצר, אביגדור ליברמן, כינס מסיבת עיתונאים הערב (ראשון) ובה הבהיר למעשה שאינו מבהיר דבר: אולי יהיו פיצויים, אולי לא, הדברים ייבדקו בשלושת החודשים הבאים ורק אז תתקבל החלטה. בינתיים עסקים רבים במשק נותרו ללא מענה ואינם יודעים איך ישרדו את הגל הנוכחי.
"המסעדות בצניחה בשבוע האחרון", מבהיר שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים. "ירידה בפידיונות של 30%-50%. בנוסף מעל 20 אלף עובדים נמצאים בבידוד, רובם מאומתים שעל המעסיקים לשאת בשכרם באופן מלא ללא עזרת המדינה. מספיק לטמון את הראש בחול, אנחנו במציאות של סגר, ליברמן ובנט צריכים מיידית לקצר את ימי הבידוד ולסייע לפחות בכול הקשור לתשלום שכר לעובדים מבודדים".
ברמן לא משקר. על אף ששר האוצר טען שביקר במסעדה בשבוע האחרון ו"הכול היה מלא", נתוני אפליקציית ההזמנות ontopo מציגים תמונה שונה. באפליקציה בדקו את נתוני הביטולים במסעדות בסוף השבוע האחרון אל מול זה שלפני שבועיים, ומצאו גידול של 18%-20% בביטולים. מדובר בממוצע ארצי, כלומר יש מסעדות שחוו זאת יותר ויש כאלה שפחות. בצוות האפליקציה מעריכים שהסיבה נעוצה גם בחשש מהאומיקרון אבל בעיקר הבידודים - במסעדות מדווחים שרבים מבטלים כי הם או קרוב משפחה שלהם נכנס לבידוד. ואכן בהזמנות אין שינוי משמעותי, כך מדווחים ב-ontopo. אנשים מזמינים גם שבוע קדימה מקומות למסעדה.
"שר האוצר מתייחס למשק במאקרו ומתעלם מהמצב בשטח במיקרו אצל המסעדנים", מסר גם תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד". ככל שתחלואת הגל החמישי עולה והחלטת הממשלה להתיר חסמים מביאה להסתגרות לקוחות בבית, נתוני השטח מכל רחבי הארץ מראים שיש ירידה חדה של כ 40% במחזור העסקים של המסעדנים החל משבוע שעבר.גם
"המסעדנים מבקשים להמשיך לעבוד, אך יש לייצר מתווה פיצויים שיעזור לכל מסעדה אשר נפגעה בשיעור של 25% ומעלה לקבל פיצוי מהממשלה. את מערך הפיצויים יש לקדם מיידית כדי למנוע קריסה מיותרת של עסקים בעל חוסן כלכלי ועמידות ששרדו בגבורה את השנתיים האחרונות של משבר הקורונה, אך לא יהיו מסוגלים לספוג עוד חודש שהעדר עבודה והפסדים. אנו בעיצומו של תחלת גל תחלואה קיצוני שמצריך התיחסות מצד משרד האוצר ואסור להמתין לקריסת מסעדות ועסקים ויש לפעול מיידית להכין מתווה פיצויים למסעדנים ולמשק".
"לא נירגע עד שהכסף יהיה בכיסים"
לא רק המסעדנים דורשים שינוי במדיניות. רמי בז'ה, מפיק ויו"ר פורום העצמאיים בבית ההסתדרות, הבהיר כי על אף שהיה שינוי בטון של שר האוצר, זה פשוט לא מספיק: "כנראה לליברמן מתחיל לרדת האסימון, הגיע הזמן. לא יעזור לו, זה הולך ונסגר עליו. הוא לא יכול להתנהג ככה, זה לא יכול לעבוד לאורך זמן. אבל זה שהוא אמר איזה משהו אמורפי, אני עוד לא רואה את הכסף בבנק. אנחנו למודי תכסיסים ולא נירגע עד שהכסף יהיה בכיסים.
"אנחנו אומרים לו כבר שבועות – חבל שזה מגיע לסיטואציה הזו, אם הוא היה יושב איתנו קודם והיה מוצא סוג של פיצוי צר, לא בכסף אפילו. בוא תעזור לי להחזיק את העובדים שלי בתקופה הזו שאין עבודה. בוא תעזור לי לגשר את דצמבר לטובת שנת המס הבאה. נמצא ביחד משהו. הבנו כבר שהוא לא רוצה לזרוק כסף ממסוקים, הוא לא חייב. חבל מאוד שזה לוקח זמן, כי אני יודע שיש לנו תמיכה גורפת בממשלה ופשוט הם כנראה לא מספיק עם עמוד שדרה מולו, לא בנט ולא אחרים. אני לא יודע להסביר את זה".
איתי יהלום מחברת ההפקות two productions: "כל השבוע האחרון כל מה שאני עושה זה לכבות שריפות, אחרי שבוטלו לי שני האירועים הגדולים של ינואר שעבדנו עליהם קרוב ל-4 חודשים עכשיו אני נמצא באמצע, בלי באמת שום הגנה מצד המדינה. שתביני רק מה זה הגלגל, וזה רק באירוע אחד: הספקים, לדוגמא בית מלון, מועדון להופעות, קייטרינג, בר, להקה שמופיעה , חברת הגברה ותאורה, חברת רישום ומעצבת, שכולם עובדים על האירוע קיבלו כבר מקדמות, ומול כולם אני חתום עם הסכמים שאומרים שכל עוד אין שינוי בהנחיות של משרד הבריאות אז כל ביטול מצד הלקוח יחשב ביטול עם דמי ביטול מלאים, וזה אומר שהם מצידם האירוע שבוטל מהצד של הלקוחה עדיין קורה, בזמן שהדבר האחרון שהלקוחה שלי עכשיו תעשה זה לעשות כנס של 300 אנשים עוד 10 ימים שיהיו כאן 100 אלף נדבקים ביום, שבעצם זה 100 אלף אנשים מבודדים כל יום".
"שר האוצר ממשיך להפגין אכזריות וחוסר אמפטיה כלפי הסיטואציה וממשיך בכל הזדמנות לתקוף ולומר שלא יהיו פיצויים, ומנסה לספר לנו שזה שוחד אלקטורלי, כאשר אף אחד כבר לא יחזיר לנו את חודש ינואר שהלך לזבל".
גם בענף הקניונים קיבלו הערב בשורה קשה. לאחר שהיו בטוחים שהתו הירוק מתבטל וחוזרים לתו סגול, ההחלטה הוקפאה. "הזיג זג והקופצנות של המסרים מהממשלה – הם בעצמם גורמים הרבה פעמים אי ודאות שיש לו הרבה השלכות", טוען דן פילץ, מנכ"ל ובעלים משותף דיזנגוף סנטר. "זה מיותר. ליברמן צודק שהוא אומר שצריך לראות מה הנזק כדי לראות כמה פיצוי צריכים, אבל הוא טועה טעות חמורה בזה שהוא לא משדר לכל הנוגעים בדבר, לכל בעלי העסקים - שהממשלה תעמוד מאחוריהם ותעזור להם לצלוח את המשבר במקום לייצר עוד שיח לעומתי, מתריס ומקומם. לא צריך להיות כלכלן גדול כדי לראות שהעסקים די ריקים. במקום לייצר שיח שאומר שיש בעיה משותפת – יוצרים שוב ושוב שיח לעומתי. שר האוצר לא אמור להיזעק לעזרתנו עכשיו? הוא שר האוצר של הכלכלה במדינת ישראל אז הוא צריך להיות בעדנו".
עסקים זעירים סובלים מהפסדים עצומים
מירה איינהורן היא קוסמטיקאית ותיקה, בעלת קליניקה ברחובות, שבשבועיים האחרונים חווה על בשרה את מכת הבידודים בעקבות הגל החמישי של הקורונה. "רק היום ביטלו לי 80% מהתורים", היא מספרת ל-N12. "בכל חצי שעה אני מקבלת הודעה על ביטול בגלל הדבקות ובידודים. מיום עבודה מלא שהייתי אמורה לעבוד בו עד הלילה, נשארתי רק עם שני טיפולים, שגם הם בסימן שאלה. בעסקים כמו שלי קובעים תורים מראש ולקוחות לא נכנסים מהרגע להרגע. אם מישהו ביטל – אין הכנסה".
איינהורן מסבירה כי הפגיעה הגדולה בעסק החלה לפני כשבועיים, עם התרחבות התחלואה, ומאז רק מתעצמת. "זה הפסד של אלפי שקלים בכל שבוע. מה שקורה לא נורמלי, אין אף אחד שאתה יכול לדבר איתו. אף אחד לא מקפיא לנו את התשלומים של העסק למס הכנסה וכל ההוצאות השוטפות כמו שכירויות וחשמל. הייתי כבר מעדיפה שיכריזו על סגר, לפחות הייתי יודעת שאנחנו מקבלים משהו שפחות או יותר מתאים להכנסה שלנו. בתקופה שהיו סגרים ובכינו עליהם – לפחות קיבלנו משהו מהמדינה על אותם ימים".
גם ביתר ענפי הטיפול האישי, כמו עיצוב שיער ואימוני כושר, חלה האטה לאחרונה. נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יוסי אלקובי, מספר כי "למרות שממשלה מתנהגת כאילו אין סגר, בפועל כמות הבידודים והמאומתים מעידים שאנחנו עמוק בתוך סגר דה פקטו. העובדה היא שנותני השירות האישי מופקרים. הם לא יכולים לעבוד מרחוק ובכל סוג של טיפול שמחייב קרבה ומגע לא ניתן שום מענה. ההכנסות יורדות דרמטית ואם הם חלילה מאומתים הם סוגרים את העסק, משלמים את כל ההוצאות אבל אפס הכנסה. הממשלה מנותקת ומתעלמת מהמציאות. הם חייבים להתעשת ולייצר מסלול פיצויים".
בענף האירועים מעריכים את הנזק ב-100 מיליון שקלים
בעלי עסקים בענפי האירועים והכנסים מספרים על ירידה של כ-90% בהיקף הפעילות מאז פריצת הגל החמישי, בנזק מוערך של 100 מיליון שקלים. הם זועמים על התנהלות הממשלה והחליטו להעלות הילוך במאבק נגדה בטענה כי למרות שלפי ההצהרות הרשמיות אין סגר, בפועל היא פוגעת בענף. דוגמה לכך הוא המכתב הרשמי שהוציא בשבוע שעבר משרד הבריאות, שאוסר על צוותי הרפואה ומערכת הבריאות לקיים כנסים ואירועים.
אסף מור, סמנכ"ל שיווק ומכירות קבוצת זאפה, סיפר כי "הנזק כבר התחיל ממזמן. המשוואה פשוטה וברורה – כשיש מסיבות עיתונאים והצהרות שמייצרות חשש ואי וודאות - מבטלים אירועים עסקיים. דצמבר ידוע כחודש משופע וגדוש באירועים עסקיים - חברות חוגגות אירועי סוף שנה, מסיבות סילבסטר, סיכום תוצאות עסקיות, ועידות וכנסים. האירועים בוטלו, כך שהעבודה המאומצת ותקציבי הפרסום - הכול ירד לטמיון". מור מדגיש כי הקהל הפרטי אומנם ממשיך לפקוד את מועדוני זאפה, אך הצהרות הממשלה יוצרות פחד ואי ודאות בעיקר במגזר העסקי.
"הגשנו תלונה נגד הורוביץ: מרמה והונאה"
נועם לוי, יו"ר התאחדות האולמות וגני האירועים בישראל, הוסיף כי "בכל פעם שיש שיח בתקשורת על הגבלת התקהלויות - הדבר הזה פשוט גורם לגל של ביטולים מאוד גדול. חווינו את זה בגל הרביעי ואנחנו היום עוברים את זה שוב פעם בגל החמישי. הגל הרביעי הוביל לכך שכל האירועים שהיו לנו פשוט בוטלו והחורף שלנו נפגע בצורה מאוד קשה, כשהיום בגל החמישי – מבטלים לנו גם את האירועים הבודדים שהצלחנו לסגור כדי לשרוד. מיותר לציין שגם לגבי האירועים קדימה, כמו התקופה של פורים והקיץ, המצב הוא מאוד קשה. כשאנחנו רואים ומדברים עם הממשלה אז הם חושבים שאנשים מטומטמים ואומרים שאין הגבלות והכול רגיל".
לוי סיפר כי בעקבות המכתב של משרד הבריאות בנוגע לכנסים מקצועיים והתקהלויות כבר בוטלו אירועים של קופת חולים מאוחדת. "הבוקר הגשנו תלונה למשטרה נגד שר הבריאות ניצן הורוביץ על מרמה והונאה. הממשלה הזו פשוט ממוטטת את כל העסקים. שר האוצר לא מקשיב לעסקים ולא מוכן לשבת איתם ופשוט בבריונות החליט שהוא לא מפצה ואין שום דבר. זה פשוט מזעזע. מצד שני ראש הממשלה מופיע בהיסטריה כמעט כל ערב בטלוויזיה ומספר על אלפי נדבקים, אז הממשלה הזו צריכה ללכת הביתה. היא נבחרה כי היא הבטיחה שינוי ולשמור על עסקים, מסתבר שהיא עושה את ההיפך. במשבר הקודם היו לנו המון פגישות עם משרד האוצר וראש הממשלה, אבל בממשלה הזו לא מסוגלים לעשות כלום כי שר האוצר מחזיק את הקופה. אנחנו יוצאים עכשיו למחאה גדולה, הולכים כל ענף האירועים להפגין בבתים של חברי הממשלה. נראה להם שאנחנו לא מטומטמים".