באוצר הציגו הערב (שלישי) את הפתרון שלהם לבעיית ימי הבידוד שמשביתה את המשק בגל החמישי ומקשה על המעסיקים לצלוח את התקופה הקשה. במסגרת המתווה שהוצג לפיצוי על ימי הבידוד, ישופר המתווה לשכירים שכבר נכנס לתוקף בגלים הקודמים, ויאושר בכנסת מתווה חדש של ימי בידוד לעצמאיים. על פי גורמים באוצר המתווה החדש יחד עם השיפור במתווה השכירים יעלו למשק כ-200-250 מיליון שקל בסך הכול.
מתווה ימי בידוד לעצמאיים: המתווה יחול רטרואקטיבית החל מ-1 ביולי 2021. עצמאי יקבלו החזר על שלושה ימי בידוד, ובחודש ינואר ישופר המתווה באופן זמני והעצמאיים יקבלו 4 ימי בידוד. השיפוי יהיה של 430 שקל ליום בידוד. העצמאי רק יצטרך להצהיר שהוא בבידוד ויקבל את הסכום. מתווה ימי הבידוד לעצמאים יצטרך לעבור חקיקה מהירה בכנסת, בתהליך שיחל בשבוע הבא, והיום הנוסף בחודש ינואר יעבור כהוראת שעה.
מתווה ימי בידוד לשכירים: השכירים יפעלו על פי המתווה הקיים (החל מהיום השני מקבל שכר מלא ומורידים לו 3 ימי מחלה) שישופר בהוראת שעה לחודש ינואר: השכיר יקבל גם על היום הראשון שכר מלא. משום שהבידוד הממוצע הוא 4 ימים בסך הכול, באוצר מקווים לקצר את ימי הבידוד ל-5 ימים כך שזה יהיה החזר של כמעט כל התקופה. המעסיק משלם לשכיר אך גם הוא משופה על ידי המדינה.
שני ה"שיפורים" של המתווים, שיפוי על היום הראשון לשכירים והארכה ל-4 ימים לעצמאים, יחולו ספציפית בחודש ינואר, שצפויים בו בידודים רבים. העלות של כל המהלך מוערכת בכ-200-250 מיליון שקלים, אך היא יכולה לעלות בהתאם לכמות ימי הבידוד במשק. אם תקופת הבידודים תימשך אחרי ינואר באוצר יידרשו לשאלה אם להאריך את המתווה.
"אנחנו בעיצומו של גל חמישי, ואנחנו מבינים שזה בהחלט, כמו כל גל, תקופה לא פשוטה וחודש לא פשוט", מסרו גורמים באוצר. "מצד שני, הממשלה ממשיכה עם המדיניות של 'חיים לצד קורונה', בלי סגר, וזה מוכיח את עצמו. חזרנו לשיעורי אבטלה נמוכים ושיעורי צמיחה של מעל 7% לשנת 2021. בינתיים הנתונים מזכירים את הגל הרביעי, יש ירידה בפעילות העסקית, אך לא כזו שמשתקת את המשק. אין צורך להוציא לחל"ת. הבעיה העיקרית היא ימי הבידוד".
ואכן בתי עסק רבים מספרים שהם קורסים תחת עול ימי הבידוד: במסעדות, בענף המלונאות ובתעשייה, חברות רבות לא מצליחות לעמוד בעומס הבידודים של העובדים וגם עצמאים רבים נאלצים להשבית את פעילותם לתקופה זו. הפתרון של האוצר, שיפוי על ימי הבידוד, מנסה להתמודד עם הבעיה אך לא בטוח שיצליח. אמנם באוצר מבטיחים לדאוג למשכורות למבודדים, אך זה לא יציל את העסקים שנאלצים לסגור לשבוע או לשבועיים בגלל המחסור בעובדים.
"מתווה מנותק, פגיעה אנושה בעסקים הקטנים"
יוסי אלקובי, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה אמר בתגובה כי "מדובר שוב בפגיעה אנושה דווקא בעסקים הקטנים. זהו מתווה בזיוני שלא משאיר מקום לספק כי המדינה עושה כל שביכולתה כדי לרסק את העסקים הקטנים. לא יכול להיות שממשיכה הפגיעה האנושה בעסקים הקטנים אבל אין מתווה לפצות אותם בזמן שללשכות, לעוזרים ולנהגים שלכם תמיד מוצאים כסף".
יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, הוסיף כי "המתווה מנותק מהמציאות העסקית ורחוק מלתת את המענה הדרוש לענפים הפגיעים. המשק הישראלי אינו רק הייטק, וברובו לא יכול לעבוד מהבית. נדרשת חזרה מיידית למתווה סיוע ממוקד ואמיתי שפוגש את המציאות העסקית של ירידה חדה ביכולת התפקודית של המשק, פגיעה בכושר הייצור וירידה בביקושים".
נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד״ר רון תומר, בירך על קיצור תקופת הבידוד למאומתי קורונה א-סימפטומטיים, אך מסר כי יש לקצרה אף יותר. "אין סיבה לקצר את תקופת הבידוד רק ב-3 ימים. אם חולה מאומת לא מראה סימפטומים, יש לקצר לו את תקופת הבידוד בחצי - כך שיהיה בבידוד 5 ימים בלבד, כפי שנעשה במדינות אחרות".