הפיקוח על הבנקים, בשיתוף פעולה עם הרשות לניירות ערך, העביר הוראה לבנקים ולפיה הם יצטרכו להציג מידע ונתונים ללקוח אודות פיקדון ניירות הערך שלהם בפורמט אחיד של הצגת מידע – כך נודע הערב (שני) ל-N12. ללקוחות יוצגו באופן ברור התשואות מהפיקדון, הנכסים הכלולים בו, הפעילות בו והעמלות שהלקוח משלם עבור השירותים.
בחודש מאי האחרון פורסמה טיוטה בנושא ועכשיו הביאו אותה לאישור סופי. בנק ישראל נותן לבנקים שנה שלמה, עד ל-1 בינואר 2023, ליישם את ההוראה החדשה. הדיווח הראשון שיקבלו הלקוחות בהתאם להוראה הזו יהיה עבור הרבעון הראשון של 2023, שמסתיים ב-31.3.2023. הוראה דומה כבר קיימת לגבי מנהלי תיקים המפוקחים על ידי הרשות לניירות ערך, ובנק ישראל מאמץ את המדיניות הזו באיחור מסוים. ח"כ מיכל שיר הגישה בעבר הצעת חוק דומה שביקשה לחייב את הבנקים בשקיפות בכל הקשור לייעוץ ואחזקת ניירות ערך, הצעה שבעקבותיה החליט בנק ישראל ליזום את הרפורמה.
ההוראה החדשה נועדה למנוע מהבנקים להסתיר מידע משמעותי ללקוח בבואו להשוות בין אפיקי ההשקעה השונים המוצעים לו בכל בנק. נשאלת השאלה מדוע הבנקים מלכתחילה דואגים להסתיר את המידע החשוב לצרכן, בין אם מדובר בעמלות שאנחנו משלמים על הפעולות בחשבון שלנו או על הפיקדון לניירות ערך, עד שבנק ישראל לא מחייב אותם אחרת.
כך ייראה פורמט הדיווח האחיד:
אז איזה מידע תקבלו עכשיו?
על הבנקים תוטל חובה להעמיד לרשות הלקוח מידע אודות תשואת תיק ניירות ערך, באזור האישי שבו מוצגת פעילות ניירות הערך, ביישום שאותו מציע התאגיד הבנקאי ללקוחותיו. שיעור התשואה יוצג בהתאם למספר הימים שבחר הלקוח. עבור לקוח שמקבל שירותי ייעוץ השקעות תוצג גם מידת החשיפה של פיקדון ניירות הערך שלו בתאגיד הבנקאי.
ההוראה קובעת מסגרת תקופתית אחידה להצגת הנתונים לנוחיות הלקוחות, בנוסף למידע הדינמי המוצג ללקוחות באופן שוטף. בהתאם לכך, נקבע פורמט דיווח אחיד, שיגדיר את סוגי המידע והנתונים שיוצגו: שווי הפיקדון ותנועות בפיקדון, שיעור תשואה מצטבר ברמה רבעונית והשוואה לשנים קודמות, ומידע על עמלות ששולמו בגין הפעילות בפיקדון ניירות הערך. ההוראה מאפשרת לתאגיד הבנקאי להציג ללקוח גם את שיעור התשואה של התיק על פי החישוב הקבוע בתקנות הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות.
עבור לקוח שמקבל ייעוץ השקעות יוצגו בנוסף גם פרטים אודות שם היועץ/מרכז הייעוץ בהתאם לאופן מתן הייעוץ, רמת הסיכון בפיקדון ניירות הערך, ומידת החשיפה לנכסים ולמט"ח בפיקדון ניירות הערך. רמת הסיכון ומידת החשיפה יחושבו על אותם נכסים שעל בסיסם חושבה התשואה. מבנה החלק השני ותוכנו הם לבחירת התאגיד הבנקאי.
המידע על העמלות יוצג במועדים הקבועים להצגת הדוח השנתי והדוחות החצי שנתיים על עמלות. עבור לקוח מקוון, התוספת תכלול פירוט של המידע על עמלות או קישור לדוח השנתי או לדוח העמלות החצי שנתי. עבור לקוח שאינו מנוי על שירותי מידע בערוץ קשר מקוון, התאגיד ימסור את המידע על העמלות בצמוד למועדי הדיווח על עמלות.