פוסט שהפך ויראלי בימים האחרונים חשף עד כמה גבוהים פערי השכר בין נשים וגברים: אישה שניסתה לסייע לבן זוגה במציאת עבודה, והשתמשה לשם כך במנוע החיפוש של אתר AllJobs, גילתה שבאותו מקצוע בדיוק קיים פער של אלפי שקלים במשכורת הממוצעת, והיא משתנה לפי המגדר של מחפש העבודה. פרסום המקרה ברשתות החברתיות עורר זעם מצד נשים רבות - אך האם מדובר במקרה פרטי בלבד? בדיקת N12 מעלה שזו דווקא דוגמא מייצגת להפליא של עולם עבודה מלא בפערים.

בפוסט, שפורסם בקבוצת הפייסבוק "פוליטיקלי קוראת" סיפרה האישה שבעלה חשב לעבור עבודה ולשם כך השתמש בפיצ'ר "כמה אתם שווים" של אתר הדרושים הפופולרי. חיפוש השכר הממוצע בתפקיד החדש, ניהול בתחום הפיננסי, העלה תוצאה כל כך נמוכה שבני הזוג היו בטוחים שמדובר בטעות. אך לא: הטעות היחידה הייתה בהזנת הפרטים - במקום לסמן שמדובר בגבר שמחפש עבודה, כותבת הפוסט סימנה בשוגג שמדובר באישה. החיפוש המחודש, עם המין הנכון, הקפיץ את השכר הממוצע באלפי שקלים. 

 

שיחה עם צוותAllJobs  בעקבות המקרה מעלה תמונה עגומה במיוחד. מערכת האתר אספה ב-3 השנים האחרונות מידע של יותר מ-600 אלף נרשמים על משרות שונות במשק. את הנתונים האלה ניתח צוות האתר וכך הגיעו לשכר הממוצע בכל משרה, בהתאם למשתנים כמו ניסיון, אזור מגורים ומגדר. כעת מפרסמים ב-AllJobs שפערי השכר בין נשים לגברים במשק מגיעים ל-36% בממוצע. 

אז נכנסנו גם אנחנו לבדוק, והזדעזענו מהתוצאות - בכל עבודה שהזנו במערכת, השכר של הגבר גבוה - לרוב משמעותית ולעיתים באלפי שקלים, מהשכר הממוצע לאישה. כך למשל בתחום עריכת הדין, אישה תרוויח בממוצע 10,900 שקלים, בעוד שגברים ירוויחו 12,300; בתחום ראיית החשבון אישה מרוויחה בממוצע 10,900 וגברים 11,800 שקלים ובתחום התקשורת כתבת תרוויח בממוצע 8,150 שקלים, וכתב - 8,500. בקרב רופאים/ות ומנתחים/ות הפער מתרחב אפילו יותר: נשים מרוויחות בממוצע 18,300, ואילו גברים - 22,000. אפילו בגננות, תחום שנחשב נשי, נשים יוצאות מפסידות: גננות מרוויחות בממוצע 6,900, ואילו גננים - 7,000.

ומה עם עולם ההייטק? הרי מדובר בחברות מתקדמות שמתהדרות בכך שהן שמות את השוויון המגדרי בראש מעייניהן. ובכן, שם הפער גדול אפילו יותר - מנהלת מערכות מידע CIO תרוויח בממוצע 20,000 שקלים, וגברים - 23,500. ארכיטקטית של מערכת תוכנה תרוויח 30,500, וארכיטקט - 33,400 שקלים. סמנכ"ליות טכנולוגיות CTO תרווחנה בממוצע 28,500, וסמנכ"לים - 34,400. מנהלת אבטחת מידע/סייבר תרוויח 15,500, ומנהל באותה משרה בדיוק ירוויח לא פחות מ-21,000 שקלים. אפילו דוברת של חברת הייטק תרוויח פחות מדובר - 10,000 שקלים לעומת 11,000.

"גיליתי שגברים בתפקיד שלי הרוויחו 5,000 שקל יותר"

"נכנסתי לתפקיד של ניהול מוצר בשנה האחרונה, והיו מאוד מרוצים ממני", סיפרה ל-N12 א', שמסיימת בימים אלו את עבודתה בחברה גדולה. "כל הזמן היו משווים אותי לגברים שעבדו איתי באותה משרה ואמרו שאני עושה עבודה מאוד טובה ואפילו יותר מהם, אז החלטתי אחרי כמה זמן שאבקש העלאה. התקשרתי לכמה חברים מהעבודה שהתפטרו כדי לברר כמה הם הרוויחו כשהם היו פה באותו התפקיד, והייתי פשוט בשוק לגלות את הפער. אני הרווחתי 13 אלף והם הרוויחו יותר מ-18 אלף. באותו התפקיד!".

בעקבות הגילוי פנתה א' למנהליה והתעמתה איתם. "בהתחלה ניסו לתת לי כל מיני צ'ופרים כמו סוף שבוע זוגי בשביל שאפסיק לדבר על זה", סיפרה. "אבל מה שהיה מבחינתי הקש ששבר את גב הגמל זה שאמרו לי בסוף שהם לא יכולים להעלות לי בכזה הפרש - כשזה בעצם היה השכר שהרוויחו הגברים מלכתחילה".

כעת, קוראת א' לנשים להתחיל לעמוד על שלהן - "בהתחלה מאוד התביישתי ואמרתי שזו פשלה שלי שלא ביקשתי מספיק כסף, ואחרי זה הבנתי שזה מצב לא תקין ושזו לא אשמתי. זה לא הכל עליי. אז החלטתי שאני מתפטרת. והנה, עכשיו כשחיפשתי שוב עבודה ציפיות השכר שלי היו הרבה יותר גבוהות וביקשתי כמו שגבר מבקש - וקיבלתי את זה. נשים צריכות לבקש מה שמגיע להן ולא לפחד".

ולמה בעצם הפער עדיין גדול כל כך?

"נשים שעבדו במשרות חלקיות בתקופות בהם גידלו ילדים קטנים התרגלו להרוויח מעט, הפער הזה בשכר נמשך גם כשהילדים גדלו ועמם שעות העבודה", יעל פרימק, מנהלת לקוחות פרטיים ב-AllJobs, מציעה הסבר.

יעל פרימק, AllJobs (צילום: אילן בשור)
יעל פרימק, AllJobs|צילום: אילן בשור

"בנוסף, גם נשים העובדות באותו היקף משרה בדומה לגברים, רואות חשיבות בתנאים כמו גמישות, קרבה לבית וכדומה, ולכן מתפשרות על נושא השכר. ולבסוף, ישנה עדיין אפליה מגדרית שאנחנו רואים באופן ברור שבתחומים 'נשיים' מרוויחים פחות. השינוי יבוא מכך שנשים ילמדו לעמוד על שלהן וידרשו בהתאם".