במסגרת ההתמודדות עם גל האומיקרון הודיע היום (שלישי) שר האוצר, אביגדור ליברמן, על שורת צעדים חדשים לסיוע תזרימי לעסקים ולעצמאיים. מדובר בצעדים שיקלו על ההתנהלות השוטפת של העסקים שנפגעים מהקורונה ומגל הבידודים, אם על ידי הקלה במתן הלוואות או הקדמת תשלומים של המדינה, אך לא מדובר בסיוע ישיר על ידי מענקים או הפחתה של תשלומי ארנונה וכדומה. בכירים באוצר מבהירים: "מצב המשק היום טוב גם מ-2019".
מדובר למעשה בהקלות תזרימיות, שיספקו הקלות בהליכים בירוקרטים לעסקים, הקלות בקבלת הלוואות בערבות המדינה וכן הקלות לייצואנים קטנים ובינוניים. היקף ההקלות הוא למעלה מ-1.3 מיליארד שקל.
"אנחנו בשיאו של הגל הנוכחי ורוצים לאפשר למבודדים, לעצמאים, לעסקים ולענפים שנפגעו לצלוח את התקופה המורכבת עם הסיוע המתאים", מסר שר האוצר. "למדנו מגלים קודמים שהדבר שפוגע ביותר בכלכלה הוא סגרים ולכן אנחנו נמנעים מהם ושומרים על מגמת צמיחה וירידה באבטלה. חשוב לנו לתת ודאות לעסקים, להעניק סיוע תזרימי משמעותי ולהקל איפה שרק ניתן. נמשיך לעקוב אחר הנתונים, לפעול באחריות ולדאוג שאף אחד לא יופקר".
פירוט הצעדים החדשים:
הקלות תזרימיות – בהיקף 1.3 מיליארד שקל:
- מבטלים את השוטף פלוס: תשלום מיידי לספקים: קיצור ימי אשראי עבור ספקים ונותני שירותים המתקשרים עם הממשלה – יקבלו תשלום בגין שירותים באופן מידיי. תוקף ההנחיה: 31 במרץ 2022. היקף מוערך של 600 מיליון שקל.
- מהלך ממוקד להקדמת שחרור החזרים במערכי מע״מ ומס הכנסה. היקף מוערך של 500 מיליון שקל.
- תשלום מקדמות למוסדות תרבות נתמכים בהיקף של כ-25% מסכום התמיכות. היקף מוערך 200 מיליון שקל.
הרחבת פעילות קרן ההלוואות בערבות המדינה:
- שינוי תנאי הסף לכניסה למסלול המוגבר, כך שיהיה ניתן לאשר הלוואות במסלול המוגבר על בסיס תחזית בדבר הירידה בהיקף הפעילות.
- הארכת תקופת ההחזר להלוואות בערבות מדינה מתקופה של 5 שנים לתקופה של 10 שנים.
- מתן גרייס להלוואות בערבות מדינה: מתן גרייס לתקופה של עד שנה נוספת (ומקסימום שנתיים). גרייס לתקופה של 3 חודשים בהלוואות בערבות מדינה שניתנו בקרן ההלוואות הרגילה (קרן 2016).
הקלת הליכים בירוקטיים:
- ארכה בת 60 יום להגשת הצהרת עוסק פטור עד לתאריך 31.3.22.
- מסלול ירוק לקבלת אורכות פרטניות בתשלומי מע"מ, מקדמות מס הכנסה וניכויים למייצגים שמשרדם נסגר/צומצמה פעילותם עקב הקורונה.
- הקטנת מכסות למייצגים להגשת דוחות חברות ל-45% במקום 55% ליום 31.1.22.
הטבות ליצואנים קטנים ובינוניים:
- מסלול מיוחד להלוואות בערבות מדינה לייצואנים קטנים ובינוניים: הלוואות למטרת הון חוזר או השקעה. הלוואה מרבית בסכום של 15% מהמחזור השנתי לתקופה של 5 שנים, מתוכם 6 חודשי גרייס. ההלוואות יכולות להינתן בשקל, דולר או אירו. יינתנו ביטחונות מופחתים בשיעור של 10% בלבד.
- ביטוח אשראי לטווח קצר (Top Up Cover): סיוע לייצואנים ועסקים מקומיים באמצעות ביטוח אשראי לטווח קצר המעניק הגנה מפני סיכוני חדלות פירעון של קונים. התכנית בתוקף עד סוף דצמבר 2022 ומבוצעת בשיתוף עם חברות ביטוח האשראי הפרטיות. היקף התכנית – 2.6 מיליארד שקלים.
- ביטוח אשראי לטווח בינוני (Long Up Cover): סיוע לייצואנים קטנים ובינוניים בביצוע עסקאות ייצוא וסחר חוץ, הביטוח מסייע לייצואנים בחדירה לשווקים מתפתחים המגלמים תשואה גובהה יותר על העסקאות. היקף התכנית – 650 מיליון שקלים.
באוצר טוענים: מצב המשק טוב
"אנחנו נמצאים פה כדי לסייע למשק ולסקטורים שזקוקים לסיוע. אנחנו פה וזו המהות של מה שאנחנו עושים פה, אבל מנקודת מבט אחראית של כספי ציבור - חשוב לנו שזה יגיע למקומות הנכונים", מסר בכיר באוצר שהציג את הצעדים החדשים. "בהתסכלות על כל הפרמטרים שנותנים אינדיקציות כלכליות, רמת הפעילות במשק היא גבוהה, השינויים בהוצאה הם לא כמו בסגר. יש ענפים שנפגעו ונפגעים ולהם אנחנו רוצים לסייע". עוד הוסיף הבכיר כי "מצב המשק בנקודת המוצא לא רק טוב אלא טוב יותר מ-2019".
את דבריו חיזק בכיר ברשות המסים: "נתון ראשוני שהבוקר בדקנו וראינו - גם חודש דצמבר בעולם המע"מ יסתיים במע"מ של מעל 11 מיליארד, מה שמעיד על זה שהמשק עובד טוב למרות האומיקרון. המשק עובד. לגבי ינואר: אנחנו רואים שגביית הניכויים תהיה במיליארדים יותר ממה שגבו בשנים קודמות. גם מיסוי מקרקעין יהיה טוב וגם מס הכנסה כנראה יהיה טוב בינואר. אם מוציאים את מע"מ החוצה - גביית המיסים בינואר תהיה יפה".
על הצעדים החדשים אמר הבכיר באוצר: "יצאנו מגדרנו, דיברנו עם כל הגורמים במערכת הבנקאית כדי לסייע לעסקים לעבור את הגל הזה. המיקוד שלנו הוא להבין מה מצב המשק ואיפה צריך את הסיוע שלנו. אנחנו פה כדי לסייע, אנחנו לא בורחים לשום מקום, אנחנו מגיבים בצורה שלדעתי תיצור כמה שיותר ודאות למשק".
כשנשאלו מה עם סיוע ישיר, בדמות מענקים, החזרי הוצאות או הפחתה של תשלומים כמו ארנונה, חזרו הבכירים לסיע שניתן לענפים הספציפיים, כמו התרבות והתיירות, אך הבהירו שלעת עתה לא עובדים על תוכנית נוספת כזו. "זה הסיוע שניתן היום. כל מה שאנחנו אומרים כתפיסה אוצרית שהשר מוביל אותה שאנחנו נותנים סיוע וניתן סיוע איפה שנצטרך. מה יהיה בעתיד, ככל שאנחנו נצטרך נהיה שם", אמר הבכיר ברשות המסים.
הצעדים החדשים מגיעים בצל הביקורת הרבה וקריאות המצוקה של העצמאים, והם מתווספים למספק צעדים שכבר בוצעו. בין השאר נדחו תשלומי מע"מ בעשרה ימים ונדחתה הגשת דוחות יחידים, התאפשרה פריסת החזר מענקים ששולמו וקרן ההלוואות בערבות המדינה והוחלט על מימון ימי הבידוד לעצמאים והורחב מימון ימי הבידוד לשכירים. בהיבט הסיוע הישיר התקבלו בינתיים מספר תוכניות בודדות ממוקדות לענפים: סיוע לענף התרבות בהיקף של 90 מיליון שקלים, סיוע לענף התיירות בהיקף של 350 מיליון שקלים וסיוע לענף התעופה בהיקף של 320 מיליון שקלים.