ראשי הענפים השונים במשק התכנסו הערב (רביעי) באולם אירועים בתל אביב כדי להכריז על צעדי מחאה קרובים, בשל מה שהם מתארים כהתעלמות של הממשלה מהמצוקה הכלכלית שלהם. "המגיפה הזו הורגת אותנו - יוצאים למלחמה על החיים שלנו", מסרו. אחד אחרי השני הם דיברו על המצוקה של הענף שאותו הם מייצגים, והודיעו על הקמת מאהל מחאה מול ביתו של שר האוצר אביגדור ליברמן.
את מסיבת העיתונאים פתח נועם לוי, יו"ר התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים. "התכנסנו הערב כמה ראשי ענפים שנמצאים בסיטואציה דומה, מדברים על אחוזי פגיעה מאוד גבוהים. הממשלה מתעלמת מהפגיעה שאנחנו סופגים פעם אחר פעם", אמר. "החלטנו לצאת למאבק. אנחנו נמצאים עם אפס הכנסות והוצאות כבדות, אנחנו לא יכולים להתקיים ללא סיוע. המחאה שלנו תתחיל כבר הערב, אנחנו פועלים יחד כדי להעיר את הממשלה כי אנחנו במצב מאוד קשה. ממש ברגעים אלה מקימים אוהלים מול הבית של ליברמן בנוקדים, אנחנו לא נזוז משם עד שהממשלה תשב איתנו ותפצה אותנו".
אלירן ברדוגו, מפיק אירועים וממובילי מטה המאבק להצלת עולם התרבות והאירועים, שיתף במצב של ענף התרבות והאירועים: "אנחנו מדברים על ירידה של 100% באירועים, בתקופה נוראית. גם אם נחזור במרץ ייקח לנו עוד כמה חודשים, אז 2022 הלכה לעזאזל. אנחנו לא נתמכים, וזה עצוב שהגענו לקטסטרופה שעוד פעם יש בקשות לסלי מזון. אף אחד לא מדבר איתנו, לא סופרים אותנו. אנחנו מקימים עיר אוהלים מול הבית של ליברמן".
"נדרוש את מה שמגיע לנו כאזרחים שווי זכויות, נמצאים כאן אנשים שהפרנסה שלהם נגדעה והיא לא קיימת", הבהיר רועי כהן, נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים בישראל. "האנשים האלה צריכים עכשיו פיצוי. אני קורא לממשלה - תתעשתו מהר. האנשים האלה צריכים פרנסה, הבטחתם שינוי. לא נוותר ולא נעצור. אנחנו לא רוצים יותר כותרות, אלא מעשים בשטח. פיצוי עכשיו ומיד".
דני אלחרר, שמייצג את חנויות האופנה הקטנות, היה תקיף יותר ופנה ישירות לפוליטיקאים הבכירים: "אתם שורפים אותנו, הקטנים. ליברמן, אתה לא מתבייש להגיד שהכול מלא במודיעין? אנחנו שמנו אותך שם. בנט, אתה וסער הולכים הביתה על הגישה הזאת. אנחנו לא נשכח".
לנה דרובצ'בסקי, מעמותת "מורשת דרך" של מורי הדרך בתיירות נכנסת, וממובילות מאבק חזית התיירות הנכנסת, טענה שהענף שאותו היא מייצגת "הופקר ללא פיצוי וללא מענה. לא נשאר לנו כבר מה לדמם. המדיניות שאומרת שעסקים לא יפוצו היא בלתי נסבלת. אנחנו עומדים ברחובות כבר כמעט שנתיים ומתחננים שמישהו ישמע. כל בית בישראל צריך לפחד מהרגע שבו יסגרו לו את העבודה, יקחו לו הכול וישאירו אותו להתמודד. הילדים שלנו משלמים את המחיר. לא עוד. אנחנו נעמוד ברחובות ומול הבתים של מי שצריך - עד שנקבל את הזכויות שלנו".
לא רק התיירות הנכנסת זכתה לייצוג בכינוס - טלי לאופר, מנכ"לית התאחדות משרדי וסוכני הנסיעות, שיתפה גם מהצד שלה על המצב המורכב של ענף התיירות בישראל: "הענף פצוע ומדמם כבר קרוב לשנתיים. החל מיולי נותרנו בלי שקל סיוע. ההצהרות על סיוע לענף התיירות זה פייק ניוז. סוכני נסיעות אוכלים את החסכונות של עצמם ועוד שנייה מגיעים לפת לחם. לא מקבלים שקל, סגורים מיולי. מדרכי טיולים, מורי דרך, כל מי שעוסק בתיירות יוצאת - לא מקבל סיוע. אנחנו פגועים קשה, עוד שנייה זה יהיה מאוחר מדי. הממשלה הזו צריכה לתת סיוע לכל העסקים שיושבים כאן ומיד".
ענף נוסף שנפגע במהלך משבר הקורונה הוא ענף חדרי הכושר. נציג הענף, ירון סלע, סיפר: "מחצית מהעובדים בבידוד. אתם רוצים לחסל אותנו לגמרי? זה הזמן לעמוד מאחורי ההבטחות. יש פה מדיניות של פקידי האוצר שמודיעים על מענקים, אבל הם מוודאים ששקל לא יגיע ליעדו. אנחנו בדקה ה-93. העסקים שבורים, אין יותר רזרבות. תתעשתו היום".
"כמות הבידודים בלתי נתפסת והממשלה מתעלמת", אמרה צמרת אביבי, מנכל"ית מורי תל"ן, חוגים והעשרה. "אנשים חווים 100% הפסד, בוכים לי בטלפון. יושבים בבית ואין להם כסף. אני קוראת למקבלי ההחלטות לקיים את מה שהבטיחו. לא פרנסה לא מעניין - זוכר בנט? כנראה שהתבלבלתם בדרך. אנחנו נתאגד לכוח עצום שהממשלה לא תוכל להמשיך להתעלם ממנו".
גם לענף המסעדנות הייתה נציגות במסיבת העיתונאים. תומר מור, מ"מסעדנים חזקים ביחד", תיאר את הקשיים שלו ושל חבריו: "אנחנו בירידה של כ-50%, חווים מצוקת כוח אדם בגלל הבידודים, הלקוחות מדירים רגליהם. אנחנו מצפים מהממשלה שתהיה מערכת שיודעת לפצות בזמן אמת כדי לאפשר לנו לעבור את המשבר. כל מי שצלח את המשבר של השנתיים האחרונות הוא גיבור ומגיע לו צל"ש. אין משא ומתן לפיצוי עבור מי שנפגע. צריך שתהיה מדיניות פיצויים ברורה".
המתווה שליברמן הציע לענף התרבות עורר ביקורת
בשבוע שעבר הבהיר שר האוצר אביגדור ליברמן כי אין בכוונתו להודיע על צעדי סיוע מיוחדים עד שנתוני הפגיעה במשק יתבהרו, דבר שיכול לקחת בין חודש לשלושה חודשים (עד סוף הרבעון). למרות הצהרה זו, היום הכריזו באוצר על מתווה סיוע לענף התרבות, אך המתווה עורר ביקורת רבה ולא סיפק את אנשי הענף. ענפים אחרים שאינם מקבלים כל סיוע חשים מופלים לרעה ומזהירים שהם לקראת קריסה.
במקביל, חברי כנסת מהקואליציה מבקרים את מדיניות הממשלה שלא מספקת סיוע לעסקים. היום נערך דיון מיוחד בוועדת הרווחה בנוגע למתווה דמי האבטלה לעצמאים, שהפך במהרה לקרב צעקות בין הנציגים השונים של המגזר. לפני יומיים היה זה דיון בוועדת הכלכלה שבו חברי הכנסת ביקרו את הממשלה והציבו יעד ברור: תוכנית סיוע ממשרד האוצר בתוך 10 ימים.