דירקטוריון טוויטר אישר את ההצעה של המיליארדר אילון מאסק לרכוש את החברה כולה תמורת כ-44 מיליארד דולר, כך הודיעה הערב (שני) הרשת החברתית. ביומיים האחרונים דנו חברי הדירקטוריון באפשרות למכור את החברה לאיש העשיר בעולם, למרות שתחילה נטו לסרב לו. רק לאחר שנחשפה תוכנית המימון שלו, הדירקטוריון שינה כיוון.
בעקבות אישור העסקה: מניית טוויטר סגרה את יום המסחר בעלייה של כ-5.66% ומשכה איתה את המדדים המרכזיים שעברו לתחום הירוק לאחר יום תנודתי. מניית טסלה, החברה שייסד מאסק ושהוא עדיין עומד בראשה, איבדה כ-0.7%.
המשמעות של העסקה היא שכל בעלי המניות בחברה יקבלו 54.2 דולר במזומן על כל מניה שהם מחזיקים ביום סגירת העסקה. המחיר מהווה 38% יותר ממחיר המניה בסגירת המסחר ב-1 באפריל 2022, יום המסחר האחרון לפני שמאסק רכש 9% מהחברה. "לטוויטר יש תכלית ורלוונטיות שמשפיעה על העולם כולו", מסר פארג ארגוואל, מנכ"ל הרשת החברתית. "אנחנו גאים מאוד בצוותים שלנו ומלאים בהשראה מהעבודה, שמעולם לא הייתה חשובה יותר".
♥️ Yesss!!! ♥️ pic.twitter.com/0T9HzUHuh6
— Elon Musk (@elonmusk) April 25, 2022
מאסק עצמו מסר: "חופש הביטוי הוא הבסיס של דמוקרטיה מתפקדת, וטוויטר היא כיכר העיר הדיגיטלית, שבה נושאים קריטיים לעתיד האנושות נידונים. אני רוצה להפוך את טוויטר לטובה מתמיד גם על ידי הוספת אפשרויות חדשות, הפיכת האלגוריתם לפתוח כדי להגביר את האמון, להביס את הבוטים ולאשרר את כל האנשים ברשת. לטוויטר יש פוטנציאל עצום, אני מצפה לעבוד עם החברה ועם קהילת המשתמשים כדי לשחרר אותו".
העסקה, שאושרה בהצבעה אנונימית בדירקטוריון החברה, צפויה להיסגר סופית במהלך 2022, בהינתן האישור של בעלי המניות והאישורים הרגולטוריים. טוויטר מתכננת להגיש את הדוח הרבעוני שלה לתחילת 2022 ביום חמישי הקרוב.
כשעתיים לפני סגירת העסקה באופן רשמי צייץ מאסק בעמוד הטוויטר שלו: "אני מקווה שגם מבקריי הגדולים ביותר יישארו בטוויטר, כי זאת המשמעות של חופש הביטוי". בהצעה הראשונית שלו, מלפני 10 ימים, הבהיר מאסק: "אני מאמין שיש לטוויטר את הפוטנציאל להיות פלטפורמה לחופש ביטוי מסביב לעולם, ואני מאמין שחופש הביטוי הוא הכרח חברתי עבור דמוקרטיה מתפקדת". לדעת המיליארדר, רק בבעלות פרטית הרשת החברתית תוכל לממש את הפוטנציאל הזה.
I hope that even my worst critics remain on Twitter, because that is what free speech means
— Elon Musk (@elonmusk) April 25, 2022
נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, שנחסם ברשת החברתית לאחר אירועי הפלישה לקפיטול והקים רשת חברתית חדשה בשם "אמת", אמר לפוקס ניוז שלמרות הרכישה של מאסק, הוא עצמו לא יחזור לטוויטר: "אני לא חוזר לטוויטר, אני מתכוון להישאר ב'אמת'. אני מקווה שאילון מאסק רוכש את טוויטר כי הוא מתכוון לשפר אותה והוא בחור טוב, אבל אני מתכוון להישאר ב'אמת'".
ביום חמישי האחרון פורסם כי מאסק מתכנן לממן את הרכישה על ידי הלוואות בגיבוי מורגן סטנלי ומוסדות פיננסיים אחרים. על פי דוחות שהגיש מאסק, שמחזיק כבר ב-9% מטוויטר, הוא הכין חבילת מימון בשווי 46.5 מיליארד דולר, שמשלבת נכסים בבעלותו ואת אותן הלוואות.
תוכנית המימון של מאסק היא שגרמה ל-11 חברי דירקטוריון טוויטר לשקול מחדש את הצעת הרכישה, כך על פי מקורות אנונימיים שצוטטו ב"רויטרס" וב"בלומברג". לאחר שפורסמה חבילת המימון שלו, מספר בעלי מניות פנו לדירקטוריון ודחקו בהם שלא לפספס הזדמנות לעסקה פוטנציאלית. ביום ראשון נפגשו חברי הדירקטוריון עם מאסק ובחנו את ההצעה שלו.
כבר בשעות אחר הצהריים של יום שני אמר גורם המעורה בפרטים ל-CNBC כי החברה תוכל לספק עדכון בנושא עד להגשת הדוחות שלה ביום חמישי הקרוב, אם לא לפני כן. בהמשך החלו להתפרסם דיווחים כי העסקה הושלמה ובשעות הערב המאוחרות יצאה הודעה רשמית בנושא.
מוקדם יותר החודש רכש מאסק 9% ממניות טוויטר וכמעט הצטרף לדירקטוריון, אך לבסוף החליט שלא לעשות כן. אם היה מצטרף זה היה מגביל את כמות המניות שהוא יכול להחזיק בחברה. לפני כ-10 ימים שלח מאסק את ההצעה לרכוש את החברה כולה במחיר של 54.2 דולר למניה (כ-44 מיליארד דולר). לאחר הודעה זו בטוויטר הכריזו על פעולת מנע ל"השתלטות העוינת", שאמורה הייתה להרתיע את מאסק מהחזקה של יותר מ-15% ממניות החברה, אך בהמשך כאמור שינו את דעתם.