אחרי שבועות ארוכים של טלטלה בשווקים בארה"ב ובאירופה, כעת הירידות מגיעות גם לתל אביב. אתמול נסגר יום המסחר בירידות חדות, והפחד שולט בשווקים. האם החשש מוצדק וכיצד כדאי לנהוג בתוך המערבולת? שוחחנו עם דודי רזניק, אסטרטג ריביות לאומי שווקי הון, ועם אורי גרינפילד האסטרטג הראשי של בית ההשקעות פסגות.
"מה שאנחנו רואים זה בעצם פחד של המשקיעים בשווקים מזה שהריביות בעולם הולכות לעלות בתקופה הקרובה, כולל פה בישראל, בגלל האינפלציה הגואה", מסביר גרינפילד. "הסיבה שזה מטריד את המשקיעים היא שאם אנשים יוכלו לקבל ריבית גבוהה יותר בלי לקחת סיכונים בשוק ההון, למשל בבנק או בהשקעות סולידיות אחרות, אז פחות כסף יזרום לשוק ההון, שהוא תמיד מסוכן יותר. למעשה המשקיעים כבר היום מניחים שאם פחות כסף יזרום בעתיד לשוק ההון אז זה הזמן לצאת. אף אחד לא רוצה להיות האחרון שנשאר במסיבה. כולם מוכרים את האחזקות שלהם, המחירים יורדים, וזה יוצר את הנפילות האלה".
"למעשה המשקיעים כבר היום מניחים שאם פחות כסף יזרום בעתיד לשוק ההון אז זה הזמן לצאת - אף אחד לא רוצה להיות האחרון שנשאר במסיבה"
"סיבה נוספת לירידות השערים בעולם היא המתח הגיאו-פוליטי", טוען רזניק. "המלחמה באוקראינה שהוסיפה הרבה אי ודאות, העלתה את מחירי האנרגיה והעלתה חשש אצל משקיעים. כל הגורמים האלה הם גורמים להפחתת סיכונים והם הסיבה לירידות השערים שאנחנו רואים בחודשים האחרונים".
הפקטור שיכול לשנות הכול
"בסופו של דבר המפתח של כל הסיפור יהיה איך תתפתח האינפלציה", מסביר רזניק. "ככל שנראה שהאינפלציה ממשיכה להיות גבוהה הדבר ידרוש מהפד יותר ויותר העלאות ריבית, זה יעמיק את הירידות ויביא אותנו להמשך המגמה בחודשים הקרובים. אם נראה עצירה במגמת האינפלציה ובוודאי שאם נראה ירידה, זה יכול להיות צפירת הרגעה. בשלב הראשוני תהיה התייצבות ובשלב מתקדם יותר חזרה לעליות בשווקים. אך בתקופה הקרובה הירידות צפויות להימשך".
"צריך להפריד בין השקעה בחיסכון לטווח ארוך לטווח קצר יותר", מסביר גרינפילד. "גמל, פנסיה שלכולנו יש זה כסף שמושקע בשוק ההון לטווחים של הרבה שנים, ואת הכסף הזה בטח שאין שום סיבה להוציא מהשוק או לשנות את המסלול שבחרתי בו לטווח הארוך. כי מה שאנחנו רואים זה דברים שקורים לטווח קצר. לטווח ארוך אנחנו לא רואים משבר שצפוי למוטט את הכלכלה העולמית.
"הצד השני זה השקעה לטווחים קצת יותר קצרים, אבל גם על זה לא נכון להסתכל לחודש-חודשיים קדימה, אלא לפחות של שנה-שנתיים. בתקופה הזאת סביר להניח, אפילו כבר ב-2023 להערכתנו, אנחנו נראה את האינפלציה בעולם מתחילה לדעוך כי חלק גדול ממנה זה עדיין השפעות קורונה. ולאט לאט ההשפעות האלה הולכות ונעלמות".
הנפילות מייצרות הזדמנויות
על פי גרינפילד אמנם יכול להיות שהעליות של השנתיים האחרונות לא יחזרו, אבל לא בטוח שזו בשורה רעה. " גם אם לא נראה את הטירוף שהיה, צריך לזכור שהשווקים הפיננסיים ידעו לעלות גם עם ריבית של 5%-6% ויותר מזה. אולי זה טוב ששוק ההון יחזור לתפקד בצורה מבוססת נתונים ופעילות כלכלית אמיתית, ולא רק ריבית אפסית. הריבית האפסית יצרה בשנים האחרונות עליות מהירות מאוד שחלקן לא מבוססות על רווחים אמיתיים של חברות. ואולי זה טוב שריבית קצת יותר גבוהה תנקה את החלק הזה בשווקים ותחזיר את השווקים לתפקיד האמיתי שלהם - עזרה לסקטור העסקי והשתתפות של הציבור ברווחים של החברות".
"מה שאנחנו רואים עכשיו ומה שנראה בחודשים הקרובים מתחיל להיות נקודת כניסה לא רעה למי שרוצה להתחיל לבנות פוזיציה בשוק המניות"
מלבד אנשים שהכסף שלהם כבר מושקע בבורסה והם רואים אותו נמחק, רזניק מזכיר שהסיטואציה הנוכחית מהווה גם הזדמנות למי שחושב מה לעשות עם הכסף הנזיל שלו. "מה שאנחנו רואים עכשיו ומה שנראה בחודשים הקרובים מתחיל להיות נקודת כניסה לא רעה למי שרוצה להתחיל לבנות פוזיציה בשוק המניות. המדדים המובילים בארה"ב נמוכים ב-15%-20% ממה שהם היו לפני חצי שנה ולאורך השנים שוק המניות בוודאי נותן את התשואות הכי גבוהות מנכסים פיננסיים אחרים.
"אני חושב שמי שפחות רגיש לתנודתיות יומיומית וחודשית, בהחלט יש מקום להגדלת החשיפה לשוק המניות בכלל, גם בעולם גם בארץ. מי שיותר רגיש לתנודתיות לטווח קצר הייתי מציע לו להמתין, כי אנחנו כן צפויים למסחר סוער לפחות בחודשים הקרובים".
ומה עושים עם כל הפחד?
"למשקיע הלחוץ הייתי מציע עכשיו להמתין ולא לעשות שום דבר", מבהיר רזניק. "אני מניח שבתוך חודשיים שלושה דברים יתבהרו, יהיה יותר ברור הסיפור של האינפלציה בעולם, של המלחמה באוקראינה, ואז אפשר יהיה לקבל החלטות בצורה יותר קלה. כרגע אנחנו נמצאים בשיאה של מערבולת, והנטייה לעשות פעולות בזמנים כאלה היא נטייה שמביאה הפסדים".
"כרגע אנחנו נמצאים בשיאה של מערבולת, והנטייה לעשות פעולות בזמנים כאלה היא נטייה שמביאה הפסדים"
"חשוב לזכור שזו לא הפעם הראשונה ולא הפעם האחרונה שהשווקים יורדים", מרגיע גרינפילד. "ראינו אותם יורדים ב-2020 וב-2018 וב-2015. כשמסתכלים על הסביבה הכלכלית היום אנחנו לא בתרחיש של משבר גלובלי של פעם במאה שנה כמו שהיה ב-2008, זה לא המצב. לכן מי שמסתכל על טווח של יותר מחודש-חודשיים קדימה אני לא חושב שיש לו סיבה טובה לשנות את המבנה או לצאת מהשוק, גם אם בתקופה הקרובה יהיו רעשים, בסופו של דבר המגמה תחזור להיות חיובית. הכלכלה העולמית תמשיך להיות חזקה".