נוטלים חלק בארגון המדורה של הילדים? אתם חשופים לתביעות: אם בתור ילדים אתם זוכרים את המורים מארגנים את המדורות לקראת ל"ג בעומר ותהיתם מדוע בשנים האחרונות הפסיק המנהג - הנה התשובה. אם אחד הילדים, ההורים או צד שלישי כלשהו נפגע במהלך האירוע, עלולה להתגבש תביעה חמורה נגד משרד החינוך.

אז אם החלטתם להיכנס לנעליהם, ולסייע בארגון המצרכים או איסוף העצים - אתם למעשה נוטלים עליכם אחריות עצומה והאצבע המאשימה במקרה של פציעה עלולה להיות מופנית כלפיכם. מה מותר ואסור לעשות, ואיך תוכלו ליהנות מחג נטול תביעות? עו"ד תומר לינר, המתמחה בתביעות ביטוח, נזיקין ורשלנות רפואית, עונה.

מה קורה אם ילד נפגע במהלך מדורה שאורגנה ע"י ועד ההורים?

ועד ההורים נושא באחריות מסוימת כמארגן האירוע ולכן הוא הופך להיות כתובת לתביעה במקרה של תאונה. כך לדוגמא, במקרה שבו הוועד טיפל באיסוף הקרשים ובאחד מהם היה מסמר שחדר לרגלו של אחד הילדים, או במקרה שבו ילד נכווה כתוצאה משימוש בחומר דליק שבו עשה אחד המארגנים שימוש, לצורך הדלקת המדורה. על ההורים שמארגנים אירוע זה חלה חובת אחריות כבדה שכן מדובר בסיטואציה עתירת סיכונים, אותם הם צריכים ויכולים לצפות מראש ולמנוע את התממשותם.

מדורות ל
צילום: ap

ומה הדין במקרה בו את המדורה מארגנים הורים שאינם בוועד? האם גם עליהם חלה אחריות?

כן. מבחינה משפטית אין כל משמעות אם מארגן המדורה הוא חבר ועד או לא. כל הורה שמשתתף במדורה חייב לפעול כדי להשגיח על הנעשה בה, וחובתו לפקוח את עיניו ולהפעיל את חובת ההשגחה שלו כהורה על ילדו, למניעת סכנה לילד עצמו ולאחרים.

האם כל נזק שיגרם לילד או לצד שלישי מעיד על התרשלות מצד ההורים או חברי הוועד?

לא בהכרח. מדורה מעצם טבעה, מהווה גורם עתיר סיכון פוטנציאלי, אותו צריך לקחת בחשבון. זו אינה סביבה סטרילית, ואף אם נעשות פעולות למניעת תאונה, זו עדיין יכולה להתרחש. כך לדוגמא, במקרה שבו עף גיץ לעינו של ילד, אם יתברר כי ההורים התריעו על הסיכון ועשו כל שיכלו למניעת הפגיעה, ועדיין הילד נפגע – סביר להניח כי בית המשפט לא ייחס להם אחריות בסיטואציה כזו.

אני מתכוון לשלוח את הילד למדורה מבלי להצטרף. האם יכולים לתבוע אותי אם הילד יפצע?

הורה ששולח את ילדו לבד למדורה, עלול להיות חב ברשלנות מעצם העובדה שלא השגיח כראוי על ילדו.  מכוח חוק האפוטרופסות, מוטלת אחריות מסוימת של הורה למעשה רשלני של ילדו עד הגיעו לגיל 18. לשון החוק והפסיקה לא מגדירים מפורשות את הגיל שבו מצופה מהורה להיות נוכח במדורת בנו כך שמידת הפיקוח, היקפה וטיבה, משתנים בהתאם לנסיבות המקרה. 

בשנים האחרונות נוצר נוהג של החתמת הורי הילדים המשתתפים במדורה על כתבי ויתור, המסירים מחברי הוועד את האחריות במקרה של פגיעה. האם זה אכן פוטר אותם מאחריות?

לא. עצם החתימה על מסמך כזה, אינה פוטרת מאחריות, לפחות לא באופן מלא. בית המשפט עשוי לבטל את תקפותו של הטופס בשל שורה של סיבות. בנוסף, עלול להיווצר מצב בו גורם שלישי - לדוגמא, ילד שעבר בקרבת מקום - יפצע ויגיש תביעה כנגד הוועד. במקרה כזה, אין שום רלוונטיות לכתב הוויתור שעליו חתמו ההורים. כך גם במקרה שבו המדורה הובילה לשריפה שפגעה ברכוש, כי אז לבעליו יש עילת תביעה כנגד כלל הנושאים באחריות ובכלל זה – גם לוועד.

עו
עו"ד תומר לינר|צילום: אופיר הראל

כיצד מארגני המדורה יכולים להגן על עצמם מפני תביעה?

מעבר לשמירה על כללי זהירות קפדניים, הם גם יכולים להצטייד מבעוד מועד בפוליסת ביטוח. על רקע הסיכון שלוקחים ועדי הורים בפעילותם בבתי הספר, משווקות כיום פוליסות ביטוח לכיסוי פעילות ועדי הורים בבתי ספר, שמכסה את כל חברי ועד ההורים המשויך לבית הספר (כולל ועדי ההורים בכיתות) וכן את ההורים המתנדבים במסגרת הפעילויות המאורגנות על ידי ועד ההורים. הכיסוי ניתן כנגד נזקים שיגרמו לילדים וכן בגין נזקים אפשריים לצדדים שלישיים.

אם אחד הילדים חלילה ייפצע, אילו פעולות נדרש לבצע?

לאחר מתן כל הטיפולים הרפואיים הדחופים יש לתעד את האירוע ככל שניתן, בכל דרך אפשרית, ולשמור ראיות מפני שאחר כך יהיה קשה להשיגן. בכל מסמך רפואי יש לציין כי מדובר באותו אירוע או בהמשך אליו. יש לשמור קבלות על הוצאות כספיות, צילומים ותכתובות, לרבות ימי החופשה שההורים לקחו בשל הפציעה. מומלץ מאוד לצלם את מקום התאונה, במיוחד אם מדובר במקום בעל ליקוי בטיחות חמור.