מילוני בני אדם יגוועו ברעב אלא אם כן רוסיה תאפשר ייצוא של תבואה אוקראינית מהנמלים האוקראינים החסומים, כך אמרו שרי חוץ של מדינות ה-G7 אתמול (ראשון). קנצלר גרמניה, אולף שולץ, הזהיר אחרי שיחה עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין בסוף השבוע, שרוסיה לא מתכוונת להתפשר. השרים מקנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן, בריטניה וארה"ב גינו את מוסקבה על כך שהציתה משבר מזון עולמי. ממשלות ה-G7 טענו שהנשיא הרוסי דוחף 43 מיליון בני אדם לרעב כשהוא מסרב לאפשר ייצוא של דגנים מאוקראינה דרך נמלי הים השחור. 

"המלחמה התוקפנית שרוסיה מנהלת מובילה תחזית כלכלית עולמית שכוללת עלייה חדה במחירי המזון, הדלק והאנרגיה", אמרו השרים בהצהרה משותפת. "חסימת נתיבי היציאה של תבואה מאוקראינה, גורמת לעולם להתמודד כעת עם מצב מחמיר של חוסר ביטחון תזונתי ותת תזונה... בתקופה שבה 43 מיליון אנשים כבר נמצאים במרחק צעד אחד מרעב".

שרת החוץ הגרמנית, אנאלנה בארבוק, אמרה שמדינות ה-G7 - המדינות המתועשות צריכות לחפש בדחיפות דרכים חלופיות ליצוא של התבואה האוקראינית בגלל הסיכון ל"משבר רעב עולמי". בסיום פגישה בת שלושה ימים אמרה בארבוק שכ-25 מיליון טונות של תבואה נתקעו בנמלים האוקראינים שנחסמו על ידי הכוחות הרוסים - "תבואה שהעולם זקוק לה בדחיפות". "כל טון שנוכל להוציא יעזור בקצת להתמודד עם משבר הרעב הזה", אמרה. "במצב שבו אנו נמצאים, כל שבוע קובע".

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
ברוסיה מתנערים מאחריות, למרות שהם מונעים את ייצוא החיטה|צילום: רויטרס

רוסיה מכחישה את אחריותה לעליית מחירי המזון ודחיפה למשבר רעב עולמי. דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זכרובה טענה שעליית המחירים נגרמת דווקא מהסנקציות המערביות. "אם אתם לא מבינים את זה, זה או סימן לטיפשות או הטעיה מכוונת של הציבור", אמרה בפניה ישירה לשרת החוץ הגרמנית בארבוק.

מחירי החיטה מזנקים, האספקה העולמית תרד השנה

מחירי החיטה זינקו בשבועות האחרונים בגלל הקשיים בהפצת האספקה ​​שנגרמו מהמלחמה באוקראינה, לצד מכות בצורת בכמה מוקדים ברחבי העולם. משרד החקלאות האמריקני חזה כי האספקה ​​העולמית לשנת היבול הקרובה תרד לראשונה מזה ארבע שנים. הדאגות ממצב האספקה ​​העמיקו בשבת כשהודו הגיבה למשבר והודיעה שהיא אוסרת על ייצוא חיטה, מהלך שעשוי להעלות את מחירי המזון והדלק במדינות עניות שנשענות על יבוא של תבואה הודית. הממשלה בניו דלהי אמרה שהאיסור נועד "לנהל את הביטחון התזונתי הכולל של המדינה".

נושא המזון הפך לאחד הנושאים המרכזיים בדיוני סוף השבוע של שרי ה-G7. בהודעת המדינות מהכנס נכתב כי המלחמה "הולידה את אחד ממשברי המזון והאנרגיה הקשים ביותר בהיסטוריה המודרנית, שמאיימת כעת על הפגיעים ביותר ברחבי העולם","מדינות ה-G7 נחושות להאיץ תגובה רב-צדדית מתואמת כדי לשמור על ביטחון המזון העולמי ולעמוד לצד השותפים הפגיעים ביותר שלנו בהקשר הזה".

שרת החוץ בארבוק אמרה כי עד 50 מיליון בני אדם, במיוחד באפריקה ובמזרח התיכון, יתמודדו עם רעב בחודשים הקרובים, אלא אם יימצאו דרכים חלופיות לשחרר את הדגנים האוקראינים. רוסיה ואוקראינה אחראיות ל-29% מיוצוא החיטה בעולם, אוקראינה מייצאת גם שעורה ותירס.