אחרי תקופה ארוכה שהדולר נחלש מול השקל, בחודשים האחרונים אנחנו רואים היפוך במגמה. הדולר התחזק לכמעט 3.5 שקלים, אחרי שבנובמבר האחרון נפל לשפל של 3.09 שקלים בלבד. מה קורה בעולם שמשפיע על המטבעות ואיך זה משפיע עלינו?
ההתפתחות המרכזית בעולם המטבעות היא ההתחזקות המשמעותית של הדולר. "הדולר הוא מטבע חזק מאוד היום", מסביר קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בחדר העסקאות של לאומי. העולם נמצא כרגע בתקופה מאוד מיוחדת ביחס לעשור האחרון: האינפלציה גבוהה והעלאות ריבית לא נראו פה שנים, וכל הסיפור הזה מייצר המון ניידות בשווקי המניות, ובשוק המשקיעים מחפשים ביטחון".
גלי אינגבר, ראש המחלקה למימון במכללה למינהל, מבהירה: "הדולר מתחזק משתי סיבות עיקריות – האחת, האינפלציה מרימה ראש בכל העולם והעלאות הריבית שמתבצעות בעקבות זאת מתחילות בארה"ב, והריבית שם גבוהה יותר מאשר במדינות אחרות. משקיעים ממירים את המטבע שלהם לדולר כדי ליהנות מהריבית הגבוהה, והביקוש מחזק את המטבע. הסיבה השנייה היא שיש עכשיו המון חוסר ודאות. מדברים על מיתון, ובעתות כאלה הדולר הוא מטבע המקלט. זה עוד דבר שמייצר לחצים על הדולר, והביקושים מייצרים עלייה בשווי".
אבל הסיבות לפיחות של השקל זה לא רק הייסוף של הדולר בעולם. השקל תמיד עובר מהלך של פיחות במקביל לירידות בשווקי המניות הגלובליים. "המשקיעים הגדולים ביותר בישראל הם המוסדיים, והם רכשו ברבעון הראשון כ-12 מיליארד דולר, סכום חריג מאוד וגבוה מאוד, בשל הירידות בשווקי המניות, וזה אחד הגורמים המשמעותיים ביותר שגרם לפיחות של השקל", מסביר לוי. "כששווקי המניות יחזרו לעלות השקל יחזור להתחזק במקביל אליהם, ב-2018 וב-2020 זה קרה וסביר להניח שזה יקרה גם עכשיו, אבל אנחנו לא יכולים לחזות מתי זה יקרה".
המשמעות לצרכן הישראלי
"זה שהדולר מתחזק עבור הצרכן מייצר עוד לחץ אינפלציוני, כי כל מה שמייבאים ממדינות הדולר מתייקר עבורנו", מבהירה אינגבר. "וזה בנוסף ללחצים האינפלציוניים שגם ככה קיימים, בגלל משבר הסחורות, משבר האספקה, המלחמה באוקראינה. בצד הביקושים יצאנו ממשבר הקורונה, אבל מי שמתקשה להדביק את הקצב זה צד ההיצע, כל המפעלים המסעדות, סין שלא חוזרת ליכולת הייצור הרגילה שלה".
פיחות השקל אם כך מוביל להתייקרות של מוצרים עבור הצרכן הישראלי. התייקרויות נוספות מגבירות את האינפלציה, שהיא קצב עליות המחירים במדד המחירים לצרכן. ככל שהאינפלציה מתגברת כך בנק ישראל לחוץ יותר להעלות את הריבית בישראל, בניסיון למתן את הביקושים ולצנן את השוק. העלאת הריבית בארץ, שעוקבת אחרי העלאות הריבית בארה"ב, מחזקת בתורה את השקל מול הדולר, וממתנת בכך גם את ההשפעות האינפלציוניות של הביקושים לדולר.
זו אחת הסיבות שבהסתכלות ארוכת טווח, השקל הוא עדיין מטבע חזק. "שערים של 3.5 שקלים מול היורו ומול הדולר, הם שערים נמוכים", מסביר לוי. "נכון שבקורונה השקל היה חזק יותר, אבל בעשור האחרון הוא היה חלש מזה. מצבו של הצרכן הישראלי עדיין טוב. ההשפעה על הסקטור היבואני מכבידה, אבל זה במידה מוגבלת. עבור הסקטור היצואני זו התפתחות חיובית".
עבור המשקיעים הישראלים, ההתחזקות של הדולר בתקופה הזו חותכת קצת את ההפסדים. כל מי שמחזיק בדולרים או משקיע באפיקים דולריים, אמנם מפסיד מהנפילות בשווקים, אך ההפסדים מקוזזים עם ההתחזקות של הדולר. כשהשווקים יחזרו ליציבות הלחצים על הדולר ייחלשו והמגמה עשויה להתהפך.