ראשת ממשלת בריטניה הנכנסת, ליז טראס, מתכננת להקפיא את חשבונות האנרגיה של משקי הבית בחורף הקרוב ובזה שיבוא אחריו - למשך 18 חודשים - ברמתם הנוכחית, ולשלם את ההפרש על ידי הלוואות בערבות הממשלה שייקחו ספקי האנרגיה, כך דווח היום (שלישי) ב-BBC. במקביל דווח בבלומברג כי הממשלה מתכננת חבילת סיוע לעסקים בגובה 40 מיליארד פאונד (46.22 מיליארד דולר).
"חברות האנרגיה ייקחו הלוואות בעירבון ממשלתי כדי לגשר על הפער בין המחיר הסיטונאי בשוק למחיר שהן גובות מהצרכנים. ההלוואות האלה ישולמו במהלך 10-20 השנים הבאות באמצעות העלאת המחיר לצרכנים", הוסבר ב-BBC. המנגנון הזה צפוי לעלות בין 100 ל-130 מיליארד פאונד (116-151 מיליארד דולר).
במקביל עובדת הממשלה על חבילת סיוע לעסקים, אך היא ככל הנראה תהיה מורכבת יותר ותעבור שינויים תכופים יותר. על פי בלומברג מדובר בסיוע שיגיע לעסקים בצורה של הנחות בחשבונות החשמל והגז וקיבוע של מחירי הגז והחשמל לרמתם כיום, ואת הפער תשלם הממשלה.
בתוך דקות מהרגע שנבחרה, ראשי המגזר העסקי בבריטניה, מענפי האירוח והתיירות ועד תעשיות ייצור וכימיקליים, דרשו מראשת הממשלה החדשה סיוע בצל עליית מחירי האנרגיה ושוק העבודה ההדוק. טראס הבטיחה לפעול במהירות וטענה שבתוך שבוע מרגע בחירתה תפרסם תוכנית למלחמה באינפלציה בכלל ובפרט במחירי האנרגיה.
עוד במהלך קמפיין הבחירות שלה טראס הבהירה כי תפחית מיסים והיטלים, ותגייס את הכסף שיידרש על ידי הגדלת החוב והלוואות. התוכנית של טראס ללוות מיליארדי פאונד כדי להתמודד עם מחירי האנרגיה והאינפלציה הנוסקת בבריטניה, מבלי להעלות מיסים ואפילו על ידי קיצוץ שלהם, הרעידה את השווקים הפיננסיים והעלתה חששות שתוכנית כזו תגביר את לחצי האינפלציה במקום להפחית אותם, כפי שעשו בסופו של דבר חבילות הסיוע של הקורונה.
בשנה האחרונה האינפלציה בבריטניה חצתה את רף ה-10% ביולי, הפאונד נחלש ובריטניה איבדה את מקומה בחמשת הכלכלות הגדולות בעולם. חשבונות האנרגיה של משקי הבית צפויים לקפוץ ב-80% באוקטובר, והקפאתם תוכל לעלות למשלם המיסים הבריטי יותר מכל חבילות הסיוע שהופעלו במשבר הקורונה.
בינתיים, בסקר שנערך על ידי YouGov והועבר בין 2,488 בריטים מבוגרים, נמצא שרק 1 מתוך 5 בריטים מאמין שהממשלה של טראס תצליח להתמודד עם נסיקת יוקר המחיה במדינה. 14% בלבד מצפים מטראס לעשות עבודה טובה יותר מג'ונסון, בעוד ש-27% מאמינים שהיא תעשה עבודה גרועה יותר.