הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל פרסם היום (ראשון) טיוטה ראשונה לרפורמה בעמלות משקי בית ועסקים קטנים. המטרה של הרפורמה: לשפר את שיטת הגבייה ולאפשר ללקוחות רבים יותר ליהנות מתעריפי עמלות מוזלים. הפיקוח על הבנקים אמנם לא מתערב בתעריפים עצמם, אך הוא יחייב את הבנקים לתת לכל לקוח את את התעריף הטוב ביותר מבין האפשרויות שמוצעות לו. הרפורמה צפויה להיכנס לתוקף בעוד כשנה.
הבנק מציג מספר שינויים שמקודמים בתחום העמלות, חלקם נוגעים למשקי הבית וחלקם לעסקים. למשקי הבית הפיקוח על הבנקים מתכוון לעדכן את שיטת החיוב בעמלות עו"ש, כך שכל לקוח יוכל לעבור באופן אוטומטי למסלול המיטבי עבורו. עבור עסקים קטנים הבנק מתכנן להרחיב את קבוצת העסקים שהתעריפון המוזל יחול עליהם, מעסקים שמחזוריהם 5 מיליון שקלים ל-10 מיליון שקלים. בנוסף הבנק ישנה את ברירת המחדל בצירוף עסק קטן לתעריפון המוזל וכן יעדכן את מסלול "מורחב פלוס" לבעלי פעילות בנקאית מוגברת.
"הפיקוח על הבנקים פועל לקדם מספר צעדים משמעותיים בתחום עמלות המערכת הבנקאית, שמטרתם להקל על הציבור ולשפר את מנגנוני התשלום עבור שירותים בנקאיים בסיסיים, כך שיהיו מותאמים יותר לפעולות הלקוח בפועל ויביאו לתשלום הזול ביותר האפשרי עבור הלקוח", מסר המפקח על הבנקים, יאיר אבידן. "אני קורא ללקוחות לעשות שימוש בשלל האפשרויות העומדות לרשותם לטובת השוואה בין נותני השירותים הפיננסיים השונים, בין אם מבנקים ובין אם מגופים מפוקחים אחרים".
פירוט על הצעדים
1. עדכון שיטת החיוב בעמלות עו"ש ("מנגנון המסלול המיטבי")
על פי שיטת התשלום הקיימת היום, לקוחות הבנקים משלמים עבור כל פעולת עו"ש באופן נפרד, אלא אם בחרו להצטרף לאחד משירותי המסלולים הקיימים - מסלול בסיסי במחיר מפוקח של 10 שקלים בחודש או מסלול מורחב שמחירו שונה מבנק לבנק, 20-30 שקלים.
על פי שיטת התשלום החדשה, הלקוח לא יידרש להצטרף למסלול באופן אקטיבי, אלא הבנק יחשב עבור הלקוח מהי שיטת התשלום הזולה ביותר עבורו מידי חודש, בהתאם לפעולות העו"ש (פעולה על ידי פקיד ופעולה בערוץ ישיר) שבוצעו על ידו בפועל באותו חודש, והתשלום שייגבה ממנו יהיה בהתאם.
2. הרחבת קבוצת העסקים הקטנים שהתעריפון המוזל יחול עליהם
הגדרת "עסק קטן" הורחבה, מעסק שמחזור העסקים שלו (מחזור מכירות שנתי או היקף הכנסות שנתי) הוא עד 5 מיליון שקלים, לעסק שמחזור העסקים שלו עד 10 מיליון שקלים. באופן זה עסקים רבים יותר יוכלו ליהנות מתעריפון העמלות הקמעונאי המוזל.
3. שינוי ברירת המחדל בצירוף עסק קטן לתעריפון המוזל
עד כה עסק נדרש להעביר דוח שנתי לתאגיד בנקאי לצורך צירופו לתעריפון המוזל. בהתאם לטיוטת ההנחיות החדשה, שונתה ברירת המחדל. כל התאגידים יוגדרו כ"עסק קטן", והתאגיד הבנקאי יהיה רשאי לבקש דוח שנתי במקרים שבהם יש לו יסוד סביר להניח כי מחזור העסקים של התאגיד עולה על 10 מיליון שקלים. על מנת למנוע ניצול לרעה של ההטבה נקבע כי במקרים בהם דרישת התאגיד הבנקאי למסירת דוח שנתי לא נענתה תוך 90 ימים ניתן יהיה לסווג את העסק כ"עסק גדול".
4. עדכון מסלול מורחב פלוס
מסלול זה נותר כמסלול שלקוח יכול לבחור להצטרף אליו באופן וולונטרי, ולא נכלל בחישוב שתואר לעיל. המסלול מיועד ללקוחות שמקיימים פעילות בנקאית ענפה ומעוניינים במסלול אשר נותן להם ערך נוסף, מעבר לשירותים הבסיסיים (פעולה בערוץ ישיר ופעולה באמצעות פקיד).
כיום כולל מסלול זה את כמות פעולות העו"ש הנכללות במסלול המורחב וכן שירותים נוספים לבחירת התאגיד הבנקאי. בהתאם לטיוטת העדכון, מסלול זה יורחב, כך שכמות פעולות הפקיד והישיר שנכללות בו יהיו ללא הגבלה וזאת במטרה לייחד אותו משני המסלולים האחרים כך שיהווה מוצר ייחודי ותחרותי.
יש לציין על מחירי פעולות העו"ש ומחירי המסלולים, ובכלל זה מסלול מורחב פלוס, הוטל לאחרונה פיקוח, כך שלא ניתן יהיה להעלות את מחירם ללא אישור הפיקוח על הבנקים.