שר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט היום (ראשון) לבטל את המס על מוצרים חד-פעמיים ועל השתייה הממותקת. מדובר בהחלטה הראשונה שלו בתור שר האוצר, שמהווה ביטול של מהלך של הממשלה הקודמת. המס על החד-פעמי ועל המשקאות הממותקים הביא לעליית מחירים של מוצרים רבים, ולזעם בקרב המפלגות החרדיות.
במשרד האוצר הודיעו כי ההחלטה התקבלה בפגישת הנהלה ראשונה במשרד. "הפגישה הסתיימה לפני דקות אחדות ובה הנחה השר סמוטריץ' להכין במהירות האפשרית לימים הקרובים צווים לביטול מס על החד פעמי וביטול מס על השתייה המתוקה שהוחל בממשלה היוצאת", נמסר ממשרד האוצר.
בפתח הישיבה אמר שר האוצר: "יש לי ניסיון ארוך שנים בעבודה מול אנשי המקצוע במשרד האוצר ויש לי אמון גדול בכם ובאנשים שלכם. אתם הסיירת של השירות הציבורי במדינת ישראל. יהיה בינינו שיח פתוח ומעמיק ויתקבלו החלטות מקצועיות לחיזוק הכלכלה הישראלית לטובת אזרחי ישראל כולם. הדיונים יהיו פתוחים, מקצועיים ועניינים וישמעו בהם כל הדעות ובסופם נקבל החלטות והן תמומשנה. יש לנו אחריות גדולה על הכתפיים ועבודה רבה למען אזרחי ישראל".
ארגוני סביבה נגד ההחלטה: "שערורייה"
מיד עם פרסום ההחלטה, השרה להגנת הסביבה היוצאת תמר זנדברג פרסמה תגובה זועמת: "הממשלה החדשה נותנת לפוליטיקה קטנונית לחרב את הסביבה והבריאות. במקום להתקדם ההחלטה הזאת מחזירה אותנו שנות אור אחורה. חוץ מאצבע בעין, ביטול המס יתרום רק לזיהום ולתחלואה. אני קוראת לשרה להגנת הסביבה החדשה להתנגד נחרצות למהלך המזיק הזה".
גם ארגוני סביבה זעמו על ההחלטה. "ביטול המיסוי על הכלים החד פעמיים הוא לא פחות משערורייה", אמרו בעמותת אדם טבע ודין. "חמורה במיוחד העובדה שזה מה שעושה שר האוצר ביומו הראשון בתפקיד - פוגע בבריאות הציבור ועוד יותר מכך גוזר על מדינת ישראל להפוך למטמנה אחת גדולה".
מנגד, יו"ר ועדת הכספים משה גפני בירך. "אני מברך את שר האוצר בצלאל סמוטריץ' על החלטתו הראשונה במשרד לבטל את 'מס ליברמן' על הכלים החד פעמיים והמשקאות הממותקים שנועד לפגוע בראש ובראשונה במגזר החרדי", אמר. "זה היה אחד ההתחייבויות שלנו שנעשה מיד מיד עם הקמת הממשלה ואני שמח על כך".
מאחורי המס שהטילה הממשלה הקודמת
המס על כלים חד-פעמיים, שכאמור בוטל היום, אושר בממשלה הקודמת בסוף נובמבר 2021. לפי ההחלטה דאז, הוטל מס בגובה 11 שקלים לכל קילו של כלים חד פעמיים. עבור אלה העשויים מנייר המס הופחת. המס על השתייה הממותקת אושר כשבועיים לאחר מכן. לפי ההחלטה ההיא, מס של שקל הוטל על כל ליטר של משקה ממותק בייצור תעשייתי, ומס בגובה 70 אגורות הוטל על כל ליטר של משקה דיאט.
המס על השתייה הממותקת נועד לגלם את הנזק הבריאותי הנגרם מצריכת משקאות אלה, ולהביא להפחתת הצריכה בקרב הישראלים. אחת הסיבות לביצוע המהלך הייתה אחוזי תחלואת הסכרת הגבוהים בשכבות האוכלוסייה החלשות.
המס על הכלים החד-פעמיים נועד לגלם את הנזק הסביבתי, ולהביא גם כן להפחתה של צריכת המוצרים הללו. המיסים הללו גם העלו את הכנסות הממשלה. כך לדוגמה, המס על השתייה הממותקת אמור היה להעלות את הכנסות המדינה ממיסים בכ-380 מיליון שקלים בשנה. מצד שני, הביקורת על המהלך הייתה שהוא פוגע דווקא בכיס של שכבות האוכלוסייה החלשות.
העקיצה של ליברמן בטקס החפיפה
מוקדם יותר, קיימו שר האוצר החדש בצלאל סמוטריץ' ושר האוצר היוצא אביגדור ליברמן טקס חילופים. השר היוצא עקץ: "בלי קמח אין תורה - ועם הדרישות חייבים הרבה קמח". סמוטריץ' ענה: "יש לי מחויבות אחת בלבד - לכלכלת ישראל ואזרחי ישראל".
בנאומו התלוצץ ליברמן שחסרה המילה בס"ד בשלט שמאחוריו, והוסיף: "תמיד אמרתי לחברה פה שאין רווחה בלי רווחים. אין מדינה ענייה עם מערכת רווחה מפותחת. צריך לייצר הרבה הכנסות. שר האוצר לא שומר על הקופה, תפקידו הראשון זה לייצר הרבה הכנסות. האתגרים שמחכים לך הם אתגרים אדירים, הדבר הראשון זה התקציב ההמשכי. תעבוד עם אנשי משרד האוצר".
השר הנכנס סמוטריץ': "כשנכנסים למשרד כמו משרד האוצר הדבר המרכזי זה לדעת שפה אני שר אוצר עם מחויבות אחת בלבד - לכלכלת ישראל ואזרחי ישראל. יש המון דברים שהשר ואני מסכימים עליהם. מתעשרים מעסקים ומרפורמות ומפיתוח - והמגזר העסקי מושך את הכלכלה קדימה. אני בא אליכם, אנשי האוצר, עם הרבה אהבה ורצון ללמוד. ככל שנחזק את הכלכלה - נוכל לאתר את אותן קבוצות אוכלוסייה שזקוקות לעזרה ההדדית שלנו המדינה".