ברבעון השלישי של 2022 המשק הישראלי צמח ב-2.1% ביחס לרבעון השני, כך על פי האומדן הראשון שפרסמה היום (רביעי) הלמ"ס. ביחס לרבעון המקביל ב-2021 המשק צמח ב-5.8%. מדובר בנתונים חיוביים ביחס לשאר העולם, ועל אף שהם מציגים האטה לעומת נתוני הרבעון הקודם הם עקפו את התחזיות.
המשק אמנם צמח, אך בשיעור נמוך משמעותית מזה שנרשם ברבעון הקודם, אז גדל התוצר בלא פחות מ-7.3% ברבעון (נתון שעודכן מעלה מ-6.8%). גם כשמשווים לרבעון המקביל אשתקד הצמיחה התמתנה ביחס לזו שנרשמה ברבעון השני: מ-7.7% ל-5.8%. ברבעון הראשון של השנה המשק לא צמח אלא התכווץ, בשיעור של 3.4% (נתון שעודכן מטה מאמדן ראשוני של 1.9%).
קצב צמיחה של 5.8% ביחס לרבעון המקביל אשתקד הוא הקצב הגבוה בין מדינות ה-OECD שדיווחו עד כה: אחרי ישראל ניצבת פורטוגל עם צמיחה של 4.9% בשנה, בספרד 3.8%, קנדה עם 3.6%, שוודיה עם 3.1%, קוריאה הדרומית צמחה בקצב של 3%, איטליה 2.6%, אוסטריה וארה"ב צמחו בקצב שנתי של1.8%, בלגיה 1.6%, גרמניה 1.1% וצרפת עם צמיחה של 1%.
נתוני הצמיחה ישפיעו על החלטת הריבית בשבוע הבא. לאחר שהתפרסמו אתמול נתוני האינפלציה, שהציגו קצב התייקרויות מהיר, בנק ישראל ירצה להעלות את הריבית שוב ביום שני הקרוב. עם זאת, בבנק חוששים שהעלאת ריבית אגרסיבית מידי תגרור מיתון, כלומר צמיחה שלילית של המשק במשך מספר רבעונים. בינתיים נתוני החשבונות הלאומיים, שמראים שהמשק ממשיך לצמוח, יכולים להרגיע את הבנק במידה מסוימת ולעודד העלאת ריבית נוספת של 0.75%.
בלמ"ס מייחסים את העלייה בתוצר ברבעון השלישי לעליות בהשקעות בנכסים קבועים, כלומר השקעות בבתי מגורים, בבנייה, בציוד ובכלי תחבורה, שעלתה ב-13% בחישוב שנתי. בעלייה בצריכה הציבורית (6.5%) וביצוא הסחורות והשירותים שעלה ב-5.3%. דווקא הצריכה הפרטית, שהושפעה מהירידה ביבוא מכוניות נוסעים, ירדה.