עושק הבנקים – לא רק בפיקדונות: "חיסכון לכל ילד" של ביטוח לאומי היא אחת התוכניות הטובות ביותר עבור ילדינו – ובלחיצת כפתור מאפשרת להבטיח התחלה מכובדת לחייהם הבוגרים. במסגרת התוכנית, המדינה מפקידה סכום כסף מדי חודש בחשבון בנק או בקופת גמל של כל ילד ישראלי עד גיל 18. עם זאת, למרות שבנק ישראל החליט להעלות את הריבית במשק, מסתבר שגם כאן הבנקים שומרים את הרווחים לעצמם ולא מגלגלים את זה ללקוחות.
נכון להיום, 22% מהחסכונות נמצאים בבנקים ו-78% בקופת גמל להשקעה. הסיבה לפער – הריביות בבנקים אפסיות. כך למשל, אם פתחתם חיסכון בריבית קבועה, כזו שלא תשתנה לאורך השנים, הריביות ינועו בין 2.05% ל-3.40%. לעומת בתי ההשקעות, שלמרות הירידות שחוו בשנה האחרונה, התשואות בהם נעו בין 10.5% ל-32%.
אם בכל זאת החלטתם לפתוח לילד תוכנית חיסכון בריבית משתנה, בבנק הפועלים תקבלו את התשואה הגבוהה ביותר - 2.1%. בבנק לאומי 1.3%, בבנק יהב 0.55%, בבנק דיסקונט 0.3% ובבנק מזרחי טפחות 0.15% תשואה בלבד.
שימו לב – ניתן לקבל הסבר על התשואות שתקבלו בבנקים, עוד בטרם פתיחת החיסכון, באתר "האוצר שלי".
הבדל נוסף בין המסלולים הוא שבבתי ההשקעות אפשר כל הזמן להעביר את החיסכון מבית השקעות אחד לאחר ואפשר גם לשנות את המסלולים. לעומת זאת, אם תוכנית החיסכון נפתחה בבנק – אי אפשר לעבור לבנק אחר או לבית השקעות. כך, 25% מהילדים שעבורם נפתחה תוכנית בבנק יגיעו לגיל 18 עם הרבה פחות כסף.
למרות שמשרד האוצר המליץ להוציא את החסכונות לילדים מהבנקים בגלל אותן תשואות נמוכות, לאחרונה הוחלט להמשיך את תנאי המכרז של הבנקים לשנה נוספת - והם ימשיכו להרוויח על חשבון הציבור.