אחרי הביקורת הציבורית והלחץ התקשורתי, הבנקים העלו את הריביות על הפקדונות כדי להראות שהם קשובים לציבור. אך רגע לפני שבנק ישראל מעלה את הריבית פעם נוספת, בדיקה פשוטה חושפת שהבנקים מציעים בפועל ריביות הרבה פחות אטרקטיביות מאלה שהם מצהירים עליהן.
לשם הבדיקה התקשרנו לבנקים השונים, מלקוחות עם חשבונות עו"ש חיוביים, בלי מינוס ובלי חובות, שמבקשים להשקיע את הכסף בפיקדון. בכל בנק השוונו את הריבית שהוצעה על ידי הפקיד לריביות התעריפיות שהוצאנו מהבנקים בתחילת אוקטובר, רגע אחרי העלאת הריבית האחרונה.
תעריפון הריבית על הפקדון בכל בנק
מזרחי טפחות - חצי אחוז פחות
התחלנו עם בנק מזרחי טפחות: כשהתקשרנו בתחילת חודש אוקטובר, הם הציעו בפיקדון לשנה בריבית משתנה לסכום של 10,000 שקלים ריבית של 2%. השבוע כבר הציעו לנו ריבית של 1.5% בלבד. גם כשהתעקשנו והבהרנו שאנחנו יודעים שבתחילת אוקטובר הריבית הייתה 2%, הנציג סירב לספק הצעה טובה יותר. "זה היה תלוי בסכום", הוא תירץ. "על 10,000 שקלים זה 1.5%. הבנק מתמחר את זה כל פעם, גם הריבית שאמרתי לך היא נכונה להיום".
בנק הבינלאומי - כמעט 0.1% פחות
הנציג של מזרחי לא טעה: הבנקים מתמחרים את הריביות איך ומתי שהם רוצים, ולנו אין את יכולת לעקוב אחר השינויים. גם בבנק הבינלאומי, שהריביות התעריפיות שלו הן גם הריביות בבנק אוצר החייל, קיבלנו על פיקדון שבועי מתחדש בריבית משתנה 0.66%, למרות שקודם לכן הריבית על אותו הפיקדון הייתה 0.75%. מדובר בירידה 0.09%.
בנק לאומי - שתי שיחות, שתי הצעות שונות
בבנק לאומי קיבלנו תוצאות מפתיעות למדי. אותו לקוח התקשר פעמיים, בהפרש של 10 דקות. שתי שיחות, שני נציגים שונים וכך גם התנאים שקיבלנו. בשיחה הראשונה, בפיקדון לשנה בריבית קבועה קיבל הלקוח ריבית של 2.8%. 10 דקות חלפו וכעת הציעו לו פיקדון לטווח ארוך יותר, 13 חודשים, בריבית נמוכה יותר, של 2.1%. כשהלקוח התעקש על ריבית לשנה, אמר לו הנציג: "לא, אין דבר כזה".
הפועלים מציג הפחתה מינורית
גם בבנק הפועלים בתחילת החודש הריבית התעריפית על פיקדון יומי בריבית משתנה בסכום של 10,000 שקלים הייתה 0.43%, אך כשהתקשרנו הנציגה התעקשה שהריבית בפיקדון יומי בריבית עומדת כעת על 0.38% בלבד. לטענתה הריבית לא השתנתה, אך אנחנו קיבלנו הצעה פחות טובה ב-0.05%.
בנק דיסקונט - היחיד שלא הוריד את הריבית
למעשה בנק דיסקונט היה הבנק היחיד שלא הפחית את הריבית שלו, והעניק גם היום את אותן הריביות שהעניק בתחילת החודש.
צריך להבין, כל הפחתה של עשירית האחוז בריבית מגדילה משמעותית את הרווח של הבנקים על כל פיקדון. אז איך תדעו שאתם מקבלים את הריבית הטובה ביותר? בלוח הריביות התעריפיות המתעדכן של N12, שמצורף בתחתית האייטם, תוכלו לגלות אם הבנק הציע לכם ריבית נמוכה מהריבית התעריפית שהוא מתחייב אליה, ולהתמקח איתו.
חלק מהנציגים טענו, בעיקר של הבנקים הגדולים, שאין הטבות בדיגיטל למרות שבאופן גורף הבנקים מעניקים הטבות למי שפותח את הפיקדון ישירות בדיגיטל. בנוסף, לטענת הבנקים השונים, הם לא הפחיתו את הריביות, והריביות שהם מעניקים הן אותן ריביות - אז איך בכל זאת קיבלו הלקוחות ריביות נמוכות יותר?
בתחילת השבוע הבא תתקבל החלטה נוספת לגבי הריבית במשק. בין אם היא תעלה ובין אם לא, כל זמן שבנק ישראל לא מחייב את הבנקים להציג את הריביות התעריפיות באופן מסודר, הבנקים ימשיכו לשמור את הרווחים לעצמם. עד אז, הכוח בידיים שלנו.