לפי טיוטות ההסכמים הקואליציוניים בין הליכוד למפלגת יהדות התורה שנחשף אתמול (שני) במהדורה המרכזית, סיכמו המפלגות על "בחינת חלופות לייצור חשמל בשבת". ככל הנראה, אין מאחורי הדברים כוונה להפסיק לייצר חשמל בתחנות הכוח ביום המנוחה, אלא מדובר בעידוד הכשרת חיבור השכונות החרדיות לחשמל שאינו מיוצר בשבת.
מקימים ממשלה - סיקור N12:
- סערת החשמל בשבת: כך נוסח הסעיף בהסכם המו"מ
- "נילחם בהזיות האלה": סערה במערכת הפוליטית לאחר חשיפת ההסכם
- חשיפה: ההסכם הקואליציוני בין הליכוד ויהדות התורה
בעוד שהפסקת ייצור כללית בחשמל אינה אפשרית, יתכן שבמפלגות החרדיות ידרשו צמצום פעילות של עובדי חברת החשמל ביום המנוחה. גם אם לא מדובר בהשבתה של הייצור, יתכן שיהיה מדובר בצמצום של תיקון תקלות או עובדי מעטפת. כבר היום, בחלק מהשכונות החרדיות חוסמים את צוותי חברת החשמל כשאלה באים לתקן תקלות במהלך השבת.
על פי הסעיף המלא בטיוטת ההסכם בין הליכוד ליהדות התורה "הממשלה תפעל לפתור את חילול השבת בייצור חשמל, לרבות באמצעות עידוד אגירה מקומית. לשם כך תוקם ועדה בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה - ובהשתתפות גורמים מקצועיים כמו המכון לאנרגיה בשבת והמכון המדעי טכנולוגי להלכה".
היום, ברבות מהשכונות החרדיות מתחברים לגנרטורים פיראטיים במהלך השבת, על מנת שלא לצרוך חשמל שיד אדם הייתה מעורבת בייצורו. הבעיה היא כפולה - הגנרטורים יקרים במיוחד, ומוכרים לצרכנים חשמל במחיר של פי 4 יותר מזה של יום חול, ובמקביל מסוכנים מאוד - בטח באזורים שבהם מסתובבים ילדים רבים שעלולים להתחשמל.
ב-2018, טרם אושרה הרפורמה בחשמל, עיכבו המפלגות החרדיות את אישורה עד שלא יובטח שהמדינה תידרש לנושא, במטרה למצוא פתרון לשכונות החרדיות. הבטחה ניתנה, אך ההסדרים הפיראטיים נותרו בעינם גם היום.
לאחרונה הוצע פתרון חדש, שהוא ככל הנראה זה שסיכמו כעת המפלגות לקדם. הרעיון הוא שעיריות חרדיות יקצו שטח למתקני אגירה של חברות פרטיות. מתקני האגירה ימכרו בימים ראשון עד חמישי חשמל לעסקים, בתור מתחרות לחברת החשמל. ביום השבת, ינותקו בתי האזור מרשת החשמל המרכזית, ויחוברו לסוללות הפרטיות. כך, לא יצרכו חשמל שיוצר בשבת - ולא יזדקקו לגנרטורים היקרים והמסוכנים.
היוזמה אמנם כדאית כלכלית, אך דורשת אסדרה נוספת ועידוד לרשויות המקומיות כדי שיקדמו אותה. זה ככל הנראה מה שיהדות התורה מבקשת כעת בהסכמים הקואליציוניים, ולא ניתוק או הפסקת יצור כללית ביום השבת.
ד"ר נורית גל, לשעבר סמנכ"לית ברשות החשמל, והיום יועצת לחברות אנרגיה, מעריכה שלסוללות שיוקמו בשכונות החרדיות תהיה תרומה חשובה לכלל המשק. בפרט, תחליף להקמת תחנות כוח, מענה לגודש ברשת בגוש דן וסיוע בקליטת עודפי אנרגיה מתחדשת שייווצרו בישראל בשנים הבאות. במקביל, צפויים להיחסך למשפחות החרדיות אלפי שקלים בשנה.
תגובה הוועדה לענייני אנרגיה בשבת לפרסום האחרון בנושא חשמל בשבת: "בשונה מהפרסומים, היוזמה המקודמת ע"י רשויות מקומיות רבות בישראל (כאשר לאחרונה פורסם מכרז ראשון בנושא ע"י עיריית לוד) הינה הקמת מתקני אגירה וייצור סולארי מבוזרים המשתלבים באסדרות רשות החשמל כחלק מהרגולציה החדשה המאפשרת סחר חופשי בחשמל וללא צורך בסבסוד באמצעות תעריף החשמל".
בוועדה לענייני אנרגיה בשבת הסבירו: "מתקנים אלו משפרים את אמינות ושרידות המערכת ויאפשרו בעתיד משק אנרגיה נטול עקבות פחמימניות, כמו כן מתקנים אלו מאפשרים שימוש במהלך ימי המנוחה כמקור נקי ובטוח לאספקת חשמל כשר למעוניינים בכך. כפי שפועלות מדינות רבות בעולם אנו סבורים שעל הממשלה לעודד הקמת מתקנים כאלה ולהסיר את החסמים הקיימים בתחום".