בימים הקרובים יתפרסמו החלטות ונתונים דרמטיים לכלכלה העולמית והישראלית כאחד. בארה"ב יתפרסם ביום שלישי קצב האינפלציה האמריקני והוא ישפיע על החלטת הריבית הבאה של הבנק הפדרלי, שצפויה מיד ביום שאחריו. בישראל בינתיים יתפרסמו נתוני הלמ"ס על רכישת דירות חדשות ובאוצר מקווים להספיק לפרסם גם את סקירת הנדל"ן של הכלכלנית הראשית - שני אלה יספקו תמונת מצב באשר להאטה בשוק הדיור. את השבוע יסגרו מדד המחירים לצרכן ומדד מחירי הדירות, שבהם נראה האם ההאטה תתבטא גם במחירים.
החלטת ריבית דרמטית בארה"ב
בשווקים כבר בטוחים שהאינפלציה בארה"ב שינתה כיוון והיא במגמת ירידה, עם זאת לא רבים מאמינים שההפתעה החיובית מהחודש שעבר תחזור על עצמה, והאינפלציה צפויה לרדת בקצב איטי יותר. המדד בארה"ב יתפרסם ביום שלישי והוא צפוי לאותת על המשך מתון של ההאטה בקצב האינפלציה.
הפרסום הזה יכין את הקרקע להחלטת הריבית של הבנק הפדרלי ביום רביעי. קונצנזוס בקרב הכלכלנים קובע שהריבית תעלה הפעם "רק" ב-0.5 נקודות האחוז, התמתנות ראשונה של קצב העלאות הריבית אחרי 4 החלטות רצופות שבהן הקפיץ הפד את הריבית ב-0.75 נקודות האחוז. אם אכן כך יהיה, הריבית בארה"ב תעלה לרמה של 4.5%.
אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות, מסביר שמכיוון שההאטה צפויה מראש, תשומת הלב של המשקיעים תהיה על תוואי הריבית שישרטט הבנק הפדרלי לשנת 2023. "כרגע, חברי הפד ממשיכים לדבוק במסר שלפיו הריבית תמשיך לעלות במהלך השנה הבאה לרמה של לפחות 5% וחשוב מכך, תיוותר ברמה זו למשך זמן ארוך. מכיוון ששוק העבודה בארה"ב עדיין נראה חזק יחסית, בהחלטה של יום רביעי לא צפוי שינוי מהותי במסר הזה גם אם האינפלציה תפתיע שוב כלפי מטה. המשקיעים, כמו חברי הפד עצמם, יצטרכו כנראה לחכות עוד מספר שבועות כדי להבין אם תוואי הריבית הצפוי אכן עומד במבחן המציאות או לא".
צפי להמשך האטה בשוק הדיור הישראלי
ביום רביעי יתפרסמו גם שני נתונים חשובים לשוק הנדל"ן הישראלי. האחד הוא מכירת הדירות החדשות של הלמ"ס. בחודש שעבר התפרסם שברבעון השלישי של שנת 2022 מכירת הדירות החדשות הצטמצמה בכמעט 25% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. מדובר בהיפוך מגמה מהשנה שעברה, שבה קצב מכירת הדירות הלך והתגבר עד לשיא שנרשם בנובמבר 2021, רגע לפני העלאת מס הרכישה על דירות להשקעה.
מאז ניכרת האטה משמעותית בשוק הדיור. מתחילת השנה האינפלציה המתגברת והעלאות הריבית מרחיקים רוכשים רבים מהשוק. אם בעשור האחרון רכישת דירה הייתה נתיב השקעה מניב במיוחד, בשל הריבית הנמוכה על ההלוואות מחד והריבית הנמוכה על הפקדונות מאידך, כעת העלאת הריבית מורידה את האטרקטיביות של רכישת הדירה. התייקרות ההלוואות מקשה על הרכישה, והריבית העולה פותחת נתיבי השקעה סולידיים נוספים.
ההאטה בשוק הדיור לכשעצמה מפתחת ציפיות לירידת מחירי הנדל"ן, מה שמרחיק את הרוכשים הפוטנציאליים עוד יותר. אמנם התרגלנו לכותרות על עלית מחירים ולפעמים נראה כאילו המצב הזה לא ישתנה לעולם, אך אף אחד לא רוצה לקנות דירה בשיא, רגע לפני שהמחירים מתחילים לרדת. גם הכלכלנית הראשית במשרד האוצר צפויה לפרסם השבוע את סקירת הנדל"ן החודשית שלה, שמראה את ההאטה ברכישת הדירות בחודשים האחרונים. באגף הכלכלנית מקווים להצליח לפרסם את הסקירה לפני יום חמישי, אז יגיע השבוע הדרמטי לשיאו הישראלי עם פרסום מדד המחירים לצרכן ומדד מחירי הדירות.
המחירים כנראה ימשיכו לטפס
למרות ששוק הדיור רושם פחות ופחות עסקאות בשנה האחרונה, עד כה הדבר לא התבטא בירידת מחירי הדירות. בחודש שעבר הגיעה העלייה השנתית ל-19.8% - יותר מ-1.5% בחודש בממוצע. בשוק מאמינים שכבר במדד הנוכחי, של מחירי ספטמבר-אוקטובר 2022, תסתמן התמתנות בקצב עליית מחירי הדיור שתימשך גם בחודשים שלאחר מכן.
יחד עם מדד מחירי הדירות יתפרסם ביום חמישי גם מדד המחירים לצרכן. האינפלציה בישראל, שהגיעה בחודש שעבר ל-5.1%, צפויה להמשיך לעלות בחודשים הקרובים, ולעודד את בנק ישראל להמשיך להעלות את הריבית ולהשאיר אותה גבוהה גם בשנה הבאה.