הממונה על השכר, קובי בר נתן, פרסם הבוקר (רביעי) דוח המסכם את חריגות השכר בגופים הציבוריים בשנת 2020, ואת פעולות יחידות האכיפה לחריגות שכר במשרד ב-2021. היחידה השיבה ב-4 השנים האחרונות באופן ישיר כ-90 מיליון שקלים לגופים הציבוריים, בעזרת איתור חריגות שכר וכספים ששולמו שלא כדין בגופים ציבוריים.
לפי הדוח, בכעשירית מהגופים שנבדקו התגלו חריגות שכר לכאורה. עם זאת, כמחצית מהחריגות עומדות על כ-1%, כלומר חריגות מזעריות. כתוצאה מפעולות אכיפה שביצעה היחידה מאז 2018, הושבו לגופים הציבוריים 90 מיליון שקלים. חשוב להבין שהיחידה חוסכת כסף מיד, משיבה את השכר הגבוה שחולק, אך גם שמה לב לטעויות ארוכות טווח שיכלו לעלות לגופים כסף רב בעתיד. החיסכון המצטבר מאז הקמת היחידה מוערך בכ-9 מיליארד שקלים.
אצל העובדות הסוציאליות לדוגמה, חסכו אנשי היחידה 200 מיליון שקלים מיותרים שהיו משולמים לעובדים ולעובדות בשנים הקרובות. החריגה הייתה בקרב עובדות סוציאליות בעלות תואר שני או שלישי, שקיבלו תוספת שלא לפי הסכם שכר שנחתם. 12 מיליון שקלים הושבו לרשויות המקומיות להשקעה חוזרת בתחומי הרווחה, והוצאה מיותרת של 200 מיליון שקלים נחסכה.
יש גם מקרים "קטנים" יותר שיכלו לעלות לגופים הציבוריים הרבה מאוד כסף. מבדיקה שנערכה לדוגמה בעיריית מכבים רעות, עלה כי חושב לאחד העובדים ותק בצה"ל של 36 שנים - במקום 36 חודשים. החריגה החודשית עמדה על 1,900 שקלים, והייתה מצטברת עם השנים ל-60,000 שקלים. בעיריית הרצליה לדוגמה מצאו כי רבים מהעובדים קיבלו דמי כביסה ודמי שתיה, ללא הצדקה. התשלומים הפעוטים של 5 שקלים לחודש, היו מצטברים גם הם עם השנים ל-60,000 שקלים.
הממונה על השכר, קובי בר-נתן, שהודיע לאחרונה שיסיים את תפקידו בינואר הקרוב, מסר: "לאור שיעור עליית האינפלציה, עליית השכר הממוצע והעלייה בדרישות לשיפור תנאי השכר של קבוצות עובדים, פעילותה של יחידת האכיפה חשובה מתמיד ומייצרת חיסכון של מאות מיליוני שקלים אשר מיועדים על ידי הממשלה והגופים הציבוריים לרווחת הציבור".
הסגן הבכיר לממונה שאדי עאזם סיכם: "היחידה ממשיכה לפעול על פי תוכנית עבודה רב-שנתית של ביקורות עומק ורוחב בקבוצות גופים שונות כגון בריאות, השכלה גבוהה וחברות ממשלתיות, כעבור יותר מ-20 שנה מאז הקמת היחידה, ניתן לומר שברוב המוחלט של הגופים שוררת מודעות, שהולכת וגוברת עם השנים, להשלכות של חריגות השכר על תפקוד הגופים".