בחטיבת המחקר של בנק ישראל בדקו את השינויים ברכישת משקאות ממותקים בעקבות המס שהטיל עליהם שר האוצר אביגדור ליברמן, ואותו מבקשות כעת המפלגות החרדיות לבטל. לפי בדיקת הבנק, המס הביא לירידה של כ-30% בצריכת משקאות עתירי סוכר, אך במקביל גרר גם עלייה של כ-13% בצריכת משקאות הדיאט. נזכיר, הממשלה היוצאת הטילה בינואר האחרון מס מוגבר על שני סוגי המשקאות: שקל נוסף לכל ליטר של משקה עתיר סוכר, ו-70 אגורות לליטר משקה דיאט.
מלבד הבדיקה הכללית, ערך הבנק גם בדיקה ספציפית יותר במגזר החרדי, שמקרבו יצאה ההתנגדות המשמעותית ביותר למס. גם שם, חלה ירידה בצריכה של משקאות עתירי סוכר בשיעור דומה לזה באוכלוסייה הכללית ולעומת האוכלוסייה הכללית, אצל החרדים חלה גם ירידה של כ-6% במשקאות הדיאט. כלומר, צרכנים חרדים העדיפו להימנע לחלוטין מהמשקאות שהתייקרו, ולא חיפשו חלופה בתצורת דיאט.
המפלגות החרדיות דורשות כעת במשא ומתן הקואליציוני לבטל את המס על משקאות ממותקים, בטענה שהוא מהווה מעמסה לא סבירה על המשפחות החרדיות. מנגד, לפי נתוני משרד הבריאות, האוכלוסייה החרדית מאופיינת בשיעורי סכרת גבוהים: כ-16% מהחרדים בגיל 55-64 מאובחנים בסכרת, לעומת כ-12% ממהיהודים הלא-חרדים.
כחלק מהניתוח של בנק ישראל, ניכו שם את הירידה הקשורה למס מהירידה הכללית בצריכת משקאות ממותקים. לפי נתוני בנק ישראל, מדי שנה מקטין משק הבית הישראלי את צריכת המשקאות עתירי הסוכר ממילא, והשנה הייתה צפויה ירידה טבעית של כ-13% בצריכת המשקאות עתירי הסוכר. בסופו של דבר, חלה השנה ירידה כוללת של 40% בצריכת משקאות עתירי סוכר, כשהמס הוביל בעצמו לירידה של 31%.