ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' קיימו הערב (רביעי) מסיבת עיתונאים, זאת על רקע אזהרות נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון מפני ההשלכות הבין-לאומיות של המהפכה במערכת המשפט. "אני שומע חשש בנוגע להשפעת הרפורמה המשפטית על החוסן הכלכלי שלנו, אני רוצה להעמיד דברים על דיוקם - האמת בדיוק הפוכה", אמר נתניהו. "הצעדים שלנו לא רק שלא יפגעו בכלכלה, אלא יחזקו אותה".
המהפכה המשפטית - סיקור N12
- האזהרה של נגיד בנק ישראל לנתניהו מהשלכות המהפכה המשפטית
- "לא ניתן לשנות את מעמד היועמ"שים בהצעת חוק מטעם וועדת החוקה"
- אחרי האזהרות: האם הרפורמה המשפטית באמת מסכנת את הכלכלה הישראלית?
נתניהו תקף במסיבת העיתונאים את "עודף המשפטיזציה" וקבע כי בגללה נבלמו או התעכבו צעדים כלכליים משמעותיים, כמו מתווה הגז. ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף בתגובה: "מסיבת העיתונאים ההיסטרית והמזיעה של נתניהו לא משאירה שום מקום לספק. ביבי חלש והוא יודע שהוא מוביל לפגיעה אנושה בכלכלה הישראלית. כל אזרחי ישראל ישלמו עליה מהכיס שלהם וישלמו ביוקר".
"עודף המשפטיזציה בישראל הוא כמו חול בגלגלי הכלכלה הישראלית", אמר נתניהו. "הרפורמה המשפטית נועדה להחזיר את ישראל למשפחת הדמוקרטיות המובילות בעולם. אנחנו מחויבים לעצמאות בית המשפט, שתישמר ותהיה דומה לרוב הדמוקרטיות בעולם. איש לא יפגע בזכויות הקניין ובכיבוד ההסכמים, אין בין קריאות האופוזיציה למציאות דבר וחצי דבר", הוסיף.
"עודף המשפטיזציה אצלנו זה דבר שאפשר לשנות, וכשנשנה אותו נקבל עוד כמה אחוזי צמיחה", הוסיף נתניהו במסיבת העיתונאים. הוא תקף את האופוזיציה והזכיר את הביקורת שהופנתה נגד ממשלתו בתקופת הקורונה. "יריבינו הפוליטיים מוציאים את דיבת ישראל רעה בעולם בלי להניד עפעף, אבל השווקים הרבה יותר חכמים", אמר נתניהו.
ראש הממשלה הוסיף כי "כשהרפורמה תעבור, תוך הידברות, כולם יראו ששלטון החוק נשאר על כנו ואף יתחזק, שהדמוקרטיה נשארה על כנה ואף התחזקה, שזכות הקניין וכיבוד ההסכמים יהיו חזקים עוד הרבה יותר ומי שישקיע בישראל רק ירוויח". בתשובה לשאלה בעניין הסכם ניגוד העניינים שלו, אמר נתניהו: "אני פועל בדיוק לפי ההסכם, אין כאן שום ניגוד עם ניגוד העניינים".
אחרי ראש הממשלה דיבר שר האוצר סמוטריץ', שתקף אף הוא את ביקורת הכלכלנים על הרפורמה. "יש קלישאה שחוקה, לפיה שקר שחוזרים עליו שוב ושוב הופך לאמת. נתוני המקרו הפנטסטיים של ישראל והעובדה שמי שהשקיע כאן בעשורים האחרונים הרוויח בגדול, זו תוצאה של מדיניות כלכלית טובה", אמר. "אנחנו נמשיך את אותה מדיניות אחראית של תקציב טוב, מוטה צמיחה ותשתיות. אנחנו מגבשים חבילה של רפורמות ענקיות בכלכלה הישראלית שיובאו בצמוד לחוק ההסדרים, כאלה שיחזקו את התחרות ויקלו מאוד לעשות עסקים", הוסיף.
"ראש הממשלה דיבר על משפטיזציית היתר של הכלכלה", המשיך סמוטריץ' בדבריו. "תיקי ליטיגציה אזרחיים שנפתחו בשנת 2020 בארכעה ראשונה ביחס למאה אנשים: הממוצע באירופה זה 2.2 תיקים לכל מאה איש, במדינת ישראל אנחנו למעלה מפי שניים מזה, 4.5 תיקים לכל 100 אזרחים. זה עלויות עתק למשק ולכלכלה", הוסיף. "אם תוריד את המגף מהקפיץ, תראה אותו משתחרר. שחררו את ישראל מעודף המשפטיזציה", התפרץ נתניהו.
"נחבר מחדש את הסמכות והאחריות - ניהול הסיכונים יהיה הרבה יותר גמיש ומאוזן, ויהיה הרבה יותר בטוח לעשות כאן עסקים", המשיך שר האוצר. "זה ויכוח על כוח, זה בסדר. יש מי שהתרגלו לקבל המון כוח, והכוח הזה עכשיו חוזר לעם. נתווכח על זה, תצעקו על זה, אבל אל תלכו לפגוע במדינת ישראל בכוונת מכוון", הוסיף סמוטריץ'.
"אני מציע לכולם מימין ומשמאל להפסיק להשתמש בכלכלה ובהייטק לאג'נדות אישיות", אמר שר הכלכלה ניר ברקת, שהשתתף גם הוא במסיבת העיתונאים. "תוציאו את הכלכלה מהוויכוח הפוליטי. אל תנסרו את הענף שעליו כולנו יושבים. הכלכלה הישראלית מפרנסת את עם ישראל. מאפשרת את השגשוג, החינוך, הרווחה, וכמובן הביטחון של כולנו. עלינו לשמור עליה ולא להחריב אותה בגלל ויכוח פוליטי".
"אם יש מישהו בהייטק שמעוניין להתעניין בפוליטיקה, אני מציע לעשות מה שעשיתי - להצטרף", הוסיף ברקת. "אתם מוזמנים להתמודד לכנסת, ולא להשתמש בכלכלה שימוש פוליטי וציני". במסיבת העיתונאים השתתף גם שר החוץ אלי כהן.
חברת הכנסת אורית פרקש הכהן, שכיהנה כיו"ר רשות החשמל בזמן תהליך הוצאת הגז, תקפה את נתניהו לאחר מסיבת העיתונאים. "האמת ונתניהו כרגיל לא קשורים. נתניהו: 'בגלל משפטיזציה לא יצא הגז מהאדמה והייתי צריך ללכת לבימ״ש'. האמת: אין קשר. מאגר תמר כבר עבד - הגז כבר יצא מהאדמה - כשנתניהו הלך לבג"ץ. ההליך נגע בכלל לטענות נגד תנאי מתווה הגז שהיה מאוחר להפעלת המאגר (מחיר ועוד). אין קשר להפעלת המאגר".
מסיבת העיתונאים הערב נערכת יום לאחר הפגישה בין נתניהו לבין נגיד בנק ישראל, כאשר הצעד הזה יכול ללמד עד כמה נתניהו רואה בכך אירוע מסוכן בדעת הקהל. במהלך הפגישה, שוחחו השניים על הדאגה הבין-לאומית מהעברת הרפורמות במערכת המשפט. הפגישה התרחשה על רקע המחאה בענף ההיי-טק וגם האזהרות של נגידים ובכירים לשעבר בנושא.
פרופ' אמיר ירון סיפר כי נציגי חברות דירוג האשראי הביעו התעניינות ודאגה מהתוצאות האפשריות של המהלך, והסביר לנתניהו מה עלולות להיות ההשלכה של הורדת דירוג אשראי. נתניהו לא הביע בפגישה נכונות לסגת מהתוכנית המשפטית, אך עלו במהלך הפגישה כמה רעיונות להרגעת סוכנויות הדירוג. בתום הפגישה נמסר כי "במהלך הפגישה סקר הנגיד את מצב הכלכלה הישראלית ואת האתגרים העומדים לפניה, גם המקומיים וגם בפרספקטיבה בין-לאומית".
עוד נמסר כי "הנגיד הגיש לראש הממשלה תוכנית לאסטרטגיה כלכלית שגובשה בבנק ישראל הכוללת המלצות מדיניות בשלל תחומים ודן עמו בסוגיות שונות לקראת חוק ההסדרים הקרוב". ברמז לדאגה העולמית נכתב כי "הנגיד ירון שיקף לראש הממשלה סוגיות שונות שעלו בהקשר הישראלי בדיונים שקיים עם בכירי הכלכלה העולמית ועם בכירי חברות הדירוג בשבועות האחרונים".
נתניהו נפגש אתמול עם שר האוצר סמוטריץ', ונמסר כי בפגישה סוכמו עקרונות תקציב המדינה לשנים 2023-2024. "ראש הממשלה ושר האוצר סיכמו על גידור ההסכמים הקואליציוניים ועל הכוונה לשמור על מדיניות פיסקלית אחראית ומרוסנת, ועל התאמתה למדיניות המוניטרית של בנק ישראל למען שימור וייצוב כלכלת ישראל לארבע השנים הקרובות", הוסיפו בלשכת נתניהו.