כשהכול מסביב מתייקר, משפחות רבות בישראל מתחילות לקרוס תחת העול הכלכלי. אבל האם אנחנו בכלל מצוידים בכלים לעמוד בו? לפי נתוני ארגון "סחר הוגן" שמתפרסמים כאן לראשונה, ישנו פער של יותר מ-30% בין שכר המינימום בישראל, לבין השכר המאפשר מחייה בכבוד, כמעט 2,000 שקלים.
"מי שמשתכר במינימום לא יכול לחיות בכבוד, ולחיות בכבוד זו זכות בסיסית", אומרת ל-N12 ד"ר לימור זיו, יו"ר הוועד המנהל של ארגון סחר הוגן. "מטרת פרסום המדד היא לתת כלי בידי עסקים אשר רוצים להבטיח שהעובדים שלהם מתקיימים בכבוד, מדד אחיד ופשוט שהם יכולים ליישם החל ממחר בבוקר".
מהו שכר מחיה?
במצב אידאלי, שכר המינימום הוא כזה שמספיק להוצאות המינימליות של החיים במדינה. אם היינו מנסים לדמיין איך מחשבים אותו, אולי היינו מדמיינים חישוב מסוים של ההוצאות הממוצעות, או הסתכלות על מדד המחירים לצרכן. בפועל, שכר המינימום נקבע כשיעור מהשכר הממוצע במשק, ולא כסכום הכסף שאמור לכסות את הוצאותינו. כיום שכר המינימום בישראל הוא 5,300 שקלים לחודש ו-29.12 שקלים לשעה.
שכר מחיה, לעומת זאת, הוא הערכה כלכלית של השכר הנמוך ביותר שעדיין מאפשר קיום בכבוד וללא תלות בתמיכה כלכלית חיצונית. זה לא שכר שאמור לאפשר חיים נוחים, או זוהרים, אלא "קיום סביר" לפי ההגדרה החברתית במדינה הנמדדת. שכר המחיה משתנה מדי חודש, בהתאם לעליות המחירים במשק, כך למשל שכר המחיה ביולי היה נמוך ב-200 שקלים.
עלות המחייה שנבדקת בודקת את העלות של רמת חיים ברבעון התחתון של איכות החיים בישראל. היא כוללת הוצאות בשמונה תחומים: תזונה, מגורים, חינוך ילדים, רפואה, תחבורה, הלבשה, מים והוצאות נלוות. בכל אחת מהקטגוריות, בודקים כמה הישראלים מוציאים, וטווח המחייה מחושב בין הרביע התחתון להוצאה הממוצעת. כיום על פי ארגון סחר הוגן, שכר המחיה בישראל, נכון לינואר 2023, הוא 7,150 ברוטו בחודש לאדם - 1,850 שקלים יותר משכר המינימום.
איך מחשבים את שכר המחיה?
ארגון Wageindicator, המוקדש לזכויות עובדים ונתוני שכר, מודד את הנתון הזה במדינות שונות. כדי לחשב את ההוצאה על מזון לדוגמה, מחושבת תזונה סבירה של 2,100 קלוריות ליום, המבושלת בבית. ההוצאה על מגורים למשפחה, כוללת שני חדרי שינה לפחות באזור שאינו שכונת עוני. ההוצאה על תחבורה מחושבת לפי תחבורה ציבורית, ולא לפי החזקת רכב פרטי. בגזרת ההוצאות הנלוות, בודק הארגון כי המשפחה יכולה לעמוד בהוצאה חריגה שעומדת על 5% מההוצאה על שבע הקטגוריות האחרות.
שכר המחיה חושב גם עבור משפחה. במשפחה ממוצעת, של שני הורים ושלושה ילדים, בהנחה שיחד ההורים עובדים כ-160% משרה, כל הורה צריך להשתכר ב-5,994 שקלים נטו - או 7,145 שקלים בממוצע כולל מס. מה כוללות הוצאות של משפחה כזו? כ-3,195 שקלים על מזון, כ-4,500 שקלים על דיור, כ-430 שקלים על תחבורה, כ-250 שקלים על ביגוד, כ-105 שקלים על מים, כ-12 שקלים על טלפון, כ-350 שקלים על חינוך, וכ-260 שקלים על הוצאות בריאות.
מדבקה שתבטיח: העסק משלם שכר הוגן
בישראל, שכר המינימום קטן ב-34% משכר המחיה. כלומר, אם צריך שקל כדי לחיות בכבוד - הישראלים מרוויחים רק 66 אגורות. בספרד לדוגמה, שכר המינימום גדול ב-6.3% משכר המחיה. המשמעות היא שגם מי שמרוויח שכר מינימום יכול לחסוך כסף. בניו זילנד, שכר המינימום גדול ב-37% משכר המחיה. בבריטניה המצב דומה יותר לישראל, אמנם מעט טוב יותר: שכר המינימום נמוך ב-18% משכר המחיה.
"עשרות עסקים ישראלים אשר מניפים את דגל האחריות התאגידית, נדרשים לקחת אחריות גם ביחס לשכר שהם משלמים לעובדים שלהם", אומרת ל-N12 ד"ר לימור זיו, יו"ר הוועד המנהל של ארגון סחר הוגן. המדד, שמקודם על ידי הארגון יחד עם קרן ברל כצנלסון, ישמש גם כקריטריון לקבלת תו סחר הוגן הישראלי, תו חדש של עמותת סחר הוגן ישראל שיושק בחודשים הקרובים. התו יסומן על המוצרים, כמו המדבקות האדומות, ויבטיח שהמוצרים מיוצרים בתנאים הוגנים לאדם ולסביבה.