אלימות, שחיקה וחוסר שביעות רצון - 83% מהעובדות הסוציאליות דיווחו כי סבלו מאלימות במסגרת העבודה, ורק שליש ימליצו לחברותיהן להיכנס למקצוע, כך לפי סקר חדש של קרן ברל כצנלסון שיוצג מחר (רביעי) בכנס יום העובדות והעובדים הסוציאליים בכנסת.

על פי המחקר, שכלל ראיונות עם אנשי מדיניות ושטח וסקירה של 140 עובדות סוציאליות, עולם העבודה הסוציאלית מצוי במשבר. 44% מהעובדות הסוציאליות שוקלות לעזוב את המקצוע בחמש השנים הקרובות, וכ-40% מהסטודנטיות לא בטוחות שיעסקו במקצוע בתום הלימודים. זה, מתווסף למחסור קיים של כ-1,500 עובדות סוציאליות במערכת - ותקינה חסרה של אלפי עובדות נוספות.

לא צריך להרחיק על מנת למצוא את מקור הבעיה. כמחצית מהמשיבות ציינו כי שכר לא מספק הוא הגורם המשמעותי ביותר ליצירת תחושות תסכול או שחיקה בעבודתן. כמו כן, כ-40% מהמשיבות ציינו את עומס העבודה כאחד משני הגורמים המשמעותיים ביותר ליצירת תחושת תסכול או שחיקה. בפועל, אין הגבלה על מספר התיקים שיכולה עובדת סוציאלית במחלקה לשירותים חברתיים לקבל - והן נתונות תחת לחץ רב.

ד"ר עיינה הלפרן ויערה מן שערכו את המחקר העלו כי העובדות הסוציאליות לא זוכות לליווי מספק בעבודתן. כ-40% מהעובדות הסוציאליות שענו על הסקר ציינו שאין להן את המשאבים הפיזיים הנחוצים כדי לבצע את עבודתן בצורה מיטבית. 64% ציינו שקושי רגשי מהעבודה שלא מקבל מענה הוא אחד משני הגורמים המשמעותיים ביותר שפוגעים בחייהן האישיים.

200 מיליון שקלים הובטחו - ועדיין לא ניתנו

גם בעבודה ששליחות היא מניע עיקרי להיכנס אליה, תחושת ההערכה הציבורית אינה גבוהה. רק 13% מהמשיבות העידו כי הן מרגישות הערכה מהחברה הישראלית, ורק כחמישית הרגישו הערכה מהממשלה ומקובעי המדיניות. ניתן לקשר את היחס הזה לעובדה ש-90% מהעובדות במקצוע - הן נשים.

אז מה ניתן לעשות? ד"ר הלפרן וגב' מן ממליצות להעלות את שכר העובדות הסוציאליות במשך חמש שנים, עד שיגיע לגובה השכר הממוצע במשק. כשלב ביניים, מתעקשות החוקרות כי יש לפעול ליישם תוספות שכר בסך 200 מיליון שקלים שהובטחו לעובדות, אך טרם הועברו. כמו כן, מצביעות החוקרות על צורך להגביל את מספר התיקים לכל עובדת לעד 60 תיקים במקביל, באופן מדורג.

ח
"הגיע הזמן לספק לעו"סים את המשאבים". ח"כ עאידה תומא סלימאן|צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת, חדשות

מחר יתקיים כנס בנושא מצבו של השירות הסוציאלי, בהובלת ח"כ עאידה תומא סלימאן. מטעמה נמסר: "ממצאי המחקר חושפים את תוצאות המדיניות הממשלתית הדורסנית שמפקירה ופוגעת לאורך שנים ברווחה. הפגיעה שמתחילה בגלל מדיניות ההפרטה, מזיקה לעו"סיות ובסופו של דבר מורידה את רמת השירותים לאזרחים. העובדים הסוציאליים הם אלה שנאלצים לטפל על רקע התוצאות המחרידות של המדיניות, והגיע הזמן לספק להם את הכלים והמשאבים המתאימים".