האם הפטור ממס לתיירים הולך להיעלם בקרוב? בטיוטת חוק ההסדרים הציעו במשרד האוצר לבטל את הפטור ממע"מ שלו זכאים תיירים זרים בישראל. כעת, אגף הכלכלנית הראשית באוצר פרסם מחקר חדש שמגבה את הטענה הזו בנתונים - לפיהם ביטול המס יחסוך למדינה כ-2 מיליארד שקלים. מנגד, התיירות בישראל תתייקר וצפויה פגיעה של לפחות 2% בתוצר בענף.
למה בכלל לבטל את מע"מ 0 לתיירים? באוצר מחפשים מקורות תקציביים פנויים לממן את היוזמות הרבות שמנסים הפוליטיקאים לקדם. רוב הקיצוצים האפשריים כוללים פגיעה בשירותים שמקבלים האזרחים, או בהכבדת המס עליהם. ביטול הפטור ממע"מ על תיירות זרה לעומת זאת לא יגביר את יוקר המחייה או את אי השוויון, זאת משום שהוא מלכתחילה רלוונטי לתיירים זרים בלבד. למעשה, באוצר סבורים כי ביטול הפטור אף עשוי להוזיל את המלונות עבור הישראלים, מאחר שיפגע בביקוש מצד תיירים זרים.
באוצר מציעים: פחות תיירים ופיצוי למלונות
גם באוצר מבינים שהתוצאה הישירה של ביטול הפטור היא הפחתת כמות התיירים שמגיעים לישראל. כבר היום הטיול בישראל נחשב יקר במיוחד, ובשנה האחרונה מחירו עלה בכ-96 דולרים בממוצע, לפי בדיקת האוצר. בעקבות ביטול הפטור, מעריכים באוצר ירידה של כ-2.2% בהגעת התיירים הזרים ארצה וירידה של 1.9% בתוצר של ענף התיירות, שהם כ-400 מיליון שקלים. בהמשך צופים גם צמצום של כ-1.4% בכוח העבודה שנדרש כיום למלונאים בישראל.
עם זאת, באגף הכלכלנית הראשית אומרים שבסופו של דבר, המהלך דווקא יועיל למלונות. חלק מהכסף שהמדינה תחסוך יושקע בחזרה בענף, מה שיוביל להעלאת התוצר בתיירות בכ-713 מיליון שקלים. בניכוי הירידה בתוצר, סך הכל, צופה האוצר גידול נטו של כ-312 מיליון שקלים בתוצר ענף התיירות ב-2023.
במלונות טוענים: ההפסד יהיה כפול, הענף עדיין לא התאושש מהקורונה
אז האם נמצא פתרון קסם: צמצום התיירות הזרה, ופיצוי הענף בהורדת מסים? בהתאחדות המלונות אומרים לנו שזה לא כל כך פשוט. קודם כל, בהתאחדות אומרים שהענף עדיין מתאושש מטלטלת הקורונה, והמחירים עדיין גבוהים ביחס למדינות האזור. כמות התיירים בישראל הייתה נמוכה ב-2022 ב-41% מזו שהייתה לפני הקורונה, ושיקום הענף איטי ביחס למדינות האזור.
עוד טוענים שם כי באוצר לא ניתחו באופן מדויק את הירידה האפשרית בכמות התיירים הזרים. לפי התאחדות המלונות, נראה ב-2023 ירידה של כ-5% בכמות התיירים אם הפטור ממס יבוטל, מה שמהווה ירידה בתוצר של כמיליארד שקלים - כפול מזו שחוזה האוצר.
בנוסף, ענף התיירות הוא מאוד מבוזר, ונוגע לעסקים רבים - מלונות, מדריכים, מסעדות, חנויות ועוד ועוד. פיצוי על אובדן התוצר יהיה מורכב, והמחיר של לא לעשות זאת בצורה מיטבית יהיה גבוה במיוחד. לפי התאחדות המלונות, התיירות מייצרת כ-78 אלף משרות בשוק העבודה הישראלי, בין היתר באזורים שבהם אפשרויות תעסוקה נוספות כמעט ולא קיימות.