אחרי ש-170 ראשי רשויות שלחו מכתב לראש הממשלה ולשר האוצר ובו האשימו כי ההסכמים הקואליציוניים מעדיפים מוסדות חרדיים על חשבון החינוך הממלכתי ופוגעים באוטונומיה של הרשויות, הנושא הגיע היום לוועדת הכספים.
יו"ר הוועדה משה גפני ניהל את הדיון, ובו השתתפו, מלבד חברי הוועדה, גם שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן וראשי רשויות שחתמו על המכתב. גפני, שכבר אמר בישיבת סיעתו כי "יבוא חשבון" עם הרשויות שחתמו, חזר על אמירתו כי המכתב נוסח בצורה פוגענית.
"הייתי שותף להסכם הקואליציוני. תקציב הרשתות (רשתות עצמאיות של החינוך החרדי, א"ב) צריך להיות 100%, ככלל ילדי ישראל, המוכש"ר אמור לקבל 75%, ומוסדות הפטור 55%. בפועל הרשתות מקבלות 81%, המוכש"ר מקבל 42.2% ומוסדות הפטור מקבלים 23.7%". גפני הציג מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת עם הנתונים הללו. "יש בהסכם סעיף שמדבר על השלטון המקומי, זה לא מרכז ההסכם, אנחנו לא עוסקים בזה עכשיו, כשנגיע לזה נשב עם השלטון המקומי. אנחנו מרגישים עצמנו ידידים של השלטון המקומי, לא נרצה להטיל עליו משהו שהוא לא מתוקצב תמורתו".
יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, טען כי לא המכתב לא נועד לפגוע בציבור החרדי, אלא להגן על עצמאותן של הערים: "הדבר שעליו הזדעקנו זה התקציב. מדובר ב-1.18 מיליארד שקלים שנופלים עלינו. תסתכל על מי שלא חתם על המכתב - הם היו הראשונים לפנות אליי. עיר כמו בית שמש, 15 מיליון שקל. דימונה, 4 מיליון שקל. מדובר ברשויות שאין להן יכולת להחזיק את עצמן, והחלק הזה גורע אותן לגמרי. עם כל הכבוד, יש בישראל חינוך ציבורי שהוא 100% של המדינה, מטילים עלינו אחריות מלאה על כל שקל שם. לעומת זאת מוסדות מוכש"ר ופטור - אין לנו שם את זה".
בין היתר, ההסכמים הקואליציוניים מרחיבים את חוק נהרי, המחייב את הרשויות המקומיות לממן את הוצאות המנהלה של מוסדות החינוך. על פי ההתחייבות בהסכמים, הרשויות יצטרכו לממן לא רק את מוסדות המוכש"ר (המוכר שאינו רשמי) החרדיים אלא גם את מוסדות הפטור. במוסדות המוכש"ר והפטור לומדים כ-52% מהבנים במגזר החרדי. מוסדות המוכש"ר זוכים ל-75% מהתקצוב שמקבלים מוסדות ממלכתיים, ובהתאמה מחויבים ל-75% מלימודי הליבה ומוסדות הפטור, זוכים ל-55% מהתקצוב ומחויבים ל-55% מלימודי הליבה. שאר זרמי החינוך החרדי (הרשתות והחינוך החרדי ממלכתי) מחויבים ב-100% לימודי ליבה ומקבלים בהתאם 100% מהמימון.
ליברמן נגד גפני: "ניסיון להלך אימים"
בשלב מסוים קיבל את רשות הדיבור ח"כ אביגדור ליברמן, שר האוצר לשעבר. "אומר למה הגעתי לוועדה למרות שאני לא חבר בה, שיו"ר ועדת הכספים פונה לראשי רשויות ואומר נבוא חשבון עם כל אלה שחתמו על המכתב, זה מסר", אמר. גפני שאל את ליברמן אם הוא שמע את כל הנאום, וליברמן השיב: "שמעתי את מה ששידרו בטלוויזיה, זה באמת ניסיון להלך אימים".
"הנקודה השנייה היא הזדמנות שווה לכל ילד, שזה קודם כל לימודי ליבה", אמר ליברמן. "מי שמונע הזדמנות שווה מאותם ילדים זה קודם אותם אנשים שהכניסו אותם למערכת ללא לימודי ליבה. אני זוכר את שר החינוך שהיה פעיל ושבת רעב, דיבר על שוויון בנטל, זה גם בשירות צבאי וגם בתעסוקה. גם פה אנחנו רחוקים וכל שנה מתרחקים יותר. חוק נהרי נולד בחטא ואין לו מקום. הממשלה הבאה שנהייה, אחד הדברים הראשונים שנבטל זה חוק נהרי. צריך שוויון מוחלט לכל הילדים ולכל המבוגרים". על הטענות הללו השיב גפני שהוא אמנם מכבד את ליברמן אבל "לא מסכים עם מילה ממה שאמר".
"תארו לכם שבני ברק הייתה מתבקשת להקים בית ספר אנתרופוסופי"
שר החינוך יואב קיש אמר כי ימצא מקור תקציבי לעניין, וכי הנטל המרכזי בכלל נופל על משרד החינוך. במהלך הדיון, חברי כנסת מרע"ם העידו כי בעיית תקצוב המוסדות תקפה גם לבתי ספר ערביים. יו"ר הוועדה גפני האשים אותם בכך שבמהלך כהונת הממשלה הקודמת העדיפו לקבל תקציבים בעצמם ולא תרמו למאבק המוסדות החרדיים, חברי הכנסת טענו שלא כך הדבר.
ראש עיריית גבעתיים רן קוניק אמר בדיון כי ההסכמים הקואליציוניים מעבירים הוצאות לרשויות המקומיות בלי הבטחה לשפות אותן. במקרה של החינוך החרדי, לדברי קוניק, ההוצאה היא גם כזו שאינה תואמת את רוח העיר: "תארו לכם שבני ברק הייתה מתבקשת להקים בית ספר אנתרופוסופי", הציע.
יו"ר הועדה גפני סיכם את הדיון ואמר כי יקים צוות משותף של הוועדה והשלטון המקומי כדי לוודא שהרשויות המקומיות יתוקצבו עבור המהלך. במקביל, אמר כי לא יפסיק להילחם על תקצוב המוסדות החרדיים: "אני לא מסכים בשום פנים ואופן שגננת חרדית תחזור הביתה עם משכורת של חרפת רעב".
170 ראשי רשויות התנגדו להסכם
במכתב שנשלח לפני כשבוע כתבו 170 ראשי הרשויות: "עקבנו בדאגה אחר ההסכמים הקואליציוניים שנחתמו זה לא מכבר, כחלק מגיבוש קווי היסוד של המשלה ה-37, בכל הנוגע לנושאי החינוך. בהסכמים אלו ישנן דרישות הנוגעות לשלטון המקומי – חובות המימון המוטלות על הרשויות המקומיות ופגיעה באוטונומיה הניהולית שלהן – באופן אשר יביא לפגיעה בניהול, בפיקוח ובתקצוב שירותי חינוך לתושבינו, דבר לו איננו יכולים להסכים".
המכתב עורר סערה פוליטית. יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני אמר בישיבת הסיעה של דגל התורה כי בכוונתו "לבוא חשבון" עם ראשי הרשויות שחתמו על המכתב. "כשנותנים לנו סטירה כזאת מצלצלת לא נגיש את הלחי השנייה, ומי שנשאר חתום על מכתב כזה, שהוא חמור מכל בחינה אפשרית, אנחנו נבוא איתו חשבון", אמר גפני.