שר האוצר סמוטריץ' הופיע היום (שלישי) בכנס של אגף השכר במשרד האוצר, והבהיר שבכוונתו לשמור על משמעת בבניית התקציב הקרוב ולא לפגוע במאמצי בנק ישראל להוריד את רמות האינפלציה. הדברים מגיעים על רקע אזהרותיו של הנגיד מפני בזבזנות מופרזת בתקציבים ובהסכמי השכר ובצל איומי ההסתדרות לקראת דיוני השכר הקרבים.
"אנחנו הולכים לקראת תקציב מוטה צמיחה, עם המון אחריות לכלכלת ישראל ובד בבד עם המון הקלה על הציבור", אמר השר. "המדיניות הפיסקלית (התקציבית, א"ב) שנוביל חייבת להיות מתואמת עם המדיניות המוניטרית של בנק ישראל וכך יהיה. המשמעות היא שאנחנו לפני תקופה לא פשוטה, אבל אני רואה בה הזדמנות לבצר את מדינת ישראל כשוק יציב, חזק ואחראי. מהלכים פופוליסטים של שבירת תקרות תקציביות עלולים להכניס את כולנו לסחרור ולפגוע במדינת ישראל".
בנוגע להסכמי השכר הזכיר השר שוב כי בכוונתו להתנות את העלאות השכר ברפורמות משמעותיות במגזר הציבורי. "אנחנו רואים בכם שותפים חשובים וראשונים במעלה בתהליך ייעול המגזר הציבורי - מטרה חשובה בפני עצמה", פנה השר לעובדי האגף ולאנשי התאגידים הסטטוטוריים. "אנחנו רוצים לאפשר לכם לשפר את השירות לאזרח, להפוך את השירות הציבורי ליעיל יותר, לשפר את פריון העבודה, להסיר חסמים ולצמצם בירוקרטיה.
"אנחנו רוצים לאפשר להנהלות לנהל, לתת כלים שיאפשרו לכם לגייס עובדים במקצועות נדרשים, לגייס לפי צרכים במקצועות שבמחסור, לבנות שכר דיפרנציאלי, לבנות הסדרי שכר מודרניים שיחברו בין שכר למצוינות ועוד. הסכמי שכר משפיעים רבות על השירות הציבורי, ואנחנו לקראת ימים חשובים בהקשר הזה", אמר. "אין לנו פריווילגיה כזו ואנחנו לא נאפשר שירות ציבורי בינוני. כולנו נעבוד יחד למען אזרחי ישראל. אני לא חושב שהתקופה הקרובה של משאים ומתנים תהיה פשוטה - אבל יש פה הזדמנות גדולה לשורה של רפורמות".
הממונה על השכר, קובי בר נתן, אמר בכנס: "אנחנו בתקופה מאוד משמעותית של אי וודאות כלכלית - שוק העבודה לא כל כך רגוע, והתאגידים הם חלק בלתי נפרד משוק העבודה – ובטח גם אתם מזהים את הקושי בגיוס ושימור עובדים טובים. אבל אנחנו לפני הסכמי השכר הגדולים ואין הזדמנות כמו הסכם גדול לעשות שינוי. אנחנו חושבים שבהסכמים אלו צריך להכניס מרכיבים חדשניים - כלי ניהול, הסכמים מודרניים, גמישות ניהולית – כל אלו מזמן לא מילה גסה, וכל הסכם שאין בו את הדברים האלו, זה פספוס".
בתחילת החודש העלה בנק ישראל את הריבית ועדכן את התחזיות הכלכליות שלו לשנה הקרובה. במהלך מסיבת העיתונאים שליוותה את ההכרזה, הזהיר הנגיד, אמיר ירון, מפני הסכמי השכר הצפויים להיחתם במגזר הציבורי: "ככל שהסכמי השכר יהיו יותר מרחיבים, קיים סיכון לעליה בקצב האינפלציה ברמת הריבית ובאבטלה ולירידה בקצב הצמיחה".
הנגיד גם ציין את התקציב הקרוב כסיכון: "התחזית מתבססת על הנחה שההוצאה התקציבית תגדל רק בחלק מהעלות המוערכת של ההסכמים הקואליציוניים וכי תוספות השכר בהסכמים הצפויים במגזר הציבורי יהיו מתונות. ככל שההרחבה התקציבית תהיה גדולה יותר, האינפלציה, יחס החוב לתוצר והתשואות בשוק ההון צפויים להיות גבוהים יותר מאלו שמוצגים בתחזית".