ועדת הכלכלה התכנסה היום (שני) לדיון בהתייקרויות בשוק המזון. במהלך הדיון פרץ ויכוח בין ח"כ מיכאל ביטון (המחנה הממלכתי), לרמי לוי, שעבר במהרה לקווים פוליטיים. במהלך הוויכוח התפרץ רמי לוי לדבריו של ביטון, לשעבר יו"ר הוועדה הזו, וזה השיב לו: "רמי לוי הוא לא בעל בית פה אם הוא ליכודניק".
ח"כ ביטון מתח ביקורת על רשתות השיווק ותרומתן למחירים היקרים, ובתגובה התפרץ לוי לדבריו. ח"כ ביטון הגיב: "רמי לוי הוא לא בעל בית פה אם הוא ליכודניק. אנחנו נהייה פה חומה בצורה, עכשיו שב בשקט ותן לי לדבר. אל תפריע לי. אולי התחלת כאחד שמוזיל מחירים אבל הפכת לטייקון".
לוי מחה על דבריו ואמר: "מה קשור ליכודניק?", והוסיף כי הוא "לא בעל בית כאן". אך ביטון המשיך: "אם זה לא אמת לא היית קופץ. בעל הון לא ינצל את ההון שלו לדבר לא יפה לחברי כנסת". ביטון המשיך ופירט כיצד רשת השיווק של לוי תורמת למחירים הגבוהים. לוי שב וסתר את הדברים, ואמר כי מדובר ב"סיפורי אלף לילה ולילה".
"מקטע הקמעונאות הרבה פחות ריכוזי"
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, פתח הבוקר את הישיבה הראשונה של הוועדה בכנסת ה-25 בנושא יוקר המחייה. "אני לא מאשים אף אחד בשום דבר, ברור לי שהממשלה צריכה לשים יד בכיס והיצרנים צריכים להרוויח, אף אחד לא צריך להפסיד, אבל מצד שני צריך לדאוג לצרכן ולטובת כולם", אמר.
הממונה על רשות התחרות, עו"ד מיכל כהן, הציגה בדיון נתונים על הריכוזיות ואמרה: "במקטע הקמעונאות (רשתות השיווק, א"ב) יש יותר תחרות. אם מקטע הספקים הוא יחסית ריכוזי, מקטע הקמעונאות הוא הרבה פחות ריכוזי. יש כ-20 רשתות קמעונאות והתחרות היא גיאוגרפית. יש אזורים שיש בהם המון תחרות ויש אזורים שפחות, וברמה הארצית המקטע הקמעונאי הוא תחרותי ואפשר לראות את זה במרווחים. מקטע הספקים הוא יותר ריכוזי. אנחנו אוכפים את חוק המזון בצורה די אינטנסיבית ביקשנו את כל ההסכמים לראות שאין הפרות וכל הפרה תזכה לאכיפה. זה מהלך שעכשיו אנחנו בסיומו".
נציגת משרד האוצר, גלית בן נאים, אמרה: "בשנת 2020, על רקע הקורונה, הספקים הקטנים התקשו לייבא והספקים הגדולים התחזקו. החיסרון בנתוני רשות המסים שהנתונים מתקבלים באיחור\ ונכון לנתוני 2021 אין שינוי ברווחיות, ואין רקע לטענות הספקים שאין ברירה אלא להעלות מחירים. בגל העליות הקודם ב-2020 עוד לא עלתה הריבית במשק, גם כשיש עלייה בתשומות אם השוק היה תחרותי זה לא היה מתורגם מיד לעלייה במחירים".
יו"ר הוועדה הוסיף בנושא שקיפות הרווחיות והדוחות הכספיים של החברות הפרטיות בענף המזון: "הם צריכים לבוא לציבור ולהיות שקופים. אם זה חשוב לציבור אז נתקן את החוק, אנחנו רוצים שגם הם יהיו תחת ביקורת ציבורית וזה שהם לא בבורסה לא מעניין אותי. נבדוק גם יבואנים וגם יצרנים. אם צריך לתקן את החוק נתקן ולא יעזור לאף אחד שום דבר נעשה אותו במשותף קואליציה ואופוזיציה".